Wednesday, November 25, 2015

"If a child told me




they wanted to be a dancer, I would tell them to make sure they really love it and want it. This is absolutely necessary! The second is to not get wrapped up in the negativity that so often surrounds you. To block out criticism and stay away from gossip. Keep your personal integrity! Put your head down, work harder than you thought possible, and have a clear vision of the dancer you want to become. Everyone has a opinion, and everyone gives it, and everyone finds ways to tell you what you should being doing differently... If you listen to everyone, you'll no longer be yourself. You'll end up frustrated and confused."

 - Keenan Kampa,
formerly with Mariinsky Ballet

Tuesday, November 24, 2015

Любовта е сложно уравнение




Понякога си представяме и очакваме съвместният живот да е като безоблачен ден на плажа, но реалността далеч не е такава. Стереотипите налагат цял арсенал от очаквания, когато става дума за интимни, дългосрочни отношения. Очакваме сладникава романтика, въпреки че повечето от нас са били свидетели на трудностите в отношенията на родителите си.

Истината е, че отношенията изобщо не са лесни. Връзките изискват компромиси. Те изискват от нас да погледнем и понякога да приемем една различна гледна точка, а от друга страна - да преосмислим всички наложени клишета относно интимните отношения. Най-опасно е може би това, че нашата култура е склонна да ни насади определението, че любовта е чувство. Но реалността е, че любовта е действие. Това е непрекъсната работа върху себе си и върху връзката. Това е нещо, с което ние трябва да се ангажираме.

Когато сме в състояние да приемем това и се освободим от очакванията, че ще се чувстваме прекрасно през цялото време, стигаме до разбирането, че понякога за отношенията си трябва да положим сериозни усилия и да се борим за тях.

Ето 38 трудни истини за отношенията, които могат да ви помогнат да създадете адекватни очаквания във връзките си:

1. Не винаги ще обичате партньора си.
2. Не винаги ще се чувствате привлекателни за партньора си.
3. Ще се чувствате раздразнени от него.
4. Не винаги ще ви липсва, когато сте далеч един от друг.
5. От време на време ще се чувствате отегчени.

6. Понякога ще се чудите дали няма някой „по-добър".
7. На моменти ще се чувствате самотни.
8. Вашият партньор не е ваш клонинг и различията могат да са сериозно предизвикателство.
9. Сърцето ви ще се отваря и затваря.
10. Понякога ще ви привлича, а друг път - не.

11. Ще има моменти, когато сексуалния живот ще бъде предизвикателство. Особено, ако единият партньор е с високо либидо, а другият с ниско.
12. Не винаги ще искате да правите секс.
13. Ще се чувствате влюбени, както и безразлични.
14. Ще се чувствате свързани и отдалечени.
15. Истинската любов включва силни полярности. Колкото повече приемате полярностите и конфликтите, за сметка на това, което ни се струва "положително" изживяване, толкова по-добре ще можете да култивирате "положителен" опит, който обогатява отношенията ви.

16. Истинската любов включва страх.
17. Страхът понякога приема друга форма. Понякога се проявява като безразличие, раздразнение, колебание или безчувственост.
18. Колкото е по-дълбока любовта, толкова по-голям е страхът.
19. Колкото е по-дълбока любовта, толкова по-голям е рискът. Това означава от време на време да ви прорязва мисълта за възможна загуба.
20. Ще ви минават мисли като: "Искам да си тръгна. Искам нещо друго. Искам някой друг." Това са само мисли. Те са нормални. Това не означава, че са верни. Най-често са просто проява на страх.

21. Противоречиви мисли (като тези по-горе) обикновено ще идват, когато се чувствате отдалечени от партньора си. Помнете: Истинската любов може да премине от интимна близост до пълно отдалечаване в рамките на седмица, ден, дори час. Колкото по-добре разбирате това, толкова по-лесно ще го приемете.
22. Ще се чудите защо никой не коментира колко трудни са отношенията. Ще се сравнявате с другите и ще сравнявате връзките си с тези на другите. (Приемайте критично-подозрително как са представени взаимоотношенията в медиите, филмите и т.н. Човек никога не знае какво се случва зад затворени врати.)
23. Конфликтите са неизбежни.
24. Ще видите един у друг и най-лошите си черти.
25. Ще избухвате и ще си кажете неща, които не мислите в действителност.

26. Ще се наранявате взаимно. Това е неизбежно, приемете реалността - това е част от преживяването да имате връзка с някого.
27. Понякога ще предавате доверието на партньора си. Това не значи непременно изневяра - има много начини да загубите нечие доверие.
28. Донасяте във връзката си и своето минало: травми от детството, болка от предишните си връзки, болка от провалени приятелства. Това ще направи и партньорът ви. Ще проектирате болка един върху друг, всеки от вас ще се превърне в огледало, което отразява вътрешния свят на другия, така че ще можете да видите ясно проблемите и да излекувате живота си.
29. Понякога ще имате съмнения дали ще се справите с предизвикателствата, които се изпречват на пътя ви. Но ако и двамата се ангажирате с това да се учите, бракът ви ще се развива и ще ставате по-силни като двойка.
30. Ако имате деца, години наред вашите нужди ще остават незадоволени. Това усещане ще е на приливи и отливи. Връзката се развива, така че неизбежно присъствието на деца ще е изключително предизвикателство за навиците ви.

31. Няма никакво съмнение, че животът с малки деца е предизвикателство. Дръжте се. Те растат и става по-лесно.
32. Понякога ще се чувствате разярени, възмутени, недооценени. Понякога чувството ще е толкова силно, че ще ви изпепелява отвътре. След това ще се научите да стискате зъби, докато чувството премине, за да можете след това да комуникирате разумно и обективно, вместо да реагирате инстинктивно на момента. Това е важен духовен похват.
33. На моменти ще ви се налага да се държите като „по-големия". Понякога ще трябва да отстъпвате и не забравяйте, че не го правите за себе си, а за връзката си.
34. Понякога ще се налага да преглътнете гордостта си и да се извините.Това е нещо хубаво.
35. Ще ви липсва меденият месец (ако изобщо сте имали такъв). И тогава ще разберете, че здравата и солидна връзка, която двамата заедно сте изградили, е далеч по-хубава.

36. Може след години да няма романтика, каквато сте си представяли преди. Но ще се научите да забелязвате малките жестове на внимание и любов - да пусне парното в колата, преди да се качите, или да предпочете семейно излизане пред това, да си гледа мача - това е в пъти по-романтично.
37. Понякога ще се чувствате обидени. Ще се сърдите. Но ще намерите начини да лекувате старите си болки и връзката ви ще става все по-силна.
38. Ще остарявате заедно. Ще виждате белите си коси, бръчките по лицето, състаряващата се кожа и белезите си. Това може да ви носи тъга, ако сте се вкопчили в миналото и как партньорът ви е изглеждал на младини, но може и да ви носи радост, ако се държите един за друг и празнувате заедно сезоните на живота.

Прочитайки този списък, може би ще се замислите защо изобщо хората създават дългосрочни отношения или ще решите, че е по-лесно да останете сами. Да, по-лесно е, По-безболезнено е и няма риск. Но в интимните отношения можем да растем заедно, да сме обичани и да обичаме, да се научим на толерантност, търпение и състрадание.

Връзката с някого е дар и привилегия, а когато имате и реалистични очаквания, по-малко ще се борите с бури и по-лесно ще се приемете всяко препятствие, знаейки, че точно когато сме изправени на ръба, учим и израстваме най-много.

Gnezdoto.net

Sunday, November 22, 2015

Винарски изби в България с възможност за дегустация




Винените турове в България тепърва набират популярност. Все още по-голям интерес към дионисиеви пътешествия имат чужденците, отколкото българските туристи. Надяваме се тази тенденция да се промени скоро и повече българи да оценят виненото богатство на нашата страна.

Даваме ви идея да посветите следващото си пътуване на една или няколко от прекрасните ни български винарни, голяма част от които по нищо не отстъпват на никое шато във Франция, Италия или Калифорния.

Подредили сме избите по райони, така че независимо накъде се отправите на пътешествие в България, лесно да откриете възможности за качествен винен туризъм. Ще видите винарски изби с хотелска част, винарски изби с дегустация, а някои имат и собствени винени музеи!

А за още идеи за пътуване из страната, вижте нашия списък с 50 забележителности в България, които да видите през 2015 г.

ВИНАРСКИ ИЗБИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Шато Бургозоне

Шато Бургозоне е една от малкото изби в България, разположени непосредствено сред собствените си лозя. Кацнала на самия бряг на Дунав над приказния остров Есперанто, тя носи името и духа на римската крепост, намирала се на границата на лозарския комплекс и защитавала Римската империя от север. Разположена в околностите на град Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, тя има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони.

Адрес: ул. Оряховско шосе № 1, с. Лесковец (Оряхово)


www.peika.bg

Индия, видяна от Космоса



Астронавтът Скот Кели, който е командир на едногодишната мисия на Международната космическа станция, сподели страхотна снимка на Южна Индия, заснета от Космоса. С думите "Ден 233. Звездна Южна Индия, пожелавам ви лека нощ от МКС".

www.obekti.bg

DOMA Art Festival New Project - "Heading North"


The Northern mood continues. Warmly, we prepare for our next north destination. In Bulgaria: < heading north > are series of events collected in one month and dedicated to the Nordic culture. This time in Veliko Tarnovo between 5 - 28 November.
We are happy to be part of this program and to focus the north wind to swirl there. Here's what is coming:

<> 19 - 28 November <>
e x h i b i t i o n
"Graphic design of the North" from DOMA: Nordica with the works of the Finnish design studio Tsto and Viktor Hertz at the Faculty of Fine Arts at the University of "Sv. St. Cyril and Methodius".

<> November 19 from 18:30 <>
l e c t u r e / / / d e s i g n - s t u d i o / T s t o
The vikings of the Finnish graphic design will give a special online lecture, where they will inspire with cultural identities and different visual views of the institutions.

<> November 20th from 18:30 <>
l e c t u r e / / / c u l t u r a l / m a n a g e m e n t
At the Faculty of Fine Arts, Martina Stefanova and Doychin Kotlarov will talk about the creating of the Art Foundation "DOMA" - the engine of the festival DOMA Art Fest, about the festival, whose focus this year was NORDICA and other passed and upcoming projects.












Official Facebook Event`s Page

Wednesday, November 18, 2015

Хилядите катинари на любовта из Европа



Една традиция с неясен произход придоби голяма популярност в Европа в последните петнайсет години. Става дума за т.нар. Катинари на любовта, които символизират искрените и вечни чувства на влюбените.

Хиляди катинари могат да се видят на моста Хоенцолернбюке в Кьолн, Германия и той е само едно по-ярко доказателство, че нищо не може да спре влюбените, които искат да „заключат“ любовта си. От началото на 21- век насам катинарите се появяват навсякъде из Европа - по мостове, огради и порти.


Едно от най-известните такива места е мостът Понте Милвио в Рим. В сръбския град Върнячка баня има подобен мост, а там традицията датира отпреди Първата световна война. Легендата разказва за момче и момиче, които се влюбили и всеки път се срещали на моста. Момчето отишло на война в Гърция и там се влюбило в местно момиче, а сръбската девойка разбрала за това и скоро умряла от мъка. Днес влюбените двойки в този сръбски град заключват катинара на любовта си именно на този мост.


Катинарите на любовта обаче не са посрещнати добре от властите и тези на Моста на изкуствата в Париж бяха свалени на 1 юни 2015 г., защото общото им тегло беше станало около 45 тона и имаше опасения, че мостът може да падне. Очевидно любовта или те прави лек, или тежи неимоверно.


www.peika.bg



Това дърво илюстрира по красив начин връзките между езиците




Финладско-шведската илюстраторка Мина Съндберг избира дървото като основен начин да изобрази връзката между езиците по поетични и прагматични причини.
Крайният резултат е наистина майсторски.

Всички езици тук произлизат от субкатегории или от индоевропейски, или уралски произход. Ако се загледате по-внимателно, със сигурност ще откриете множество забележителни връзки.

А тук можете да си поръчатеплакат на тази прекрасна илюстрация. 

www.obekti.bg



Sunday, November 15, 2015

Записи на 100 години показват прочутите художници Моне, Реноар, Роден и Дега по време на работа в ателиетата им



Три клипа от 1915 г. и един от 1919 г. показват легендарните художници в техните прословути работни места. Можем да видим как Клод Моне рисува в градината си в Живерни, Пиер Огюст Реноар работи в дома си, Огюст Роден извайва скулптура в ателието си, а Едгар Дега се разхожда по улиците на Париж.

Всеки от кратките неми филми показва самите художници, а не творбите, с които сме свикнали да ги свързваме. Камерата се фокусира върху човека -вместо върху платното или скулптурата.

Този кинематографичен подход ни дава възможност дава подглед техниките и израженията на лицата на художниците за сметка на това, което е изразено в творбите им.






www.obekti.bg

Saturday, November 14, 2015

Българските носии на Джон Галиано


Едно трябва да ви кажа – невероятни носии са имали бабите ни, момичета! С гения на българката, въплътен в шевици, гайтани и бродерии, не може да се мери никой, дори да е един от най-известните и талантливи дизайнери на нашето време.

Седнах да пиша за колекцията на Джон Галиано, наречена от него балканско-руска, която ме беше впечатлила много силно преди четири години с интересното използване на елементи от български носии. Спомних си моделите на Галиано, но за мой срам не познавах оригиналите, нямах представа какви носии и украшения и от кои фолклорни области е използвал, за да се вдъхнови. И когато започнах да търся и да разглеждам видях, че всъщност първообразите са прекрасни! Много по-сложно изработени, с повече детайли и дават възможност за още и още интерпретации. Естествено намерих и общите елементи, виждате ги по-долу – пафтите и пищната украса за глава, гайтаните и белите ризи с бродерии по ръкавите – вижте колко семпла е бродерията на ревюто, бродираните литаци, направени на сукмани, нанизите от пендари и кърпите за глава. И макар че Галиано е любимия ми дизайнер, стана ми драго, че съм българка и че тук е създадена такава невероятна красота, която дори и той не е успял да пресъздаде подобаващо.

Толкова е жалко, че никъде в музеите не можем да видим събрани и подредени всички български носии, че умението да се тъкат тези платове и да се бродират такива дрехи е изчезнало на практика напълно, а още по-неясно е защо нито една българска модна къща не се е вдъхновила да прави дрехи с подобни елементи, а трябва непременно да се догонват някакви чужди тенденции. Тъжно, но факт. Остава ни да се радваме когато видим имитации на българските носии по световните подиуми. При условие, че все още помним как изглеждат, защото за децата ни и това не е сигурно…




Елица Павлович

www.momichetataotgrada.com



Thursday, November 12, 2015

Малките туристически чудеса на Дания



Дания е държава, която може да се похвали с икономически просперитет и интересни възможности за туризъм по всяко време на годината. В този текст ще бъдат отбелязани само малките, най-важните чудеса на тази северноевропейска държава, знаковите места, които са само отправна точка към едно по-задълбочено търсене и разбиране на Дания.

Разбира се, започваме с Копенхаген. Датската столица има история от над 900 години и това й личи, както по общия вид, така и заради забележителностите. Там можете да посетите места като Националния музей – дворец от 18-и век, където да разберете всичко за историята на страната, или Датската национална галерия е със специален фокус върху датските художници от Скандинавската златна ера. Множество туристи са привлечени от калдъръмените улички, цветните къщи и възможностите за шопинг, но Дания не е само Копенхаген.


Вторият по големина остров на Дания - Фунен е разположен между сушата и остров Зийланд. Той може да предложи на туристите красивия пейзаж на датската провинция и надникване в любопитната история на страната. На острова е ренесансовият замък Егесков с красивите си помещения и градини. Ако отидете до Одензе на същия остров, пък можете да посетите родното място на писателя Ханс Кристиян Андерсен. Счита се, че къщата му е малка жълта сграда в Стария град, която е отворена като музей на твореца през 1908г.


Вътре могат да се видят документи от детските му години, кариерата му на писател и по-късния му живот, познанствата и приключенията му. В града има и друга къща -музей, която е близо до катедралата и в която той е живял до 14-годишна възраст. Из града има множество статуи, свързани с творчеството му, монументи на Оловният войник, Русалката и др, а в парка Eventyrparken има статуя на самия Андерсен.

Друга забележителност на Фунен е Нонебакен – хълм в околността на мястото, където е бил викингски замък, построен по време на управлението на Свейн Раздвоената брада, който е прогонил баща си Харолд Синия зъб в територията на днешна Полша през 975 г.

Като стана дума за викинги, едно от най-добрите места, където да научите повече за морските разбойници е почти хилядолетният Олбор. Посетителите на този град могат да посетят музея на викингите „Lindholm Hoje“, а повече информация за дългата история на Олбор може да се получи в Историческия музей или чрез историческия тур из града. Ако търсите повече развлечения, в Олбор се провеждат карнавал, а в залата „Musikkens Hus“ често се проевждат музикални събития.


Ако искате да видите истинската красота на датската природа, вашето място е Борнхолм - слънчев остров в Балтийско море. Това е единственото място в Дания, където има скалисто, гранитно крайбрежие, а останалото е характерно за страната - хълмист пейзаж с множество гори и чисти, бели палжове. Местната култура е уникална с кръглите църкви, историческите опушени къщи и старовремски рибарски селища.


Любителите на природата, със сигурност трябва да пътуват из полуостров Ютланд, не само заради красивите гледки, но и заради интересните атракции. Там можете да посетите LEGOLAND, руините от викингски селища, увеселителния парк Тиволи Фрихеден (Tivoli Friheden) или зоологическата градина Гивскуд.



На Ютланд се намира и динамичният град Орхус. Населението му е най-младото в Дания, въпреки че градът е един от най-старите, а забавленията там са гарантирани с фестивалите Food Festival, SPOT Festival и NorthSide Music Festival. Интересни музеи са Музеят за изкуства „AroS“ и музеят за историята на викингите „Moesgaard“. От Орхус плажът, пристанището и гората са на 15 минути с колело. В околността му могат да се видят руническите камъни Йелинг, както и красиви фиорди и плажове.  

www.peika.bg


20 животни с необикновени цветове



Не, нито едно от тези животни не е обработено с Photoshop. Това са естествените му цветове! Повечето организми на планетата са нещо средно между кафяво, черно или жълто. Но това определено не важи за всички, пише Bored Panda.

Необикновените цветове на тези животни показват, че природата може да борави с много по-разнообразна палитра, отколкото въобще сте си мислили.





www.obekti.bg



Sunday, November 8, 2015

Може би си плувиофил, а дори не знаеш! И още 10 -фили


Докато пътува по света, човек открива все нови и нови неща, които да обича. 



Възможно е например, да сте станали турофили или астрофили без дори да сте разбрали.

Открийте дали любовта ви към някое от следните неща не ви е превърнала във -фил:

1. Плувиофил

Докато за повечето хора дъждовните дни и лошото настроение вървят в комплект, за плувиофилите дъждът е истинска радост.

2. Турофил

Прихваща се лесно във Франция и Италия, защото турофилът не би пощадил нито едно парченце сирене.

3. Стегофил

Може би сте чували за Ален Робер – френския Спайдърмен, който се изкатери на Айфеловата кула, Операта в Сидни и сградата на „Ню Йорк Таймс“, ей така, за кеф. Ако и вас ви влече катеренето по сгради, значи сте стегофил.

4. Астрофил


Ако обичате да се взирате в звездите на нощното небе.

5. Дендрофил

Всеки, който обожава да бъде в гора, сред дървета.

6. Таласофил

Човек, който обича да бъде край море или океан.

7. Лимнофил

Този, който обожава езерата.

8. Никтофил



Почитател на нощта и тъмнината.

9. Ергофил

За разлика от работохолика, който не може да си почива, ергофилът просто обича да бъде продуктивен.

10. Аутофил

Човек, който обича да прекарва времето си сам, без да се чувства самотен от това.

www.peika.bg

13 архитекта от кралството на животните и техните красиви домове





Червените горски мравки строят огромни мравуняци в горите. Някои от тях са свързани и в случай, че се случи нещо катастрофално с единия дом, те се прехвърлят в другия.

Снимка: Инго Арндт

Повечето животни са склонни да се примирят и с най-обикновен подслон. Други обаче искат единствено най-доброто. Тези 13 диви животни са едни от най-добрите архитекти, които ще срещнете в природата, пише Bored Panda.

Животните, изграждащи свои домове, са може би единствените, за които можем да кажем, че са се научили да боравят с инструменти. Поне в смисъла, в който сме свикнали да влагаме в това изказване. Все още има разностранни мнения относно дали гнездата (или язовирите в случаите на бобрите) са вследствие от боравенето с инструменти. Да, животните, които са ги изработили, носят пръчици, клонки и листа целенасочено. Те обаче не ги „използват“ за други неща по начина, по който шимпанзетата например ловят с тях термити.



www.obekti.bg

Saturday, November 7, 2015

Знаете ли, че Поясът на Кайпер




В края на Слънчевата ни система е разположен пояс от комети и астероиди, известен на науката като пояс на Кайпер.

Анализи показват, че количеството обекти в астероидния пояс намалява чувствително с времето. Едно от по-невероятните обяснения е, че феноменът се дължи на наличието на мистериозна планета Х, обикаляща в този отдалечен от нас регион, която с гравитацията си „обира“ отломките от пояса.

www.obekti.bg

Peter Berg - the Director of "Breakthrough: Fighting Pandemics"




Peter Berg (director-screenwriter) has enjoyed success as a writer, director, producer and actor.

His directorial film credits include “Hancock,” “The Kingdom,” “The Rundown,” and “Battleship.” Berg wrote and directed “Lone Survivor,” the film adaptation of Marcus Luttrell’s gut-wrenching true tale of an ambush by Taliban forces in Afghanistan that killed Luttrell’s three Navy SEAL comrades and nearly cost him his own life.



Based off his 2004 film of the same name, he created the widely acclaimed television series “Friday Night Lights” in 2006. The Emmy award winning series ran for five years chronicling the ever-present role of high school football in small town Texas. Berg created and executive produced the HBO boxing documentary series’ “On Freddie Roach.” Currently he executive produces and serves as moderator for his sports documentary series “State of Play” on HBO.

Peter is currently in post-production on the film “Deepwater Horizon,” starring Mark Wahlberg, Kurt Russell and John Malkovich. Current television projects include the HBO series “The Leftovers” starring Justin Theroux and Liv Tyler and “Ballers” starring Dwayne Johnson.

channel.nationalgeographic.com

Clip: National Geographic's 'Breakthrough' premiere

get video here

Thursday, November 5, 2015

Meteo Shower in November, 2015


Yay! We’ve been hearing reports of Taurid fireballs. The South Taurid shower should reach its peak between midnight and dawn on November 5, 2015. Meteor rates are relatively low, but you won’t care if you see a fireball! Later this month, the North Taurids and Leonids will take place. Follow the links below to learn what to expect from the South Taurids and for meteor showers during the rest of 2015.




Late night November 4 until dawn November 5, 2015, the South Taurids
The meteoroid streams that feed the South (and North) Taurids are very spread out and diffuse. That means the Taurids are extremely long-lasting (September 25 to November 25) but usually don’t offer more than about 7 meteors per hour. That is true even on the South Taurids’ expected peak night. The Taurids are, however, well known for having a high percentage of fireballs, or exceptionally bright meteors. Plus, the other Taurid shower – the North Taurids – always adds a few more meteors to the mix during the South Taurids’ peak night. In 2015, the slim waning crescent moon coming up before dawn will not seriously obtrude on this year’s South Taurid meteor shower. The South Taurids should produce their greatest number of meteors in the wee hours – between midnight and dawn – on November 5. Remember, it’ll be possible to catch a fireball or two!

Late night November 12 until dawn November 13, 2015, the North Taurids
Like the South Taurids, the North Taurids meteor shower is long-lasting (October 12 – December 2) but modest, and the peak number is forecast at about 7 meteors per hour. The North and South Taurids combine, however, to provide a nice sprinkling of meteors throughout October and November. Typically, you see the maximum numbers at around midnight, when Taurus the Bull is highest in the sky. Taurid meteors tend to be slow-moving, but sometimes very bright. In 2015, the new moon comes only one day before the predicted peak, providing a dark sky for the 2015 North Taurid shower.

earthsky.org


Shabby Chic Decorations