Friday, December 30, 2016

2016 година ще е по-дълга с една секунда




2016 година ще бъде по-дълга с една секунда. Тя ще бъде добавена към последния ден - 31 декември, обясни физикът от БАН Пенчо Маркишки пред Нова телевизия. Решението за добавянето на допълнителната секунда беше оповестено още през юни тази година от Международната служба за изчисляване на въртенето на Земята (IERS). Допълнителните секунди компенсират забавянето на въртенето на нашата планета, заради гравитационното влияние на Луната. За първи път високосна секунда се добавя през 1972 година. Оттогава насам към стандартното време са били добавени общо 26 високосни секунди.

novini.bg


Monday, December 19, 2016

Безумни клишета, в които българите масово вярваме




1. Където е била България, след това изчезва. Ако ЕС се разпадне, това ще се случи, защото ние сме там.

Явно някой се е пошегувал преди години. Сега обаче впечатление прави, че високо образовани и на пръв поглед интелигентни хора, твърдят това с напълно сериозни изражения. След това започват да цитират исторически примери... Византия ни е завладяла, сега я няма. По същия начин са Османската империя, Комунистическия блок и Нацистка Германия. Който е бил съюзник с нас, губил войните. Сега Запада се хванал с нас и нищо чудно да пропаднел с такива слаби съюзници. Включително политици и писатели публично акцентират без капка хумор на това твърдение. Естествено всеки човек, който има поне малко логическо мислене и минимално понятие от история, би се присмял на всички тези хора и обратната им логика. Нека разгледаме няколкото споменати примери.



Thursday, December 15, 2016

Детският хор на БНР изнесе концерт в ЕП




link

Националната галерия е номинирана за престижна европейска награда





Европейския музеен форум (EMF) под егидата на Съвета на Европа през 1977 г. Наградата „EMYA” (European Museum of the Year Award) е смятана за най-авторитетното европейско музейно отличие с вече 40-годишна история. Мотото на тазгодишното й издание е: „Новоизградените музеи – средища на добри практики”. Официалната церемония по присъждане на наградата „EMYA” 2017 ще се състои на специална церемония по време на Европейския музеен форум на 6 май 2017 година в хърватската столица Загреб. Високото отличие се дава на новооткрити или основно преустроени музеи, които допринасят с уникалната си атмосфера, с богатото въображение, тълкуване и представяне на колекцията, с творческия подход към образованието и социалната отговорност за привличане на нови публики и удовлетворяване очакванията на посетителите. Наградени през последните години са следните музеи: ПОЛИН - Музей за история на полските евреи във Варшава (2016), Рийксмузей в Амстердам (2015), „Музей на невинността” в Турция (2014), Шотландски музей на транспорта и пътуването (2013), Музей „Мадинат Ал Захра” в Кордоба, Испания (2012), Гало-римски музей в Тонгерен, Белгия (2011). От Министерството на културата съобщиха, че 2017 г. е специална за Европейския музеен форум – именно тогава ще бъде отбелязана и чествана 40-годишнината от учредяването на Европейската музейна годишна награда /European Museum of the Year Award/. Националната ни галерия /в състава на която е и „Квадрат 500”/ е номинирана за престижната награда „EMYA” заедно с още 45 музея от 24 страни.

novini.bg


Пластична операция за коледен подарък



Винаги сме смятали, че външният вид не е всичко и светът със сигурност щеше да е далеч по-красиво място, ала уви. За да угоди на своята щерка и да я превърне в по-сексуален обект, един татко от Англия заплаща сумата от 21 000 паунда, с които да направи пластична операция, която да премахне коремчето, сътворено изцяло с безалкохолно, да оформи бюста и да я превърне в далеч по-привлекателна жена, отколкото е била.

Томас Йорк е решил да изпълни желанието на дъщеря си Хайлън, която искала да работи като модел. До тези мерки се е стигнало, след като девойката изпивала повече от 5 литра безалкохолно на ден. Наднорменото тегло започнало сериозно да се отразява на нейното тяло и това я мотивирало да започне да тренира малко по-усърдно. След свалянето на определени килограми, таткото решил да помогне допълнително, предлагайки операцията, която да отстрани висналата кожа. С това най-накрая се доказва, че грозните хора просто не съществуват - на тях им липсват пари, за да направят пластичната операция. 



men.hotnews.bg

Tuesday, December 6, 2016

Текстове на Ерик Клептън и Боб Дилън на търг в тръжна къща Сотбис




Оригиналните тетрадки с текстове на песни на Боб Дилън и Ерик Клептън ще бъдат представени на търг като част от колекция с рок сувенири, съобщи аукционната къща „Сотби“ в Ню Йорк
Сред вещите е и тетрадка на Дилън, съдържаща една от най-известните му песни Blowin' in the Wind. По данни на "Сотсби" ще бъде продадена за цена между 300 000 и 500 000 долара по време на неделната разпродажба. В тефтерът текстът на песента е написан с молив и дори включва редакциите, които той е нанасял. 
Друг ръкопис на Нобеловия лауреат включва песента This Wheel's on Fire, като тя е оценена между 40 000 и 60 000 долара. Търгът ще предложи и портрети на Боб Дилън и Джоан Бейз, които двамата са си нарисували един на друг през 1963г., докато са били двойка. Цената на общо седемте рисунки се оценява на около 30 000 – 50 000 долара. Друг предмет от рок меморабилията е първият вариант на песента Layla, написана от Ерик Клептън през 1970 г. на хартия за писма с емблемата на „Тъндърбърд мотел“ в Маями. Първоначалната оценка на аукционната къща е между 50 000 и 70 000 долара. Става въпрос за едно от най-известните заглавия на британския певец, написано за Пати Харисън. По това време тя е била омъжена за неговия приятел и член на „Бийтълс“ Джордж Харисън. По-късно Ерик Клептън се жени за нея 1979 г. , а през 9 години по-късно се и развеждат. Заглавието е вдъхновено от поема на персийския поет Тезами Ганджави.
Освен на Боб Дилън и Ерик Клептън, търгът ще изложи и вещи, принадлежали на Елвис Пресли и музикантите от „Бийтълс“, включително пианото, на което Джон Ленън написва невероятната песен Lucy in the Sky with Diamonds. Стойността му е изчислена на 1,2 - 1,8 млн. долара. /АФП

 

Friday, November 18, 2016

БРАВО! Български аниматор нарисувал катерицата от „Ледена епоха”




Един от любимите анимационни герои на милиарди хора по света, е дело на българин. Грешка няма – Марин Петров е сред участниците в екипа, създал култовия образ на катерицата от „Ледена епоха”, разказва репортаж в „Преди обед”.
Родният 3D aнимaтop е рaбoтил и пo други емблематични пpoдyĸции ĸaтo „Pиo”, „Taйнaтa нa гopcĸитe пaзитeли” (Еріс) и дpуги.
Повече от 6 години той paбoти в eднo oт нaй-гoлeмитe aнимaциoнни cтyдиa в cвeтa – Вluе Ѕkу Ѕtudіоѕ, нo преди 8 месеца peшaвa дa ce въpнe y нac и дa cтapтиpa cвoe cтyдиo зa игpи и coфтyep, ĸoeтo cъбиpa eдни oт нaй-дoбpитe в индycтpиятa, твopили в ĸoмпaнии ĸaтo Ріхаr, Gооglе, Вlіzzаrd, Ubіѕоft, Rуthm аnd Нuеѕ.
За Марин Петров анимацията е сбъдната детска мечта – откакто видял първите кадри в детско филмче на Ріхаr, талантливият сънародник си казал, че рисуването на анимационни герои ще бъде неговото занимание в живота и днес той е сред най-големите професионалисти в анимациионния бранш.

pik.bg

Saturday, November 12, 2016

Новият кратък филм на Pixar направо ще ви разтопи





Новият кратък филм на анимационното студио Pixar направо ще ви разтопи. „Пайпър“ е показан преди „Търсенето на Дори“. Той е режисиран от Алън Бариларо, а музиката е на Адриан Кинг Кримсон. . Новородено птиче-водобегач е доведено от майка си на брега, където тя го учи да се храни с миди. Една вълна обаче ги хваща неподготвени. Вижте още във видеото по-долу.
Анимационното студио Pixar е основано в Емъривил. То се занимава с компютърна анимация, а филмите му спечелили над 6.3 милиарда долара по целия свят. Най-известните му анимационни ленти са поредицата „Играта на играчките“, „Търсенето на Немо“, „Търсенето на Дори“, „Талъсими ООД“, „Феноменалните“, „Колите“ и други.

profit.bg




Sunday, October 30, 2016

Български ръчно тъкани килими ще красят Версай





Български ръчно тъкани килими ще красят Версай. Производителите им вече се радват и на признанието на английския кралски двор и едва смогват с поръчките на знатни особи от цял свят, съобщава Нова телевизия. Джема е една от 30-те жени, чиито труд високо ценят величия като принц Чарлз. На снимка той се ръкува със собственика на българския цех Нино Парпулов. На това се посвещават и децата на собственика - да издигнат килимарството от замиращ поминък до рядко изкуство. Изискващо, за начало, сърце. Ако не ти идва отвътре, няма сила, която да те задържи цял живот пред стана -споделят и колежките на Джема. И те като нея са със завършен осми клас. Със завидна сръчност претворяват цели културни епохи. Жените могат, а работодателите им знаят. Това е формулата на успеха на този малък цех. Шансът идва през 2003 година. Нино Парпулов е единственият килимар, който се наема да пресъздаде модел от 1837 година за лятната резиденция на кралица Виктория. Няма стан в света, който да може да произведе тази форма. Килимът се състои от три части. И при най-малкото несъвпадение, поръчката би пропаднала, а цехът - фалирал. Ефектът от високия залог е високо самочувствие и кралски поръчки. Включително и от крале на рока като Мик Джагър, от банки, музеи и библиотеки. За българските килими британската задруга на майсторите допуска изключение - те са единственият чужд продукт в нейната палата. Как се прави траен килим? Колкото по-нагъсто са възлите, толкова по-здрав и богат е килимът. За да блеснат, там са разработили вече над 6500 цветови нюанса. 80 цвята ще бъдат вложени в килим на името на Наполеон - за Версай, пише  standartnews.com.

novini.bg 



Боб Дилън реши да приеме Нобеловата награда за литература




Известният американски музикант и поет Боб Дилън, който получи Нобеловата награда за литература за 2016 г. и повече от две седмици игнорира позвъняванията от Шведската кралска академия на науките, обяви, че ще приеме престижната награда . Това се казва в изявление на академията, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Ще приема ли наградата? Разбира се“, е казал Дилън в разговор с постоянния секретар на академията Сара Даниус.

pik.bg

Thursday, October 13, 2016

Брайън Адамс откри изложба в София





Над 100 платна от фотографските серии Exposed и Wounded показа лично легендарния рок музикант Брайън Адамс във Vivacom Art Hall. Това е най-мащабният проект от цикъла “Майстори на фотографията”, създаден и реализиран съвместно от фондациите “Мусиз” и “Америка за България” с подкрепата на Vivacom и Samsung. Фотографската изложба на Брайън Адамс пристига в София след представянето й в музея на фотографията в Стокхолм – събитие, открито лично от принцесата на Швеция Виктория Ингрид Алиса Дезире,. Кадрите от Exposed (На фокус) улавят по забележителен начин знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Моника Белучи, Кейт Мос Кейт Мос е родена на 16 януари 1974 г. в южната част на ... към профила , Шон Пен и Мики Рурк, а 30-те портрета от серията Wounded (Ранени) представят млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги.








Tuesday, October 11, 2016

Най-дългата културна НОЩ приключи





Дванайсетото издание на НОЩ/Пловдив приключи преди броени часове. Енергията и душевното удовлетворение от богатата и разнообразна програма, в която всеки откри по нещо за себе си, ще държи будните и жадни за култура умове на всички, станали част от фестивала през изминалия уикенд. Над 40 000 посетители от цялата страна изпъстриха града под тепетата и се потопиха в културната карта на НОЩ/Пловдив, която тази година предложи над 140 събития на повече от 70 локации.


Saturday, October 8, 2016

"Ролинг стоунс" пуска албум след дълго прекъсване



Британската рок група "Ролинг стоунс" съобщи, че предстои излизането на нов неин албум.

Музикантите пуснаха в Туитър видео материал, в който изпълняват блус мелодии на хармоника. Засега не се уточнява заглавието на албума, нито кога точно ще излезе.

За намеренията на "Ролинг стоунс" да пуснат нов албум след повече от 10-годишна пауза съобщи миналата седмица френският в. "Фигаро" като се позова на продуцента Дон Уоз.

Вестник "Гардиън" пък допълва, че музикантите са записали албума за три дни с обикновен микрофон без студийна обработка на записите.

Албумът включва композиции с чикагски блус и кавър версии на известни песни в този стил. В записите е участвал и Ерик Клептън.

Последният студиен албум на групата "A Bigger Bang" излезе през септември 2005 година.
pik.bg

Thursday, October 6, 2016

Най-красивите ботанически градини в Европа


Направихме една бърза обиколка над Стария континент, за да ви разкрием кои са най-забележителните градини, които си заслужава да видите на всяка цена




look here

Как една градинка увеличи присъствието в час от 40 на 93%




Стивън Риц е учител в Бронкс. С нищо не се различавал от останалите си колеги. Докато един ден не преживял най-лошото, което човек може да преживее – едно от децата му починало.

Тази лична трагедия имала огромно въздействие върху Стивън, но не го пречупила.

Скоро той концентрирал усилията си върху това да помага на децата с най-непривилегированите деца в квартала. Започнал да преподава в училище, в което само 17% от учениците завършвали училище – останалите не можели да си вземат изпитите и отпадали.

Училището било раздирано от насилие и бедност, а много от децата, които ходели там, всекидневно гладували въпреки безплатната храна в училище.

Бронкс е сред местата, които диетолозите наричат „хранителна пустиня“ – което значи, че жителите на района нямат възможност да си набавят здравословна храна. Голямата част от хората купуват евтини нездравословни продукти или бързи закуски от кварталните будки.

Лошото качество на храните, освен че причинява физически заболявания, може да доведе и до психологически проблеми, особено при дете, което не знае откъде идва яденето му.

Стивън преподавал на деца, страдащи от най-различни проблеми. Някои от учениците му били в приемни домове или дори бездомни. 70% от тях имали били с различни увреждания като пряк резултат от некачествено пренатално хранене.

Един ден на Стивън му хрумнала идея. Всичко започнало, когато някой му подарил кутия с луковици на нарциси. Той ги скрил в класната стая зад един радиатор, защото се опасявал, че децата ще ги открият и ще започнат да се замерват с тях. Скоро обаче те започнали да растат, след което и разцъфнали. Растежът им впечатлил децата до необичайна степен.

Стивън си помислил, че ако децата харесват нарцисите толкова много, вероятно ще се заинтригуват и от други растения – например такива, които стават за ядене. С други думи, децата ще могат да отглеждат сами да си отглеждат храна, в класната стая.

И така дава началото на благотворителната организация Green Bronx Machine. Тя учи децата и младежите основите на здравословното хранене, дава им възможност сами да отглеждат зеленчуци и да носят реколтата у дома, за да я споделят със семействата си. Така прави възможно да се създаде учебна програма, центрирана около здравословното хранене и градинарството.

Днес благодарение на тази програма днес има множество училищни градинки и оранжерии не само в Бронкс, но и в останалите части на Ню Йорк, както и в други градове в САЩ. Тази практика помага младите хора да се хранят по-здравословно и да се ангажират със смислена работа. Същевременно, тъй като здравословното хранене помага на децата с концентрацията и справянето с учебните задачи, днес както успехът, така и посещаемостта на часовете сред младите градинари е по-висока от всякога. В класът на Стивън посещаемостта се покачва от 40 на 93% и всички негови ученици успешно взимат изпитите си.

Ето какво казва Стивън:

Да осигуриш достъп на децата до здравословна храна; да я отглеждат; да я прогнозират, да я анализират, да я разбират; да се занимават с нея там, където имат най-голяма нужда: точно тук, в училище.

И да можеш да го правиш със система, която им позволява да я споделят с родителите си у дома?

Какво по-хубаво от това?

www.obekti.bg


Monday, October 3, 2016

Околосветско пътешествие с круиз струва 55 хил. долара





През 2017 г. имате шанса да обиколите света с круиз. Но сбъдването на тази мечта не е никак евтино.

Regent Seven Seas Cruises предлага 128-дневно околосветско пътешествие с кораба Seven Seas Navigator, пише CNN.

Корабът тръгва от Маями на 5 януари 2017 г., като ще посети шест континента, 31 страни и ще акостира най-малко на 60 пристанища.

 Желаещите могат да резервират място на круиза, като началната цена е 54 999 долара, а във всички цени са включени храната и бреговите екскурзии. Пътниците могат да заплатят за допълнителни пакети, които предлагат по-големи обиколки в някои градове.

"Търсенето е наистина добро“, коментира Джейсън Монтегю, президент и главен оперативен директор на Regent Seven Seas Cruises. ”Още преди да стартираме имаше интерес към близо половината места“.

Пътниците, които искат да получат по-голяма каюта, която включва и личен иконом, ще трябва да заплатят по 159 999 долара на човек.

Първата спирка от пътуването е в Карибско море и е последвана от посещения в Централна Америка, Хавайските острови, Нова Зеландия, както и части от Австралия. В Азия пътниците ще могат да видят Тайланд, Индия и Обединените арабски емирства, както и други страни. Европейските спирки включват Италия, Франция, Испания, Гърция и Гибралтар.

www.investor.bg

Thursday, September 22, 2016

Българин е номиниран за най-добрия таксиметров шофьор в Чикаго




Българин е номиниран за най-добрия таксиметров шофьор в Чикаго. Това научи novini.bg. Информация за българина получаваме и от официалния сайт на космополитния американски град. Ангел Оджаков се казва нашият сънародник, който заедно с още 11 таксиметрови шофьора, се бори за приза най – добрият таксиметров шофьор в Чикаго. За Ангел казват, че е изключително трудолюбив и мил човек, който помага винаги на своите пътници при нужда.

www.novini.bg



Wednesday, September 21, 2016

Младежи създадоха филмов подлез в столицата




Група млади ентусиасти преобразиха един от подлезите в центъра на София, като посветиха творчеството си на световното кино. Уникалните графити се намират в близост до Полиграфическия комбинат на булевард „Цариградско шосе“. Впечатляващата работа е дело на художници и доброволци от инициативата „ПОдЛЕЗНО”. Сред актьорите, чиито ликове вече красят подлеза, са Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Катя Паскалева, Тодор Колев, Георги Парцалев, като техните образи са придружени с култови реплики от филмите с тяхно участие. Преди около година младите артисти създадоха и "Музикален подлез" на булевард "Цариградско шосе" и улица "Александър Жендов", припомнят от Нова телевизия.



Tuesday, September 20, 2016

„Танцуваща София“ предизвиква всички желаещи да се включат във финалното предизвикателство





С края на лятото идва и краят на „Танцуваща София“. Организаторите на проекта предизвикват всички фенове на танците да запазят свободна последната събота на месец септември (24.09.2016 г.), когато в новото пространство на бар ПЕТЪК, с начален час 17:30 ч., ще се проведе най-гръмкото, наситено с лятно настроение и адреналин събитие от програмата на проекта – танцовият импровизационен турнир.

Tурнирът предлага равен шанс за професионални и непрофесионални танцьори, предизвиквайки ги да танцуват в любимия си стил върху музика от най-различни жанрове. Програмата представя истинска палитра от стилове - от брейк до класически балет, от салса до аеробика, от ориенталски танци до рага и др.

Форматът е разчупен, а публиката ще избере най-артистичните танцьори, за които са предвидени награди от RED BULL, CONTRABANDA, WALMARK и DERIDA DANCE CENTER. Желаещите да се включат може да направят това до 20-ти септември като попълнят формуляр за участие.

Танцовата енергия ще се прелее в afterparty, с DJ Rawland, благодарение на 4lmntz и бар ПЕТЪК. За повече информация:

https://www.facebook.com/events/1147575735280713/

И това не е всичко! В неделния предиобед ще се състои дискусия на тема “Здрав дух в здраво тяло”. Часът е 11:00 ч., а мястото – Betahaus. Темите за обсъждане са здравословен начин на живот, движение, спорт. Ще бъде разгледан и танцът като изкуство и терапия.

Отвореният танцов турнир и дискусията са част от програмата на проект „Танцуваща София”, организиран от Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center), с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2016.

София танцува! Танцувайте с нас! ‪#‎DancingSofia ‪

www.obekti.bg

Sunday, September 18, 2016

Откриха 183-ия Октоберфест




Октоберфестът започна в Мюнхен при засилени мерки за сигурност. Раниците на фестивала на бирата са забранени и около мястото на провеждане е издигната ограда, за да е сигурно, че всички посетители се проверяват, предаде ДПА.


follow the link

Прожектират филм за старозагорски художници в чест на годишнина





На 15 септември, четвъртък, в 17 ч., залата на първи етаж на Регионална библиотека Стара Загора организират прожекция на филм за старозагорски художниц. Събитието е посветено на 70-годишнината от учредяването на Дружество на старозагорските художници, Община Стара Загора и Представителство на Съюза на Българските художници.

NBP.bg

Tuesday, September 13, 2016

Двойка празнува 57-годишната си любов в стил „Тетрадката“


Какво по-хубаво от това любовта ти да остане силна и истинска във времето?! Такава е любовта на Клема и Стърлинг Елмор. Двамата пресъздават сцени от филма „Тетрадката“, за да отпразнуват любовта си със специална фотосесия. Тя е подарък от тяхната внучка Стейси, която с обектива си успява да пресъздаде цялостната атмосфера от филма, проектирана върху възрастната двойка.


Saturday, September 3, 2016

Стара Загора бe избрана за Европейски град на спорта през 2017 г.



Вчера Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europe) изпрати писмо с потвърждение, че Стара Загора е избрана за Европейски град на спорта 2017. Писмото беше изпратено от председателя на ACES Europe Джан Франческо Лупатели, който поздравява старозагорския кмет Живко Тодоров и официално го кани да участва в церемонията, на която ще бъдат обявени победителите в категориите столица и град на спорта. Тя ще се проведе на 16 ноември 2016 г. в Брюксел, съобщава БГНЕС. Безплатно ще бъде паркирането за празниците в центъра на Стара Загора.

„Вашият град е наистина добър пример за създадени възможности за масов спорт, като инструмент за здраве, интеграция, образование и взаимно зачитане, които са главните цели на ACES Europe. Вие сте развили образцова спортна политика, с добра база, програми и събития. Отсега нататък вашият град е добре дошъл в семейството на градовете от ACES Europe“, пише президентът на Асоциацията в писмото си.

Признанието идва като логичен резултат от последователните усилия на администрацията на кмета Тодоров за подобряване на спортната инфраструктура на Стара Загора. Почти цялата налична база беше обновена в последните години, построени са и нови спортни съоръжения като общинска спортна зала „Иван Вазов“. Стадион „Берое“ бе изцяло подновен. Реновирани са лекоатлетическите писти, теренът и помощните игрища. Стадион „Локомотив" също е ремонтиран. Модернизирана и обновена е базата на ФК „Верея".

На всички спортни клубове в града са предоставени възможно най-добрите условия, което привлича все повече млади спортисти и състезатели. Изградени са много площадки за футбол, баскетбол, тенис на корт, бадминтон и стрийт фитнес.


Градът е бил домакин на събития като финали за Световна купа по канадска борба, 2012 г., Европейско отборно първенство по лека атлетика, 2015 г., Европейско първенство по футбол за юноши, 2015 г., 2015 г., Международен турнир по лека атлетика „Самарско знаме”, 2013 г., 2014 г. и 2015г. и др. Градът се гордее със своите спортни традиции и известни спортисти и треньори. „Ще продължаваме да развиваме Стара Загора като спортен град. Усилията ни ще бъдат насочени към децата, защото те трябва да бъдат неизменна част от тези успехи на града“, заяви по повод признанието Живко Тодоров. Обявиха бедствено положение в община Гълъбово заради пожари

Може би неслучайно едно от големите постижения на България в Рио е свързано със Стара Загора. Състезателката на Спортен клуб по лека атлетика "Берое" Мирела Демирева донесе олимпийска слава на България, спечелвайки сребърен медал в скока на височина с постигнатите от първи опит 197 см.

www.manager.bg


Как 12-годишно дете се превърна в най-красивото момче в света


В много отношения Уилям Франклин-Милър е като всяко друго 12-годишно момче: той ходи на училище, играе ръгби и се размотава с приятелите си. Има обаче една сериозна разлика между него и всяко друго момче по света - Уил има 152 000 последователи в Instagram. Ученикът от Мелбърн за една нощ се превръща в сензация в социалните мрежи, след като момиче от Япония публикува негова снимка в Twitter.


Wednesday, August 31, 2016

Тримата братя и тяхната съпруга


В продължение на няколко години 24-годишният индиец Сохан Сингх се изтормозил до крайност, опитвайки се да си намери съпруга. Той се рекламирал като кандидат-жених с помощта на популярна местна брачна агенция, после наел традиционен сватовник, който да разпространи из града новината, че е подходящ ерген за жененe. Роднините му също помагали, като претърсили околността със снимката и родословието му в ръка в опит да му намерят жена. Сингх дори се отказал да иска зестра, за да не отпъжда по-скромните булки. Но нямал никакъв успех.

Най-накрая, напълно отчаян, младият индиец се предал. Единственото, което му оставало, било да се съюзи с брат си – 30-годишния Мохан, за да направи немислимото доскоро – да си поделят съпругата му. А самата 26-годишна Ману Канвар нямала никакъв друг избор, освен да приеме ситуацията – да има двама съпрузи. „Трябваше да се подчиня на двамата”, признава тя, криейки лицето си зад традиционния индийски воал.


Tuesday, August 30, 2016

Откриват „Клубът“ на 1 септември




На 1 септември в зала „Байер“ в Стара Загора ще бъде открита изложба фотографии „Клубът“. В нея ще бъдат представени 10 автори – Цветан Четъшки, Илия Дечев, Светлозар Недев, Любомир Арабаджиев, Георги Кацарски, Лазарин Ранчев, Атанас Жеков, Кирил Тенев, Людмила Манолова и Петьо Турлаков.

Изложбата се организира от Община Стара Загора. Официалното откриване е на 1 септември, четвъртък, от 18 ч. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят „Клубът“ до 10 септември.

www.npb.bg

Загадъчното и невероятно красиво явление, което разрушава Земята




Понякога през зимата, след залез слънце или преди зазоряване, невероятно ярко оцветени облаци се формират на частично тъмното небе. Този рядък вид облачни образувания са известни като "полярни стратосферни облаци" или "седефени облаци". Те могат да се видят само в райони като Исландия, Аляска, Северна Канада, Скандинавските страни и Антарктика.




Wednesday, August 24, 2016

Паметниците на културата да се дигитализират, иска Даниел Панов


Приоритетното създаване на работеща дигитална база с данни за всички паметници на културата предлага кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов. Позицията е по повод пожара в Пловдив, унищожил емблематичните Тютюневи складове. „Дигитализацията на този фонд ще позволи всяка една сграда да е налична със своята история, данни за собствениците, исканите промени по архитектурата и устройството й в годините, както и строителните планове. Цялата синхронизирана информация ще улесни органите на реда да търсят отговорност от собственици на паметници на културата, които не полагат необходимите грижи за опазването им”, посочи Даниел Панов. „Общините с недвижимо културно наследство имат стратегия за опазването му. Стотици са запуснатите частни сгради в общините и кметовете знаем колко трудно е да издирим и да комуникираме със собствениците им относно издадените предписания за укрепване. Създаваме регистри, които се актуализират постоянно. Тези данни са налични в общинските администрации. Нужно е НИНКН да ги изиска и да ги обедини в работеща дигитална база”, добави още той. Отскоро в сила са новите промени в Закона за културното наследство, предвиждащи глоби от 3000 до 10 000 лева за физически лица, които не полагат нужните грижи за културните паметници, и до 30 000 лева за юридически лица. „Настоявахме за създаване на регионални звена, които вече ще са факт в шест общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Новите структури ще помогнат за по-бързото и оперативно решаване на проблемите със старите къщи и за превенция върху културно-историческото наследство. Уверен съм, че местната власт разполага с необходимата експертиза да се справи”, завърши Даниел Панов.

www.newspaper.bg



Българин влезе в "Гинес" с най-голямата кръстословица в света




Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд, съобщи БТА като се позова на сайта на "Гинес".

Кръстословица се простира точно върху 1 001 листа и е с дължина 300 метра.Това, по думите на нейния автор не е случайно, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 метра, а 1001-те листа символизират приказките от "Хиляда и една нощ".

Размерът на кръстословицата е стандартен 8х8 мм, като процентът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на кръстословицата.

Христо се захваща с грандиозния проект през 1997 г. и го приключва през лятото на 2011 година. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", след което рекордът е признат на 3 юни 2014 година и Йоницов получава сертификата две години по-късно. Прекарва стотици часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини, уточнява той.

Попитан какво го е накарало да се захване с тази трудоемка задача, Христо разказва за БТА, че съставянето на кръстословици е дългогодишно негово хоби, като има публикувани в редица издания.

Основната му мотивация да се бори за световен рекорд са желанието му да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България и името и да се споменава с хубави неща.

www.manager.bg

Saturday, August 20, 2016

Българче на 10 години реши наум 25 задачи на Олимпиада по математика в Сингапур



10 годишният Виктор Шаовчев реши 25 задачи наум и се върна с медал. При това в конкуренция с още 760 деца, съобщава "Нова телевизия".

„На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва Виктор Шаовчев.

След 18 часа във въздуха, изпълнен с очаквания и с празен стомах, Виктор отива да прави това, което умее най-добре - да смята. Не предполага обаче, че за разлика от другите състезатели, ще му се наложи да го прави наум. „Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: „Нямах листове”.

Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал поне бронз”, разказва Силвия, майката на Виктор. А любовта на Виктор към математиката идва случайно - вдъхновява го сестра му Мила. „В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите”, разказва още Виктор.


Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци. Пътят до Сингапур обаче се оказва дълъг. Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в Олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства. На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал.

www.zajenata.bg

Tuesday, August 16, 2016

Най-голямото британско семейство отново се увеличава



Най-голямото британско семейство става още по-голямо, след като стана ясно, че Ноел и Сю Радфорд очакват още едно внуче. Най-голямата им дъщеря – София, която е на 21 години, е бременна с третото си дете. Момичето споделя, че то определено ще бъде последното, но посочва, че не може да каже същото за майка си и баща си. Радфорд, които имат 17 деца, са известни не само с броя им, но и с факта, че отказват каквито и да било помощи от държавата. Издържат се от пекарната си. Софи, която се омъжи за съпругата си Джо по-рано този месец, също помага в семейния бизнес.

Семейството на сватбата на Софи Пред ​​Sun тя казва: "Мама винаги се шегува, че аз няма да се спра до три. Тя си мисли, че ще имам осем деца, но това определено не може да се случи.“ Г-н и г-жа Радфорд приветстваха последното си бебе през юни - момиче, наречено Хали, което е 17-ото им дете. Двойката се е посветила на отглеждането на Крис (26), Софи (21), Клоуи (19), Джак (17), Даниел (15), Лука (14), Мили (13), Кейти (12), Джеймс (11), Ели (9), Ейми (8), Джош (7), Макс (6), Тили (4), Оскар (3), както и на двегодишния Каспар и бебето Хали. Смята се, че те си докарват около 30 000 паунда годишно (около 70 хил. лв) от пекарната, които инвестират в отглеждането на децата си. Това включва организирането на рождени дни с бюджет от 100 паунда (около 230 лв) за всяко дете, както и подаръци за Коледа на стойност от 100 до 250 паунда (от 230 до 580 лв) за всеки член на семейството. Освен това ходят на почивка в чужбина всяка година, пише Daily Mail. Сю забременява с най-големия си син - Крис, когато е само на 13 години. Последното си дете (засега) ражда на 41-годишна възраст. Двойката признава, че първоначално планират да имат три деца, но голямото семейство им харесало толкова много, че просто продължили да го увеличават.

В основата на това стои желанието да се възпитават деца с помощта на семейни доходи, а не разчитайки на помощи от държавата. От своя дом с десет спални в Моркамб, Ланкашър, Сю казва: "Важно е, че децата ни виждат да работим. Когато те са достатъчно възрастни, също трябва да работят. За големите семейства хората си казват: "Те трябва да са на обезщетения", но има много трудолюбиви големи семейства, които се издържат сами. " След като денят му в пекарната започва в зори, Ноел Радфорд се връща у дома всеки ден в 7.45 ч., за да приготви децата и да ги заведе на училище. Закусват на две смени, като всяка сутрин за целта се изразходват две кутии зърнени храни и 18 литра мляко. Потеглят за училище в деветместен микробус, който има право да използва автобусните ленти. Трите най-малки деца - Оскар, Гаспар и Хали, остават у дома със Сю. Семейството се справя с между 6 и 12 пранета на ден, за което са нужни 30 опаковки прах всеки месец, както и четири рула тоалетна хартия на ден. Двамата успяват да изхранят семейството с 250 паунда (около 580 лв) на седмица. Ритуалът по вечерно къпане пък започва около 18:00 ч., като по-малките са в леглото около 19:00 ч., а по-големите деца не заспиват до 21:00 ч. Родителите лягат около час по-късно.

www.profit.bg

Monday, August 15, 2016

Someone Is Crocheting REAL Pokémon Toys And Leaving Them At PokeStops For Others To Find

If you live in Texas and you like Pokémon Go then you might be in for a nice surprise the next time you visit your local PokeStop, because somebody is crocheting tiny Pokémon characters and leaving them for trainers to find while out trying to catch ’em all.

The “self taught and generally crafty person” behind them is a mum of two who goes by the name of Knotty Nicole. She refers to herself as an “avid gamer, foodie, and crafty geek” and her adorable crocheted creations are just as collectible as their virtual counterparts. They’re part of a project she calls #CrochetGo and so far she’s made everything from Tangelas to Magicarps, Oddishes to Jiggly Puffs. She’s even made her designs available for free online, so if you don’t live in Texas then don’t worry because you can still crochet ’em all.


Sunday, August 14, 2016

Задава се най-мащабният гейминг фестивал в България





Първото издание на Game Evolution – най-мащабният фестивал за електронни и традиционни спортове в страната, ще се проведе в зала „Арена Армеец София“ между 9-11 септември 2016 г. Билетите за него вече са в продажба и до края на месеца се предлагат на промоционална цена от 20 лв. за трите дни на фестивала. Входът за деца до 6 години е свободен, а пенсионерите и хората с увреждания ще се възползват от намаления до 50%. Билетите могат да бъдат закупени от www.eventim.bg, както и на място по време на събитието. Дългоочакваният фестивал, който се провежда с подкрепата на Община София и Фондация „София – Европейска столица на спорта“, ще предложи вълнуваща програма от активности за цялото семейство. Посетителите ще могат да преборят умения в любимите си League of Legends, CS:GO, Hearthstone, Overwatch, Warcraft 3 и FIFA и да спечелят дял от гарантирания награден фонд в размер на 21 000 лева. Също така ще се насладят на хип-хоп битки и демонстрации по уличен баскетбол, екстремни спортове, американски футбол и други, ще се потопят във виртуалния свят чрез високотехнологични очила, ще могат да се състезават в специална рейсинг зона и да се снимат с любим герой от участниците в косплей конкурса. Организаторите са подготвили и експлозивна церемония по откриването на събитието с внушителна триметрова изненада, музика и танци, както и томболи и игри с предметни награди в рамките на целия фестивал.

www.novini.bg


Wednesday, August 10, 2016

10-те най-търсени български покемони





Опитни геймъри твърдят, че България е уникално място за търсене на особени покемони. Необичайни видове анимираните човечета могат да бъдат открити с насочен дисплей на смартфона навсякъде и наблизо. В гейм индустрията смятат, че в страната ни има най-малко 10 подскачащи събратя на прословутия Пикачу, пише "Флагман". Те не могат да бъдат забелязани с невъоръжено око, но след инсталиране на играта изведнъж изпълват всякакви познати пейзажи. Ето ги. 1. Политикачу Политикачу е най-популярният български покемон. Представлява малко човече в светлосив костюм, хитри очи, обиграна в кражби ръчичка. Има недобра слава, но това почти не го вълнува - политикачу е станал такъв по други причини, различни от моралните. Очевидци са забелязали, че 240 политикачу щъкат често в парламента и могат да бъдат открити там (не и сега обаче, политикачу имат по-дълга лятна почивка от повечето обикновени граждани). Геймърите твърдят, че политикачу е един от най-трудните за хващане покемони. Причината: за да бъде заловен, трябва да се намеси темидачу - друг покемон, който е такава дружка с политикачу, че въобще не ги търси да се ловят едни други. Единственият вариант да пипнеш тези редки човечета, е всеки шибан път, когато ти нарушат правата, да умееш да им отвърнеш с протест - трудно, неблагодарно, почти изтезаващо усилие, но друг начин няма. Бъди внимателен - вземеш ли да се успиваш и десетки политикачу веднага ще ти се качат на главата.





Thursday, August 4, 2016

Световният ден на динята е




На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

www.novini.bg

Thursday, July 28, 2016

Наследничките на овцата Доли са в добро здраве




Четирите генетични копия на Доли - клонираната овца, която умря преждевременно през 2003 г., след като бе в лошо здравословно състояние, са на 9-годишна възраст и в добро здраве, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА. Деби, Дениз, Даяна и Дейзи, които се появиха на бял свят 11 години след Доли, са по-скоро в добро здравословно състояние, отбелязаха учени. Четирите овце са произлезли от същите клетки от млечна жлеза, довели до раждането на Доли - първия бозайник, клониран с помощта на технология, известна като трансфер на ядра от соматични клетки. Лошото здраве и преждевременната смърт на Доли предупредиха за свързаните с клонирането рискове за здравето. Кевин Синклер и колегите му от университета в Нотингам извършили задълбочено медицинско изследване на четирите овце, родени през юли 2007 г., както и на други 9 клонирани животни, произлезли от различни клетъчни култури. 13-те животни на 7-9-годишна възраст са се появили на бял свят в рамките на лабораторни изследвания, целящи да се подобри въпросната технология. Експертите изследвали толерантността към глюкоза, чувствителността към инсулин, кръвното налягане, здравината на мускулите и костите, за да направят първата глобална преценка на свързаната с възрастта болест при клонираните животни. Регистрирани са няколко случая на лека артроза и един на умерена форма на артроза, които не са необичайни за възрастта им.

www.novini.bg

Университетската ботаническа градина в Балчик навършва 61 години




На 27 юли 2016 г. Университетската ботаническа градина в Балчик ще отбележи своята 61-годишнина.

В годината, в която се навършват и 1 100 години от успението на патрона на Софийския университет Св. Климент Охридски Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва годишната с изложба, посветена на живота и дейността на светеца.

Празничната програма в Балчик ще започне от 17:30 часа с поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина. Тържествата ще продължат в „Градината на боговете“, където изпълнители от Народно читалище „Васил Левски“ гр. Балчик ще представят малка част от българското фолклорно творчество. В 19:30 часа струнен квартет „Алегро“ ще представи класически и модерни произведения сред цветна феерия от багри и аромати на градината.

nauka.bg

Monday, July 25, 2016

В Кувейт измериха най-високата температура на планетата




На територията на Кувейт - малко емирство на брега на Персийския залив, бе измерена най-високата температура на планетата за цялата история на метеорологичното наблюдение, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. Рекордната температура за повърхността на земята от 54 градуса над нулата по Целзий (129 градуса по Фаренхайт) е измерена в сряда - 20 юли, в Мутриба, Северозападен Кувейт. Тези данни за световен рекорд, представени от кувейтските метеоролози, към днешна дата са приети и потвърдени от Световната метеорологична организация, информира БТА. По-рано температура над 54 градуса (по Целзий) е била регистрирана само два пъти. На 10 юли 1913 година в американския щат Калифорния, в т. нар. Долина на смъртта температурите са достигнали 56,7 градуса, а на 13 септември 1922 година плюс 58 градуса са отчели италианските военни в база, разположена в либийската пустиня. И в двата случая обаче, според специалисти, измерванията са направени от аматьори, използвали уреди със съмнителна точност. Така че нито американската жега от 1913 година, нито либийската от 1922 година не може да бъде призната за достоверна, отбелязва ТАСС.

www.novini.bg

Wednesday, July 20, 2016

Стартира седмото издание на младежкия фестивал за изкуства The Bridge Fest



Стартира седмото поредно издание на The Bridge Fest във Видин и в рамките на следващата седмица крайдунавският град ще се превърне в поле за изява на артистичния талант на над 150 младежи на възраст от 14 до 21 години. В тазгодишното издание на фестивала ще бъдат организирани 12 творчески работилници на различни теми като фотография, театър, хип-хоп, китара, графити и танци. Всяка от тях ще бъде ръководена от млади български таланти, сред които Васил Крумов, Христо Михалков, Весела Бабинова, Алиса Атанасова, Неделя Ганчева и други. За първа година, лекторите на Sprite Graffiti Academy ще демонстрират какви чудеса могат да сътворят с флакони в ръка, особено когато са вдъхновени от свежата тема „Тайните на река Дунав“. В разгара на фестивала във вторник участниците ще могат да се включат в интерактивен уъркшоп "Открий тайните на река Дунав", в рамките на който, пред крепостта Баба Вида ще бъде нарисувана най-голямата карта на реката, покриваща цялата й дължина от 2 852 км (от извора до Черно море). Участниците ще бъдат разделени на екипи и всеки екип ще бъде отговорен да представи спецификите във флората и фауната, както и забележителностите по поречието в една от десетте държави, през които реката преминава. Целта на състезанието е младежите да научат повече за значението на реката за местните общности, а най-добрите ще получат награди като част от кампанията на Кока-Кола ХБК България за опазване на Дунав.
Събития, които ще бъдат отворени за жителите на града: • Понеделник, 18 юли - група "Оратница" Къде: Лятна сцена, крепостта Баба Вида Начало: 21:00 • Сряда, 20 юли - Boyana Zhelyazkova Band група Dead Man's Hat Къде: Понтона Начало: 20:00 • Четвъртък, 21 юли - "Самотни персонажи", режисьор: Васил Дуев Къде: Драматичен театър Видин Начало: 19:00 • Петък, 22 юли - Urban Night Графити, танцови битки, DJ party Къде: Сцената пред Художествената галерия Начало: 20:00 • Събота, 23 юли - Празничен концерт група Crack House Jam Ангел Ковачев Live Band Къде: Сцената пред Общината Начало: 19:00 The Bridge Fest се провежда за седма година на територията на Видин и ежегодно събира над 150 подрастващи на възраст 14-21 години, не само от региона, а и от цяла България. Това е най-мащабният младежки фестивал на изкуствата в областта, който се организира в партньорство с община Видин и с подкрепата на Кока-Кола ХБК България и насърчава творческите инициативи сред участниците.





www.novini.bg


В Рила ще бъде открит велопарк "Рилски езера"





Община Сапарева баня, съвместно със спортния клуб "Чемпиънс Фактори" и "Рила спорт" АД, изгражда велопарк в Рила планина, съобщиха от общината в Сапарева баня. Паркът се намира непосредствено под Седемте рилски езера и ще бъде открит на 6 и 7 август, на поляната при долната станция на лифта. На 6 август /събота/ посетителите на парка ще имат възможност за първи път да се спуснат по първите три изградени трасета. Едното от тях е предназначено за дисциплината "спускане". Другите две са туристически и са подходящи за начинаещи и среднонапреднали колоездачи. Предстои изграждането на останалите планирани трасета - за спускане, ендуро, крос кънтри, както и прочистване и маркиране на велотрасе от долната станция на лифта до град Сапарева баня. С изграждането на този маршрут посетителите на парка ще имат възможност да се спуснат от горната станция на лифта до Сапарева баня. Маршрутът ще бъде с дължина около 15 км и с постоянен лек наклон надолу. Целта е да се изгради добре структуриран велопарк, предлагащ удобства за посетителите. Той ще бъде ориентиран към възможно най-широк кръг от хора, занимаващи се с колоездене, както и към туристите, посещаващи уникалния природен феномен Седемте рилски езера.

www.novini.bg


Friday, July 15, 2016

Баба попълни кръстословица в музея, съсипа арт инсталация





Музейните работници в германския град Нюрнберг изпаднаха в ужас, след жена на 91 години попълни с химикалката си кръстословица, която всъщност се оказала изложена арт инсталация, предаде ДПА. Експонатът бил дело на авангардиста Артур Кьопке със заглавие "Попълни ме!". Бабата възприела призива на творбата буквално и попълнила празните квадратчета, повреждайки трайно експоната. Кураторите се възмутили от вандалския акт на пенсионерката. За всички било ясно, че изложените произведения не трябва по никакъв начин да се пипат. Повредената творба била застрахована за 80 хиляди евро и сега трябва да бъде реставрирана.

www.novini.bg


Thursday, July 14, 2016

Единствената детска шекспирова театрална школа представя уникален спектакъл под звездите на 22 и 23 юли





На 22 и 23 юли пазарджишкото село Паталеница кани всички любители на театъра в лятната си театрална сцена под открито небе. За седемнадесета поредна година Шекспировата театрална школа „Петровден“ ще изиграе уникален спектакъл на великия английски драматург и поет Уилям Шекспир. Комедията „Дванайсета нощ“ ще бъде пресъздадена от професионални актьори, които са част от театрите в София, Русе и Пазарджик. Заедно с тях на сцената ще бъдат и младите актьори от местната театрална школа „Петровден“. Освен с невероятна актьорска смес пиесата може да се похвали и с режисьора Тери Фендър, който е представител на родината на великия Шекспир. Тери Фендър е преподавател в Университета в Съри, Англия. Съпругата на Христо Церовски, основателят на уникалната селска Шекспирова школа „Петровден“, сподели че в Паталеница се случва магия, защото се прави нещо традиционно в нетрадиционна среда. Инна Церовска оглавява Младежкия дом в град Пазарджик.

Работата с вокалната техника на актьорите е поверена на Стере Майер, която е част от екипа на режисьора Рекс Дойл, който също е участвал в пресъздаването на Шекспир в Паталеница. Ако се чудите как да прекарате един летен уикенд, посетете село Паталеница и се насладете на уникалното преживяване да гледате комедия на великия Уилям Шекспир, изпълнена от българи и режисирана от англичани. Огненият български дух се съчетава с консервативната английска велика култура. Какво ли ще се получи, елате и вижте! За първи път тази година ще бъде организиран безплатен превоз от Пазарджик до село Паталеница. Автобусът ще потегли от старата автогара в 20 часа. Входът е свободен с начало 21:00 часа.


www.novini.bg

Tuesday, July 5, 2016

Сондата Джуно навлезе в орбита около Юпитер






Kосмическата сонда на НАСА Джуно изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер, предадоха световните агенции. Това стана след петгодишно пътуване до тази планета. Навлизането в орбита около Юпитер стана в 3,53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Джуно запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система. НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър. "Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", се казва в туита. За успеха на маневрата по позициониране в орбита Джуно подаде трисекунден радиосигнал.




Екзотични пеперуди показват в Бургас



Кръглата зала на експоцентър "Флора" в Бургас събра екзотични пеперуди от цял свят. 5   В изложбата са включени над 200 пеперуди, като всяка седмица те ще бъдат подменяни от нови екземпляри. 5 За насекомите са създадени условия, които в максимална степен пресъздават естествената им среда на живот. Тя включва тропическа растителност, висока влажност и температура над 30 градуса, пише "Булфото".






Bulphoto