Sunday, April 3, 2016

Снимки разкриват преливащите цветове на пауновите пера под микроскоп





От край време човекът се възхищава на пауна за пъстроцветното му оперение. В новата си серия от снимки канадският фотограф Уолдо Нел е уловил микроскопичната структура, която се крие зад тези зашеметяващи шарки в невероятни детайли.

Става дума за явление, известно като иридесценция, при което цветът на дадена повърхност се променя с промяната на зрителния ъгъл. В животинския свят то може да се види и в крилата на пеперудите, водните кончета и някои видове бръмбари. В структурно отношение това е близко до фотонните кристали. Тези материали притежават изключително прецизна решетъчна структура, която кара светлината да се отразява от повърхността по такъв начин, че да създаде зрителното възприятие за цвят, но този цвят не е фиксиран, а зависи от ъгъла на отражение.

Но някои естествени фотонни кристали – като например тези по крилете на рибарчето, или на черното лале, известно като „кралицата на нощта“ – не зависят от зрителния ъгъл. Те разпръскват светлината селективно, подобно на дифракционна решетка. Ефектът е подобен на този, при който светлината се пречупва от малките вдлъбнатини по повърхността на едно CD, водейки до дъгоцветни отблясъци. Преплетените власинки в пауновите пера също имат такава структура – оттам идват техните невероятни цветове.


www.obekti.bg

No comments:

Post a Comment