Tuesday, April 4, 2017

Сър Елтън Джон на 70: Остарявам и продължавам да рискувам


Аз съм бил наркоман, алкохолик, булимик… Ако шопингът е последният останал ми порок, това не е проблем за мен.

Много хора ми казват: „Бихме искали отново да те видим как отново скачаш около рояла и постоянно сменяш костюмите“

Ако трябваше да правя едно и също шоу през цялото време, щях да изперкам. Обичам разнообразието и креативните предизвикателства

Много често правя необмислени коментари по време на концерти, докато съм на сцената. Помня, че един път обявих, че ще се оттегля, докато бях на лайв на Уембли

В днешно време е страшно трудно да продадеш музикален албум. Понякога е все едно рекламираш цял игрален филм, снимаш промоционални тв клипове, скъпи реклами, маркетинг, пиар. Особено за пазарите в САЩ и Великобритания.

Wednesday, March 29, 2017

Млади виртуози от 35 страни мерят таланта си в София




От 30 март до 8 април 2017 г. ще се състои тринадесетото издание на международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието ще се проведе в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Камерна зала „България”, то е част от календара на културните събития на Столичната община и е под патронажа на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите цигулка, виолончело, флейта и кларинет, в които 153-ма млади таланти ще представят уменията си пред авторитетно международно жури и публика. Броят на участниците е рекорд – те идват от 35 страни, сред които Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия, Р. Македония, Мексико, САЩ, Южна Корея, Япония, България и др.

Възрастовите категории на кандидатите за международно признание и професионално развитие са разпределени в 4 групи – съответно до 11 г., 15 г., 19 г. и 26 г., а според организаторите от фондация „Млади виртуози“ конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща. Наградният фонд от 84 600 лв. е съпътстван и от редица специални отличия, сред които са и Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е международният конкурс „Млади виртуози“. Тържественото откриване на конкурса е на 30 март в зала „България” с концерт на Софийска филхармония със солисти: цигуларката Ели Чой, носител и на голямата награда „Откритие на конкурса” от международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната наградата на Софийска филхармония, и пианиста Асен Танчев – носител на 1 награда и наградата на Софийската филхармония.

Церемонията по награждаването и галаконцертът на лауреатите ще се състои на 8 април, събота, от 11 ч, отново в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

trud.bg

Tuesday, March 28, 2017

Филмът „Плевен – вълни по равнината“ е номиниран за награда




Той участва в категория „История и култура“ и се конкурира с ленти от Сърбия, Армения, Малайзия

Филмът „Плевен – вълни по равнината“, създаден по поръчка на Община Плевен в партньорство с Продуцентска къща „Файв Стар Медиа“, е номиниран да продължи съревнованието в програмата на XIII Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ и да се състезава за награда, съобщиха от пресцентъра на Общината. Стана ясно, че тази година селекцията е направена измежду 91 филма от 18 държави. Номинираните продукции ще имат свободни прожекции за широката публика.
„Плевен – вълни по равнината“ участва в категория „История и култура“, подкатегория „Научно-популярен и документален филм“ в конкуренция с ленти от Сърбия, Армения, Малайзия. „Важна е не толкова наградата, а стъпките ни за съживяване на туристическия бранш“, коментира кметът на община Плевен Георг Спартански.
Жури в състав от филмови професионалисти, академични преподаватели, представители на туристическия бизнес избира да награди най-добрите филми във всяка категория. Председател на журито на състезателните програми се избира на ротационен принцип от членовете. „На източния бряг на Европа“ е фестивал за рекламни видеопродукции, представящи туристически дестинации от цял свят. Темите обхващат всички видове туризъм.
Церемонията по награждаването на XIII Международен фестивал на туристическия филм – България ще е от 18.00 часа на 6 април 2017 г.
Величка БОЖИКОВА

forum-sever.com

Tuesday, March 21, 2017

Национална кампания ще брои врабчетата у нас



С 30 процента е намалял броят на врабчетата през последните десет години, затова Българското дружество за защита на птиците започва национална кампания "Броим врабчетата", съобщи БНР.
 
Преброяването ще бъде на 8 април, между 9 и 12 часа. Ще се броят представители на трите вида, срещащи се у нас - домашното врабче, полско врабче и испанско врабче. "Домашното най-често се различава по сивото теме, което има отгоре.", поясняват от дружеството за защита на птиците.
Данните ще се събират на сайта врабчета.бг.
Намаляването на броя на врабчетата се дължи на лошите условия на живот в градовете, коментират специалистите.
Кампанията за преброяване на врабчетата е свързана и със специално издание на книгата на Йордан Радичков "Ние, врабчетата".


manager.bg

Отбелязваме деня на хората със Синдром на Даун




Да обуем шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун. Призивът е по повод международния ден, посветен на хората с генетичната малформация. Идеята е на финалистите в социалния проект на NOVA - "ПРОМЯНАТА" – Краси и Силвена. Чрез забавни клипове в интернет те разказват за живота на сина си Крис и дъщеря си Микаела, която е със Синдром на Даун. Идеята на семейството е да превърне 21 март в пъстроцеветен празник, в който всички хора като малката Микаела да усетят огромна подкрепа. Инициативата вече има много последователи, а клипчетата на "Живот със Синдром на Даун" събират все по-голяма аудитория.

За да отбележат Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март и да покажат, че светът е шарен и различен, децата от ДЦДУ в Свищов посетиха общинската администрация, където се срещнаха с кмета Генчо Генчев и служители. Представителите на Дневния център за деца с увреждания залепиха два ръчно изработени плаката във фоайето на сградата.
На единия плакат бяха отправени топли и сърдечни поздрави към децата и семействата със Синдром на Даун, а на другия бяха изобразени двойки шарени чорапки във формата на специфичната хромозома при хората с този синдром. Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка и именно за това датата – двадесет и първо число на третия месец, не е избрана случайно.
За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел приобщаване и помощ на хората със Синдром на Даун. Отбелязването на този ден преминава под мотото: „Обуйте своите шарени чорапи на 21 март, за да покажете, че светът е шарен и различен!”.
Благодарение на големите сърца и високия професионализъм на служителите в ДЦДУ – Свищов, децата с увреждания откриват, в лицето на директорката Теменужка Тодорова и целия и екип, незаменима упора и верни приятели.

novini.bg
trud.bg




Saturday, March 11, 2017

Наградиха българка, създала първия таблет за незрящи





Носителите на тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са:
• Първа награда (100 000 евро): Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.
 • Втора награда (50 000 евро): Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.
• Трета награда (30 000 евро): Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.
През тази година бе учредена още една награда — за изгряващ предприемач, която се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Първият носител на тази награда в размер на 20 000 евро е Кристина Цветанова от България, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

novini.bg


Sunday, March 5, 2017

Любимите десерти на зодия Риби



Рибите са честни хора и често склонни към компромис във всяко едно от отношение, от работа, до вкусове в храненето. Представителите на тази зодия са едни от най- големите фенове на сладките изкушения. Най- важното за тях е да има голямо изобилие и сладкия бар да е винаги зареден. И въпреки това те не са лакоми и могат да се изправят срещу всяко изкушение. Foodpanda, подбра кои са любимите десерти на зодия риби.  
      Крем карамел – Крем карамелът издава чувствителния нрав на представителите на зодия риби. Екзотичният вкус на карамела събужда всичките им сетива.   
     Цедено мляко с боровинки- Рибите са ценители на натуралните продукти и домашно приготвените десерти. Ето защо те биха се зарадвали на купичка с цеден кисело мляко, гарнирано с домашно сладко от боровинки.   
     Чийзкейк- Съчетанието между сладко и солено, не се харесва на всеки, но определено е сред топ пет десерти на представителите на зодия Риби, особено за мъжката половина.  
      Шоколадови бисквити – Кой не обича шоколад? Особено, ако е натурален. Хрупкав блат и шоколад, съчетани в една бисквита биха разтопили сърцето на рибите 
       Тиква- Печена тиква с мед и орехи, често присъства в менюто на зодия Риби, особено през студените месеци. Това е здравословен десерт, които освен, че е много вкусен и засищащ е и полезен за организма.


Friday, March 3, 2017

Слоновете страдат от безсъние





Африканските слонове в природата спят средно едва два часа на денонощие и често остават будни в разстояние на близо 48 часа, сочат резултатите от изследване, информира Франс прес, цитирана от БТА. Това ги превръща в бозайниците, които страдат най-много от безсъние. Редица проучвания за свързаните със съня навици са извършени върху слонове в плен. Резултатите показаха, че тези животни спят около 4-6 часа на денонощие. Учените обаче не успели ясно да разграничат периодите на отдих и на активност. За целите на новото изследване учени от университета Витватерсранд в РЮА следили 35 дни две слоници от стадо слонове в националния парк Чобе в Ботсвана. Слониците били снабдени с устройства, напомнящи часовници Actiwatch и имплантирани в хоботите им - най-мобилната част на тези животни, когато са будни. Двете слоници били снабдени също с нещо като колиета с жироскопи, за да се следи дали спят прави или легнали. "Изследването разкрива, че в естествения им хабитат дивите слонове спят само два часа на денонощие - заяви ръководителят на изследването Пол Мейнджър. - Става въпрос за най-краткия сън сред изследваните бозайници, който може да е свързан с голямото им телесно тегло." Няколко пъти по време на наблюденията слониците дълго будували, понякога в разстояние на 46 часа, като се придвижвали на разстояние от около 30 километра вероятно за да избегнат бракониери или лъвове. Освен това спели само 1 час на земята веднъж на всеки 3-4 дни. През останалото време спели прави. Това вероятно намалява възможностите за парадоксален сън, известен също като сън с бързи очни движения и свързан със сънища, отбелязаха учените.

novini.bg

Tuesday, February 14, 2017

Безплатни сватби в Хасково и Димитровград утре





Сключването на граждански брак в общините Хасково и Димитровград на утрешния 14 февруари ще е освободено от такса, съобщиха от двете общински администрации. В Хасково венчавките в деня на влюбените са безплатни за първа година, докато в Димитровград това ще е трета поредна година с безплатна церемония. В областния център за бракосъчетаване са се записали осем двойки, а в съседния общински център - три двойки. Общината в Димитровград обещава приятни изненади за младите, решили да свържат взаимно живота си на този ден.

www.novini.bg


Thursday, February 9, 2017



Асеновград първи ще посрещне пътуващата фотодокументална изложба под надслов „Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски“, съобщиха от общинската управа. Изложбата ще бъде открита днес в 17.30 часа в Историческия музей и ще е експонирана там до 16 февруари.
Инициативата е съвместна – на Историческия музей в Асеновград, общината и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ в София. Изложбата е организирана от Национална библиотека и е част от поредицата мероприятия, посветени на едно от най-знаменателните събития в нашата история през тази година – 180-годишния юбилей от рождението на Васил Левски.
В изложбата са включени подбрани фотографии и оригинални документи, свързани с безсмъртното дело на Апостола на свободата и сподвижниците му. В първите 3 дни на експозицията – от 6 до 8 февруари, ще бъдат изложени и оригиналите на 3 уникални документа: Протоколът от Общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК), проведено в Букурещ от 29 април до 4 май 1872 г., единственият запазен печат на БРЦК и фотография на Левски с участници във Втората българска легия.

trud.bg

Tuesday, February 7, 2017

Кои са най-слушаните песни в България през 2016-а година




Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН и испанската мониторинг компания BMAT представят годишната класация „Топ 100 на най-излъчваните песни“ в радио и телевизионния ефир на България за 2016-а година.
Класацията обхваща периода от 1-ви януари до 31-ви декември 2016 и е базирана на 24-часово отчитане на излъчванията в ефира на 40 телевизионни канала и радиостанции с национално покритие.
Най-излъчваната песен за изминалата година е хитът на турския DJ и продуцент Mahmut Orhan – „Feel“ – с участието на певицата Sena Sener.

Второ място заема френската изпълнителка Imany с ремикс версията на хита ѝ „Don’t be so shy (Filatov & Karas Remix)“.




Saturday, January 28, 2017

Disney Releases New “Beauty And The Beast” Character Posters And They’ll Come To Life If You Click Them on


The long-awaited "Beauty and the Beast" film featuring Emma Watson is not here quite yet (hits cinemas on March 17st), but luckily the magical posters for the film have just been released!
Disney has released posters for every important character in the film. Just in case you didn't know, that would be Emma Watson as Belle, Emma Thompson as Mrs. Potts, Ewan McGregor as Lumière, Ian McKellen as Cogsworth, Audra McDonald as Garderobe, Stanley Tucci as Cadenza, and others. You can check out the posters featuring every single important Beauty and the Beast character below. The best part? If you click on the photo, it'll turn into a moving one!


Tuesday, January 24, 2017

Зеленото сирене от Черни Вит






Историята на зеленото сирене е тясно свързано с бита на местните хора от времето, когато в Стара планина се отглеждат хиляди овце. В летните кошари, разположени по високопланинските пасища, овчарите правят сирене и го съхраняват в дървени качета. Постепенно саламурата от сиренето се отцежда през порите на дървото и парчетата остават на сухо. В края на лятото овчарите свалят сиренето в селото и го складират в изби при постоянна влага и температура от около 10 – 120С. При отварянето на качето, от досега с влажния и хладен въздух, сиренето започва да се покрива със синьо-зелена плесен.
Поради липсата на традиции, местните жители дълго време смятат мухлясалото сирене за развалено и некачествено. То започва да изчезва през 70-те години на ХХ век, когато местните производители заместват дървените съдове с пластмасови бидони. То е преоткрито едва през 2007 г. от италиански специалисти от международната организация „Slow Food” и оттогава редовно се представя на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, където полумачава висока оценка за своята уникалност и качество.
Сиренето е меко, с богат и плътен вкус и аромат, покрито със зеленикава плесенна корица.
Зеленото сирене от Черни Вит е уникално с благородната си, развита по естествен път плесен. Във всепризнатите производителки Швейцария, Италия и Франция голяма част от млечните продукти са изкуствено заразени с гъби. А в черновитското сирене те се самозараждат. Благородната плесен се е самозаражда в дървените съдове, където овчето и козето сирене се е съхранява. Влажността и специфичният мек климат по поречието на Черни Вит са условия, без които узрялото сирене не би могло да се покрие с плесенните гъби. Големите температурни разлики между дневната и нощната температура също се определят от специалистите като важна среда за създаване на зеленото покритие върху млечните продукти. От значение е и качеството на млякото. В общината се отглежда основно тетевенска овца, която е аборигенен вид. Запазени са под 10 хил. броя. Стадата са смесени с каракачанската овца. Белтъчният състав на млякото, от което се произвежда зеленото сирене е различен в сравнение с други райони на страната.
greencheese.eu



Знаете ли, че Горгонзола всъщност е малко градче на изток от Милано? Синьото плесенно сирене е обсебило изцяло семантиката на наименованието си. А при споменаването на „рокфор“ правите ли връзка със селцето Рокфор-сюр-Сюлзон в Южна Франция? Може би един ден Черни Вит ще се идентифицира дотолкова със своето уникално зелено сирене, че именно сиренето ще събужда интереса на любознателните хора по цял свят към прекрасното село, разположено по извивките на едноименната река в Тетевенския Балкан. Тогава жителите на селото ще са развили устойчиво производство на занаятчийското сирене и може би ще са създали дори консорциум, който да контролира качеството и автентичността му. Всичко това е възможно, но само ако държавата прояви воля.
Деликатесът зелено сирене
Зеленото сирене вероятно е ставало в Черни Вит и по времето, когато недалеч в Балкана, под тракийската крепостта Чертиград, Бенковски е разпуснал своята чета. Може да е ставало в планинските кошари в района още в древни времена, когато е била построена самата крепост и близкия римски път по билото на планина. Това не знаем. Важното, че съществува днес – благодарение на ентусиазма на няколко човека и на международното движение Slow Food.


Tuesday, January 17, 2017

Уникални кадри от замръзналото езеро Байкал




Кадри, които показват замръзналото езеро Байкал, бяха публикувани в социалните мрежи.

Байкал е най-дълбокото и най-чисто езеро на Земята. Дължината му е около 600 км. Дебелината на леда може да достигне 1,5-2 метра. Той е различен в различните части на езерото, защото водата замръзва слой по слой. Ледът в Байкал е най-прозрачен в света и можете да видите различни предмети на дълбочина от 40 метра.

Saturday, January 14, 2017

Гена Събева: Добрият дизайнер изгражда концепция за помещението


Втората Годишна Дизайн Конференция на 3 декември в зала 6 на Националният дворец на културата, който е партньор и официален домакин. Организатор е Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ), чиято основна мисия е да помогне за регламентирането на професията и да инициира срещи на дизайнерите с инвеститори, с мебелни компании и представители на университети.

Г-жа Гена Събева е председател на АИДБ от самото начало и основен двигател на всички нейни инициативи. В навечерието конференция тя сподели своите виждания за дейността на АИДБ през годината, нейната роля и мисия. Съвсем отговорно мога да заявя че за четирите години от съществуването на АИДБ, ние успяхме да организираме и обединим дизайнерите. Успяхме да популяризираме професията, интериорен дизайнер и да фокусираме вниманието на фирми и частни инвеститори в дейността на професионалистите по дизайн. След всяко едно събитие ние имаме повече контакти и нови идеи. Целта на АИДБ е да среща дизайнерите, както с инвеститори така и с мебелни компании и университети. Желанието ни е нашите събития да са сцена за изява на дизайнерите. Искаме да създаваме имена популярни, както сред колегите, така и сред масовата публика. Затова от тази година стартирахме с лекции на известни дизайнерски студия в различни университети. Там студентите се запознават с голям интерес за живота и работата на вече успели техни колеги.

Monday, January 9, 2017

Актуална информация за обстановката в страната




Температурите са в интервала от - 21 до - 5 С°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в почти цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Сняг вали в областите Бургас, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Плевен, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, както и в района на проход „Петрохан“, Гоце Делчев, Попови Ливади, Сатовча, Черна Места /обл. Благоевград/, Брезник и Трън /обл. Перник/, АМ „Тракия“ ,Г. Игнатиево, Стряма, Брезово и Студенец /обл. Пловдив/, Витиня-Ботевград, Витиня-Елин Пелин, Сливница, Драгоман, Гълъбец, Бистрица до Ярема, АМ „Хемус“, АМ „Люлин“, местност Рибката, Марица-Костенец, Козница /обл. София/. Пътните настилки в страната са предимно заснежени на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени. Ограничена видимост поради мъгла: - до 50 м на места в област Разград; - до 100 м на места в област Варна.




Monday, January 2, 2017

Тъжен рекорд: 2016-а - годината, в която се родиха най-малко деца у нас



Само в три български области има повече бебета

Негативен исторически рекорд за най-малко родени деца у нас ще запишем за 2016 г., съобщава Мениджър нюз.

До вчера, 28 декември, на територията на страната са родени 59 633 деца и вероятно до края на годината ще станат над 60 000, става ясно от специално проучване на топ-репортера на bTV Стоян Георгиев. Той огласи данни от него в предаването "Тази сутрин".

Новородените у нас със сигурност ще са по-малко от 1997-а - годината, държаща досега рекорда по демографски срив, откакто се води такава статистика. Тогава ражданията са били 64 125. За сравнение, през 1950 г. новородените са били 182 571.

Само в три области на България тази година има по-голям брой раждания от миналата – във Велико Търново (с 286), София – 177 и Бургас (където ръстът обаче е минимален, 16). На другия полюс, с най-голям отрицателен прираст е Хасково, следван от Пловдив.

Хората, напуснали България, тази година са 28 000, а дошлите са 25 000. Сред пристигналите у нас най-многобройни са гражданите на Сирия, Русия и Турция.

Статистиката сочи още, че тази година тежките пътно-транспортни произшествия са повече от миналата година. През 2015 г. те са били малко над 6000, докато само до 1 октомври тази година са близо 6300.

В края на годината населението на България ще е около 7 100 000 души, но след две години със сигурност ще падне под 7 милиона.

www.noviteroditeli.bg