Saturday, March 19, 2016

Горгоните – една поразяваща легенда!




Едни от най-непознатите митологични същества – Горгоните, от векове всяват страх сред любителите на древногръцките легенди

Горгоните са сред най-непознатите митологични същества. Те от векове всяват страх сред любителите на древногръцките митове и легенди. А ето каква е историята на тези тайнствени създания.

Горгоните – една поразяваща легенда!

Медуза и двете й сестри – Горгоните, са трите дъщери на Кето и Форкис – морските чудовища. Само най-малката им дъщеря обаче била смъртна, по-големите им деца били безсмъртни създания.

Медуза била приказно красива девойка, която се славела по целия свят със своята неземна красота. Слънцето се отразявало в косите на момичето, а то греело и се оглеждало в очите на околните. Суетата й обаче била повече, отколкото красивата богина Атина Палада можела да допусне за една смъртна.

Красотата на Медуза я направила обект на емоция и от палавия бог Посейдон, който издебнал веднъж, когато девойката дошла в храма на Атина, и, преобразен като птица, изнасилил момичето. Като наказание, богинята Атина направила Медуза истинско страшилище. Косите й били от змии, а лицето й погрозняло и очите й пронизвали всеки, който я погледне. Заедно със своите сестри Горгоните, момичетата започнали да вкаменяват всеки, който се осмели да ги приближи.

Цар Полидект обаче поискал главата на Медуза и решил да изпрати в тази изключително сложна и трудна мисия великият войн Персей. При него отишъл вестоносецът Хермес, който му обяснил с каква нелека задача боговете са го натоварили. Никой, дори и Хермес, обаче, не подозирали къде точно живеят Горгоните и как точно да бъде обезглавена Медуза.

Персей тръгнал с ясната мисъл, че може и да не издържи на силата на сестрите, които убивали всеки, който ги погледне. По пътя си смелият войн стигнал до нереидите – морските нимфи, които се смилили над нелеката му задача и решили да му помогнат. Те измолили боговете и от там получили няколко свръхестествени подаръци – огледален щит, който да отразява вкаменяващите погледи на Горгоните, шлем, който да го направи невидим, летящи сандали, извит меч и торба, която приемала формата на всичко, което е поставено в нея.

Смелият Персей продължил по пътя си. Той достигнал до острова, където живеели трите сестри – Медуза, Стено и Еврила. След като, защитен със своя щит и шлем, който да го прави невидим, той успял да обезглави бременната Медуза.

Медуза носела под сърцето си децата на Посейдон – крилатият кон Пегас и гигантът Хризаор. Когато Персей обезглавил Медуза, от раната й излезли на бял свят и децата й. Легендата за Горгоните разказва още, че там, където капки кръв са паднали по пясъците, там се пръкнали най-отровните и опасни змии на света и те убивали всичко по пътя си. А там, където капките от кръвта й достигнали океаните, там са се образували коралите.

No comments:

Post a Comment