Thursday, September 17, 2015

Красотата на умиращата звезда





Ако някой може да направи всеки цикъл от живота по-красив от предходния, то това е Космосът, пише Mental Floss.

Снимката, която виждате, е на ESO 370-1 – т.нар. мъглявина Южна Сова. Някога е била звезда. Днес се намира на 3600 светлинни години от нас в съзвездието Хитра. Има диаметър около 4 светлинни години.

Великолепният феномен е резултат от газове, изхвърлени в момент, когато звездата се е разширявала в края на живота си. Докато мехурът е ставал все по-голям, газовете са започнали да се разсейват. Горещото ядро пък е излъчвало ултравиолетова радиация, която от своя страна е йонизирала околната газ. Именно така са се получили тези сияещи нюанси.

Ядрото, което е останало след избледняване на мъглявината, ще продължава да гори един милиард години и след това ще се превърне в бяло джудже. След още няколко милиарда години ще се охлади.

Сегашното състояние на мъглявината ни показва това, което ще един ден ще се случи с нашето слънце. Много масивни звезди изживяват последните си дни като свръхнови. Изследователите смятат, че в момента в Млечния път има около 10 000 планетарни мъглявини в момента. Ние сме забелязали едва 1500.

Тази диаграма показва междузвездното местоположението на ESO 378-1.


www.obekti.bg

No comments:

Post a Comment