Thursday, April 28, 2016

В Пловдив работи първият в България дигитален планетариум



"Жив" разказ за звездите, планетите и космоса ще разказва първият дигитален планетариум у нас, който отвари врати на 19 октомври в Пловдив, в Природонаучния музей.

През тази седмица първите 5 прожекции всеки ден ще бъдат безплатни. Организаторите са подговили пет шоу програми на английски, които в момента се превеждат. Първият филм, който ще пуснате за произхода на Вселената, но той не е подходящ за най-малките деца.

След дългия ремонт се очаква се Природонаучният музей да отвори в края на този месец или в първата седмица на месец ноември. Засега ще работят само аквариумът, терариумът и планетариумът.

Работно време:
лятно: понеделник-петък 9.00 - 18.00 събота-неделя 9.00 - 17.00
зимно: понеделник-петък 8.30 - 17.00 събота-неделя 9.00 - 17.00

www.kafene.bg

Tuesday, April 26, 2016

Музикална школа „Вяра, Надежда, Любов“ се откри в Русе




Музикална школа за ПОП и ДЖАЗ пеене за малки и големи беше официално открита в Русе. Училището за таланти на тризначките Вяра, Надежда и Любов се намира на ул. „Цар Асен“ в бл. „Съединение“, като принос за това има и Община Русе, която е осигурила помещението.

Сред официалните гости на събитието беше директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, която връчи на сестрите поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов. В него той изразява радостта си, че младите момичета ще работят за развитието на талантите в нашия град. „Приемете най-топлите ми и сърдечни пожелания за успех в начинанието Ви. Пожелавам Ви здраве и сили, за да реализирате мечтите си. Носете винаги в себе си основните добродетели на християнството - вярата, надеждата, любовта и мъдростта, за да развивате таланта, с който сте дарени, и да го дарявате на хората около Вас“, се казва още в поздравителния адрес.

Не е случайна дата, която тризначките са избрали за старт на школата си. Датата 17 септември е специална за тях, защото това е големият християнски празник - светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

dariknews.bg

Monday, April 25, 2016

Цветна украса с декупаж за великденски яйца


Лесно украсяване на яйцата за Великден



Украсата на великденските яйца може да се направи и с техника за декупаж. Любителите на този начин за украса вероятно ще харесат идеята.
Един прекрасен начин да отпразнувате Великден по различен начин! Яйцата ви ще са украсени невероятно свежо, цветно и пролетно!
Какво ви е необходимо за цветните яйца с декупаж:

Щраусови или кокоши яйца (щраусовите са по-ефектни)
Принтирани снимки на цветни картинки
Стойки за яйца
Ножици
Лепило за декупаж
Четка за лепило


На снимките са показани цветни принтове на винтидж рисунки на цветя. Ако ви допадат, можете да използвате подобни. С помощта на ножиците изрежете цветята от хартията, колкото се може по-равномерно и без да нарушавате контура.


С помощта на четката приложете тънък слой от лепилото за декупаж директно върху яйцето. След това внимателно поставете принтовете върху лепилото. Докато хартията е още мокра изгладете възможно най-прецизно хартиените цветя.


Отгоре върху принтовете и върху цялото яйце нанесете още един тънък слой лепило за декупаж.
Поставете яйцата в стойките и оставете да изсъхнат добре.

honestlyyum.com

Гледката на три новородени ярета с плетени пуловери е идеалният край на работната седмица







Виждали сме снимки на най-различни животни в пуловери и всички те имат своя чар, но тези три новородени ярета достигат ново ниво, пише Bored Panda.

Родени във фермата Sunflower в щата Мейн, те току-що са получили своите първи дрешки, за да не бъдат изложени на капризите на суровата пролет там. Ние също бяхме запленени от гледката и се свързахме със Sunflower, за да получим разрешение да споделим тези сладки кадри с още повече читатели.

www.obekti.bg

Friday, April 22, 2016

Изкуството не е направено, за да украсява апартаментите ~ Пабло ПИКАСО


Името на Пикасо се е превърнало в нарицателно за велик художник. Той живее и твори със съзнанието за своята значимост: "Когато бях малък, майка ми казваше: Ако станеш войник, ще стигнеш до генерал. Ако станеш свещеник, ще бъдеш папа. Аз исках да бъда художник и станах Пикасо." На 8-ми април се навършиха 43 години от неговата смърт. За разлика от повечето художници, които умират бедни и неизвестни, Пикасо забогатява и става популярен дълго преди смъртта си. Изключително продуктивен е, като творчеството му преминава през много различни периоди. Оставя след себе си над 20 000 картини. "Момчето с лулата" е една от най-популярните му творби и е продадена на търг в „Сотби” през 2004 година за 104 милиона долара. "Аз почивам, когато работя, и се изморявам, когато безделнича или приемам гости." 


Thursday, April 21, 2016

Слагат чернокожа жена на американския долар



Ликът на американката Хариет Тъбман ще бъде отпечатван на банкнотите от 20 долара. Той ще замени портрета на американския президент Андрю Джаксън от 2020 година, съобщава Ей Би Си. Тя е активистка за отмяна на робството и за избирателни права на жените. Първоначално е било решено Тъбман да измести Александър Хамилтън от банкнотата за 10 долара. Идеята на Министерството на финансите на САЩ е по специален начин да бъде отбелязана 100-годишнината от разрешаването на жените да гласуват. Тъбман получи най-много гласове, следвана от Елинор Рузвелт, при гласуването на гражданите една година назад. В проучването са участвали над половин милион души. Хариет Тъбман е афроамериканска аболиционистка, хуманитаристка и шпионин за съюзниците по време на Американската гражданска война. Родена като робиня, тя бяга от робство и организира приблизително тринадесет мисии за спасяването на над 70 роби посредством мрежа от антиробски активисти и безопасни укрития, известни като Подземната железница. Наричат я "жената, спасила най-много роби". В следвоенните години става суфражетка.

Wednesday, April 20, 2016

Компютър рисува в стила на Рембранд



Екип от специалисти, работещи в партньорство с Microsoft, е произвел триизмерна картина в стила на нидерландския майстор Рембранд, пише BBC News, цитиран от "Фокус".

Портретът е създаден, след като творбите на художника са анализирани от компютър. Изследователите са направили софтуерен проект, доближаващ се възможно най-много до стила на Рембранд. След това проектът е бил отпечатан триизмерно, за да се пресъздаде и повърхността на маслена картина.

Компютри са анализирали информация от творби на майстора и са открили модели, характеризиращи работата му - как той би оформил очите в портрет на човек, например. След това са били разработени алгоритми за машинно учене, които да направят нов портрет, имитирайки стила на Рембранд. Компютърт е получил задача да направи портрет на мъж от кавказки тип на възраст между 30 и 40 години, с брада и мустаци, носещ черни дрехи с бяла яка и шапка.

“Целта ни беше да направим машина, която работи като Рембранд,” казва Емануел Флорес, технологичен директор на проекта. “Ще разберем по-добре какво прави един шедьовър шедьовър.” Той добавя обаче, че “не мисля, че можем да заместим Рембранд - Рембранд е уникален.” Двугодишният проект, наречен “Следващият Рембранд” (“The Next Rembrandt”) e съвместна инициатива на Microsoft, финансовата компания ING, Делфтския технологичен университет и два нидерландски музея.

www.168chasa.bg

Брайън Бейти ще демонстрира наживо гравиране на яйца в Исперих




Американецът Брайън Бейти ще демонстрира наживо гравиране на яйца в Исперих. Това ще се случи на откриването на самостоятелната му изложбата „Изяществото на Америка” , която организира Историческият музей в града..
Събитието ще е на 26 април от 17 часа в Етнографската къща.
Брайън Бейти е художник-приложник от Солт Лейк Сити, щата Юта, САЩ. От 2005 г. до днес е творчески директор на „Брайън Бейти Студио“ в Уест Вали Сити, Юта. Става известен с изкуството си на гравиране на яйца, дърворезбата, както и с щедрата си подкрепа за благотворителни каузи.
Особената иновативна работа на Брайън е в сложния прецизен дизайн на яйчената черупка. Творбите отразяват респекта на автора към естествените форми – от яйцата и кратуните до дърворезбите и сребърните бижута. Своите произведения художникът създава с помощта на професионален гравьорски инструмент. Брайън Бейти има редица изложби в САЩ. Представял е свои творби в Мексико и в Европа.
/e-Razgrad/

Monday, April 18, 2016

Скъпоценните камъни, с които трябва да внимаваме


Диамантите могат да „изпият“ енергията ви.



Кристалите лекуват, подсилват и балансират. Но някои полускъпоценни и скъпоценни камъни не бива да се носят от определени хора или при определени условия. Кои са те?


Sunday, April 17, 2016

Очарователно бебе лисиче, спасено от улицата, гушка плюшено зайче



Запознайте се с Пъгъл, лисиче, спасено на 15 март в Лондон. То е било само на две седмици, когато го откриват в една градина в северозападната част на града.

Лисичето веднага е поверено на грижите на британското Национално дружество за защита на лисиците Fox Welfare, в сътрудничество с RSPCA. Планът е да го пуснат в дивата природа, когато поотрасне.

Що се отнася до сега, бебето Пъгъл не може да спре да гушка и да хапе своето плюшено зайче. С растежа личицето му започва да се променя. Когато са бебета, нослетата и устите на лисичетата са идеално пригодени, за да сучат от майка си. Когато леко поотраснат и наближи времето за отбиване, муцунките им стават по-заострени, поникват и първите зъби. Цветът на козинката също се променя.

Хората от дружеството, които се грижат за него, следят развитието му и публикуват тези страхотни снимки в неговия албум във Facebook.


www.obekti.bg

Когато Салвадор ДАЛИ нарисува Aлиса




under the link

Wednesday, April 13, 2016

Талантливи архитекти доказват, че градините могат да бъдат създадени и по покривите на сградите



В днешно време много индустриални градове по цял свят страдат от липсата на достатъчно паркове и зелени пространства. Просто вече няма място за тях от гъстото строителство. Съществуват обаче талантливи архитекти, които успяват да намерят разрешение на проблема. Как, пита "Брайт Сайд"? Като създадат градини директно върху самите покриви.

Тези зелени пространства успяват да накарат дори и най-замърсения и сив град да изглежда свеж и красив.

В следващите градове ще ви представим едни от най-забележителните „живи“ покриви, които можете да срещнете по света. Насладете им се!

Saturday, April 9, 2016

Семейство оставя хъскито си за 3 часа само. Кучето прави редизайн на апартамента


Кой казва, че интериорният дизайн не е за кучета, шеговито пита Bored Panda?

Само за три часа това симпатимно хъски, оставено само у дома, успешно внася множество промени в целия дом.








www.obekti.bg

Friday, April 8, 2016

Да сложа ли най-накрая моя снимка или да не сложа? Ай ако сабера повече от 500 лайки, ша сложа

Аз на майтап го казах, ама вий наистена искате снимка. Добре, обещала съм, ша пусна. Утре кат са върна от работа, към 17 ч. българско време, ша ви кача. Дано дай хубава изненадата.
А ако не искате да изпуснете момента, отивате ей тука горе на страницата ми, кадето пише бутона ХАРЕСАНО, цъкате на него и слагате една отметка, кадет пише "Покажи първо". И тъй няма да изпускате нищо от леля ви. Айде хубава вечер, много са валнувам, напрао съм Тих Бял Дунав.



Мили мои,
точно преди пет години леля ви Дочка прописа на интернета. На 7. април 2011.

Пет години бях утеха за нуждаещите, рамо за плачещите, чаша за празнуващите, повод за радостните.
Пет години бях щъркела, дето носи бебетата. Бях Дядо Мраза, дето носи подаръците. Бях Феята от приказките, дето збъдва желанията. И най-вече оная откачената, дето живее в Германия и има сърце, голямо колкот две Европи.

Пет години са веселихме, фръцкахме, отслабвахме, готвихме, по някога са поскарвахме, после ни минаваше, после си тръгвахме и на нямаше, ама пак са връщахме. Пет години бяхме лястовичките, дето в цялото ято на фесбука винаги намират пътя до родната стряха и смисъла да са върнат тука, кадет са добре дошли. При леля Дочка.

Малко ли са, много ли, за пет години много работи са случиха. Бяхме заедно и в тъжни и весели дни, делихме и споделяхме болки и мъки, ама и големи празници и хубави новини. Много работи изговорихме, изписахме, измислихме. Лошите заминаха и ги забраехме, останаха само добрите. Много е къс живота, за да го пълним с лоши работи.

За мен тоя ден е празник. И искам да кажа, скъпи мои, момичета и момчета, благодаря ви, че сте тука. Че ме пуснахте в дома и сърцата си. Че ме приехте, каквато съм. Без да знаете каква съм. Че сте винаги до мен. Че ми давате гордост и енергия, сила и мотивация, всеки ден да ви пиша и да чакам отговори. Да ва чета, да са радвам и плача с вас.
Че сте ми разрешили да съм част от живота ви. Да треперя, когат имате изпити, да са моля преди операции и да дигам наздравица за рожденните ви дни и новородените ви. Че ми разказвате любовните си мъки и ми пускате най-елитните си рецепти.

Благодаря ви. И искам да ви кажа, че туй е само началото. Да сме живи и здрави още поне 50 години да караме заедно.
Без значение кои сме и какви сме. Без значение на колко сме години и на какви килограми. Или с какви коси, бради, рокли.

Наздраве за всички нас, дето сме хубави одвътре. Е, някои сме хубави и одвънка де. Наздраве за всички нас, дето вярваме в Доброто, в Чудесата и в Щъркелите. Наздраве за дългия път, който чака да го извървим заедно.

Идвате ли?

Официална фейсбук страница на леля Дочка

Thursday, April 7, 2016

На 25 сте. Но защо сте в криза?



Да си на 25 е прекрасно. Всички красиви филмови и литературни герои сякаш вечно са на 25 и празнуват младостта си на върха на света.

Да си на 25 е зенитът ти като човек - достатъчно млад, за да гледаш живота пред себе си, и достатъчно зрял, за да вкусваш от всички блага, недостъпни за „прекалено младите” и „прекалено старите”.

Защо тогава психолозите говорят за криза на тази твоя възраст – четвъртвековната?

Изглежда почти абсурдно – какво въобще може да се обърка в този най-сладък от всички периоди в живота? Отговорът е – всичко. Всичко започва да се обърква, когато си на 25.

Според много психолози времето между средата на 20-те и средата на 30-те години е особено критично. Тогава „истинският живот” обикновено ни удря под кръста – завършваме образованието си, започваме работа, навлизаме в семейни взаимоотношения и започваме да променяме самоосъзнаването си от безгрижни младежи към истински възрастни хора.

„Като цяло хората в тази възраст са телесно здрави. На пръв поглед това не е кризисен момент и би трябвало да е част от естествения път на развитие. Но фактически в реалността, в която живеем сега,

липсват възможности за планиране на отдалечени събития, тъй като в глобален план има липса на перспективи и на устойчивост”, смята българският психолог и психиатър д-р Владимир Наков. Вината за това не е единствено в характерните възрастови особености, а и в културния и политическия контекст, в който живеем.


www.obekti.bg

Sunday, April 3, 2016

Снимки разкриват преливащите цветове на пауновите пера под микроскоп





От край време човекът се възхищава на пауна за пъстроцветното му оперение. В новата си серия от снимки канадският фотограф Уолдо Нел е уловил микроскопичната структура, която се крие зад тези зашеметяващи шарки в невероятни детайли.

Става дума за явление, известно като иридесценция, при което цветът на дадена повърхност се променя с промяната на зрителния ъгъл. В животинския свят то може да се види и в крилата на пеперудите, водните кончета и някои видове бръмбари. В структурно отношение това е близко до фотонните кристали. Тези материали притежават изключително прецизна решетъчна структура, която кара светлината да се отразява от повърхността по такъв начин, че да създаде зрителното възприятие за цвят, но този цвят не е фиксиран, а зависи от ъгъла на отражение.

Но някои естествени фотонни кристали – като например тези по крилете на рибарчето, или на черното лале, известно като „кралицата на нощта“ – не зависят от зрителния ъгъл. Те разпръскват светлината селективно, подобно на дифракционна решетка. Ефектът е подобен на този, при който светлината се пречупва от малките вдлъбнатини по повърхността на едно CD, водейки до дъгоцветни отблясъци. Преплетените власинки в пауновите пера също имат такава структура – оттам идват техните невероятни цветове.


www.obekti.bg

PANDEMIC Official Trailer








read the review