Thursday, March 3, 2016

Скот Кели: Напускането на космическата станция беше горчиво-сладко




Aстронавтът на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) изпитва смесени чувства при завръщането си на Земята след една година в Космоса, пише Space, цитиран от агенция Фокус. Кели и космонавтът Михаил Корниенко се приземиха в Казахстан на 2 март, приключвайки безпрецедентен 340-дневен престой на борда на Международната космическа станция (МКС). Космонавтът Сергей Волков се върна с тях, но неговата мисия продължи стандартните пет и половина месеца. NASA публикува нов видеоклип, в който Кели казва, че се радва да е отново вкъщи, но чувствата му са по-сложни от това. „Напускането на космическата станция беше горчиво-сладко,“ посочва Кели. „Бях там дълго време и очаквах с желание завръщането. В същото време обаче това е вълшебно място и ще ми липсва.“

Основната цел на 340-дневната експедиция е да помогне за полагане на основите за пилотирани полети до Марс. Изследователи проучват как Кели и Корниенко са се справили психически и физически с дългия престой в Космоса. Информацията е важна с оглед на бъдещите грижи за здравето и безопасността на хората по време на дългото пътуване до Червената планета. Първоначалните заключения в това отношение са обнадеждаващи. „Определено съм окуражен за способността ни да издържим дори по-дълго,“ отбелязва Кели.

Едногодишният полет в Космоса завърши, но сега предстоят месеци на щателни изследвания. Учени и лекари ще продължат да наблюдават Кели и Корниенко, да анализират кръвни проби и други данни, събрани на орбиталната станция. Част от проучванията включват идентичният брат близнак на Скот Кели, Марк – бивш астронавт на NASA, който остана на Земята и ще изпълни ролята на контролна група. Двамата ще бъдат изследвани, за да се установи, дали дългият полет е предизвикал генетични промени у Скот.

www.obekti.bg

No comments:

Post a Comment