Saturday, March 19, 2016

Горгоните – една поразяваща легенда!




Едни от най-непознатите митологични същества – Горгоните, от векове всяват страх сред любителите на древногръцките легенди

Горгоните са сред най-непознатите митологични същества. Те от векове всяват страх сред любителите на древногръцките митове и легенди. А ето каква е историята на тези тайнствени създания.

Горгоните – една поразяваща легенда!

Медуза и двете й сестри – Горгоните, са трите дъщери на Кето и Форкис – морските чудовища. Само най-малката им дъщеря обаче била смъртна, по-големите им деца били безсмъртни създания.

Медуза била приказно красива девойка, която се славела по целия свят със своята неземна красота. Слънцето се отразявало в косите на момичето, а то греело и се оглеждало в очите на околните. Суетата й обаче била повече, отколкото красивата богина Атина Палада можела да допусне за една смъртна.

Красотата на Медуза я направила обект на емоция и от палавия бог Посейдон, който издебнал веднъж, когато девойката дошла в храма на Атина, и, преобразен като птица, изнасилил момичето. Като наказание, богинята Атина направила Медуза истинско страшилище. Косите й били от змии, а лицето й погрозняло и очите й пронизвали всеки, който я погледне. Заедно със своите сестри Горгоните, момичетата започнали да вкаменяват всеки, който се осмели да ги приближи.

Цар Полидект обаче поискал главата на Медуза и решил да изпрати в тази изключително сложна и трудна мисия великият войн Персей. При него отишъл вестоносецът Хермес, който му обяснил с каква нелека задача боговете са го натоварили. Никой, дори и Хермес, обаче, не подозирали къде точно живеят Горгоните и как точно да бъде обезглавена Медуза.

Персей тръгнал с ясната мисъл, че може и да не издържи на силата на сестрите, които убивали всеки, който ги погледне. По пътя си смелият войн стигнал до нереидите – морските нимфи, които се смилили над нелеката му задача и решили да му помогнат. Те измолили боговете и от там получили няколко свръхестествени подаръци – огледален щит, който да отразява вкаменяващите погледи на Горгоните, шлем, който да го направи невидим, летящи сандали, извит меч и торба, която приемала формата на всичко, което е поставено в нея.

Смелият Персей продължил по пътя си. Той достигнал до острова, където живеели трите сестри – Медуза, Стено и Еврила. След като, защитен със своя щит и шлем, който да го прави невидим, той успял да обезглави бременната Медуза.

Медуза носела под сърцето си децата на Посейдон – крилатият кон Пегас и гигантът Хризаор. Когато Персей обезглавил Медуза, от раната й излезли на бял свят и децата й. Легендата за Горгоните разказва още, че там, където капки кръв са паднали по пясъците, там се пръкнали най-отровните и опасни змии на света и те убивали всичко по пътя си. А там, където капките от кръвта й достигнали океаните, там са се образували коралите.

Tuesday, March 15, 2016

Дойдоха! Изпревариха пролетта с точно десет дни!




Дойдоха! Предвестниците на пролетта дойдоха десет дни преди самата тя официално да ни се представи.
Ятото от петдесетина красиви белодрешковци важно-важно се поразходи на поляна край Цар Калоян, похапна и отдъхна преди да се настани на летните си адреси у нас. В гнездата, където ще отгледат новото поколение щъркели.


e-Razgrad

follow the link

Sunday, March 13, 2016

Накити – от зората на цивилизацията до днес – показват в Исперих




По повод 8 март в Етнографската къща в Исперих беше открита изложбата „Накитът – памет, изящество, закрила”. Тя е резултат от сътрудничеството на уредниците в отделите „Археология” и „Етнография” при Историческия музей.

Представени са над сто накита от Древността до Възраждането – пръстени, фибули, мъниста, торкви, огледало, гривни, пафти, кутии за бижута. Освен произведения на изкуството, накитите са натоварени и със свое собствено значение и функция. Сред тях има такива, които са се използвали от жени и от мъже в ежедневието, други са се носили като символ на социален статус. Не е за подценяване и вярата в тяхната защитна функция.
Посетителите могат да видят и два красиво пременени манекена – на знатна древна тракийка и на добруджанка, окичени с украшения, характерни за съответните епохи. Два големи постера, табла с текстове и фотоси, богато илюстровани албуми разкриват историята и значението на накитите през вековете. Изложбата може да бъде разгледана до края на март.

e - Razgrad

Wednesday, March 9, 2016

„Откраднат живот“ започна обещаващо




Най-новият български сериал започна днес в ефира на Нова Телевизия с пилотния си епизод от общо 48 за първия си сезон.

Сериалът проследява историята на двама млади лекари в столична болница, чието минало е много по-тясно свързано помежду им, отколкото подозират. В старта на сериала разбрахме кои ще са водещите фигури в „Откраднат живот“ и вече можем да си изградим бегла представа за бъдещето на всеки от тях.

Изненадващо за български серия е, че започнахме много динамично с изобилие от действия и редица напрегнати моменти. Не бих казал, че сценичните ефекти бяха висш пилотаж, но не бих могъл и да твърдя, че работата на гримьорите бе пълен провал. Положението е някъде по средата и затова бих го причислил към положителните резултати.

Актьорската игра на моменти доста куца, но пък има и такива, които възстановяват баланса. Не бих искал да отличавам никого, защото е прекалено рано, за да давам крайни оценки.

Сигурното е едно – определено бих дал шанс на „Откраднат живот„, защото сериалът се очертава да има добър потенциал, благодарение на силен, макар и не особено заплетен сценарии. Ще са ми нужни 5-6 епизода, за да мога да си оформя по-обективно мнение и препоръчвам и на вас да му обърнете поне малко внимание. Ако той стане причината за свалянето на турските и индийските сериали от ефир, това единствено би ме зарадвало.

Накрая бих искал само да спомена имената на актьорите и някои от главните герои в сериала – Радина Думанян, Димо Алексиев, Йоана Буковска-Давидова, Стоян Алексиев, Александър Алексиев, Мария Каварджикова, Янина Кашева и Марта Вачкова.

themainline.bg

Thursday, March 3, 2016

Скот Кели: Напускането на космическата станция беше горчиво-сладко




Aстронавтът на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) изпитва смесени чувства при завръщането си на Земята след една година в Космоса, пише Space, цитиран от агенция Фокус. Кели и космонавтът Михаил Корниенко се приземиха в Казахстан на 2 март, приключвайки безпрецедентен 340-дневен престой на борда на Международната космическа станция (МКС). Космонавтът Сергей Волков се върна с тях, но неговата мисия продължи стандартните пет и половина месеца. NASA публикува нов видеоклип, в който Кели казва, че се радва да е отново вкъщи, но чувствата му са по-сложни от това. „Напускането на космическата станция беше горчиво-сладко,“ посочва Кели. „Бях там дълго време и очаквах с желание завръщането. В същото време обаче това е вълшебно място и ще ми липсва.“

Основната цел на 340-дневната експедиция е да помогне за полагане на основите за пилотирани полети до Марс. Изследователи проучват как Кели и Корниенко са се справили психически и физически с дългия престой в Космоса. Информацията е важна с оглед на бъдещите грижи за здравето и безопасността на хората по време на дългото пътуване до Червената планета. Първоначалните заключения в това отношение са обнадеждаващи. „Определено съм окуражен за способността ни да издържим дори по-дълго,“ отбелязва Кели.

Едногодишният полет в Космоса завърши, но сега предстоят месеци на щателни изследвания. Учени и лекари ще продължат да наблюдават Кели и Корниенко, да анализират кръвни проби и други данни, събрани на орбиталната станция. Част от проучванията включват идентичният брат близнак на Скот Кели, Марк – бивш астронавт на NASA, който остана на Земята и ще изпълни ролята на контролна група. Двамата ще бъдат изследвани, за да се установи, дали дългият полет е предизвикал генетични промени у Скот.

www.obekti.bg

Що е то агро селфи? GSM+Мотика



Отруденият земеделец винаги намира време да покаже чувството си за хумор. Неизвестен зевзек в Македония прави показно как се прави селфи с подръчни инструменти.

Като няма специален селфи стик, на помощ идва мотиката – този стар градински приятел.

Както виждате, резултатът е уникален.

От „AgroLife.bg” имаме само една забележка – следващия път находчивият фермер би могъл да обърне телефона и да снима с по-качествената камера на гърба (а не с предната).

И внимавайте с мотиката – през тази година 12 души по света са загинали, докато са си правили снимка с мобилния телефон. Неотдавна в Индия 66-годишен японски турист се пребил след падане по стълби, докато се снимал в Тадж Махал. А през юли бизон намушкал до смърт жена в националния парк Йелоустоун в САЩ. Тя имала неблагоразумието да си прави селфи на сантиметри от едрото животно...







„непознатиТЕ“ се завръщат с филм за Queen



„непознатиТЕ“ се завръщат в ефира на bTV тази неделя, 6 март, от 12,30 часа. В 30- минутните си филми журналистът и продуцент Георги Тошев ще срещне зрителите с някои от най-коментираните личности по света и у нас.

Първата история, която Жоро Тошев ще разкаже тази неделя е на Queen и как се случва една от най-големите групи на ХХ век. Как Куин успяват да продадат над 350 милион албума и да създадат песни, които се превръщат в химни на няколко поколения, какво остава скрито зад успеха, приятелството, тайния живот на Фреди Меркюри и как финалистът на „American Idol“ Адам Ламбърт го смени на сцената през последните години ще видят зрителите на bTV тази неделя.

На 6 март в първия епизод от новия сезон на поредицата - „Куин: легендата продължава” от 12. 30 ч Георги Тошев, заедно с оператора Румен Василев и режисьора по монтаж Илиян Диков, ще разкажат за началото и звездните години на британската група, за първия им пробив в американските класации, за истинските отношения в групата и работата с легендарния Дейвид Боуи. Благодарение на личния архив на създателя на групата, китаристът и композитор Брайън Мей, зрителите ще видят уникални снимки и редки интервюта с членовете на Queen.

www.obekti.bg