На 3 август се чества Световният
ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред
най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и
надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод
в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и
е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Диня (в
зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е
наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според
възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на
динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка,
обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където
видът има най-голямо генетично разнообразие.
www.novini.bg
No comments:
Post a Comment