Sunday, October 30, 2016

Български ръчно тъкани килими ще красят Версай





Български ръчно тъкани килими ще красят Версай. Производителите им вече се радват и на признанието на английския кралски двор и едва смогват с поръчките на знатни особи от цял свят, съобщава Нова телевизия. Джема е една от 30-те жени, чиито труд високо ценят величия като принц Чарлз. На снимка той се ръкува със собственика на българския цех Нино Парпулов. На това се посвещават и децата на собственика - да издигнат килимарството от замиращ поминък до рядко изкуство. Изискващо, за начало, сърце. Ако не ти идва отвътре, няма сила, която да те задържи цял живот пред стана -споделят и колежките на Джема. И те като нея са със завършен осми клас. Със завидна сръчност претворяват цели културни епохи. Жените могат, а работодателите им знаят. Това е формулата на успеха на този малък цех. Шансът идва през 2003 година. Нино Парпулов е единственият килимар, който се наема да пресъздаде модел от 1837 година за лятната резиденция на кралица Виктория. Няма стан в света, който да може да произведе тази форма. Килимът се състои от три части. И при най-малкото несъвпадение, поръчката би пропаднала, а цехът - фалирал. Ефектът от високия залог е високо самочувствие и кралски поръчки. Включително и от крале на рока като Мик Джагър, от банки, музеи и библиотеки. За българските килими британската задруга на майсторите допуска изключение - те са единственият чужд продукт в нейната палата. Как се прави траен килим? Колкото по-нагъсто са възлите, толкова по-здрав и богат е килимът. За да блеснат, там са разработили вече над 6500 цветови нюанса. 80 цвята ще бъдат вложени в килим на името на Наполеон - за Версай, пише  standartnews.com.

novini.bg 



Боб Дилън реши да приеме Нобеловата награда за литература




Известният американски музикант и поет Боб Дилън, който получи Нобеловата награда за литература за 2016 г. и повече от две седмици игнорира позвъняванията от Шведската кралска академия на науките, обяви, че ще приеме престижната награда . Това се казва в изявление на академията, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Ще приема ли наградата? Разбира се“, е казал Дилън в разговор с постоянния секретар на академията Сара Даниус.

pik.bg

Thursday, October 13, 2016

Брайън Адамс откри изложба в София





Над 100 платна от фотографските серии Exposed и Wounded показа лично легендарния рок музикант Брайън Адамс във Vivacom Art Hall. Това е най-мащабният проект от цикъла “Майстори на фотографията”, създаден и реализиран съвместно от фондациите “Мусиз” и “Америка за България” с подкрепата на Vivacom и Samsung. Фотографската изложба на Брайън Адамс пристига в София след представянето й в музея на фотографията в Стокхолм – събитие, открито лично от принцесата на Швеция Виктория Ингрид Алиса Дезире,. Кадрите от Exposed (На фокус) улавят по забележителен начин знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Моника Белучи, Кейт Мос Кейт Мос е родена на 16 януари 1974 г. в южната част на ... към профила , Шон Пен и Мики Рурк, а 30-те портрета от серията Wounded (Ранени) представят млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги.








Tuesday, October 11, 2016

Най-дългата културна НОЩ приключи





Дванайсетото издание на НОЩ/Пловдив приключи преди броени часове. Енергията и душевното удовлетворение от богатата и разнообразна програма, в която всеки откри по нещо за себе си, ще държи будните и жадни за култура умове на всички, станали част от фестивала през изминалия уикенд. Над 40 000 посетители от цялата страна изпъстриха града под тепетата и се потопиха в културната карта на НОЩ/Пловдив, която тази година предложи над 140 събития на повече от 70 локации.


Saturday, October 8, 2016

"Ролинг стоунс" пуска албум след дълго прекъсване



Британската рок група "Ролинг стоунс" съобщи, че предстои излизането на нов неин албум.

Музикантите пуснаха в Туитър видео материал, в който изпълняват блус мелодии на хармоника. Засега не се уточнява заглавието на албума, нито кога точно ще излезе.

За намеренията на "Ролинг стоунс" да пуснат нов албум след повече от 10-годишна пауза съобщи миналата седмица френският в. "Фигаро" като се позова на продуцента Дон Уоз.

Вестник "Гардиън" пък допълва, че музикантите са записали албума за три дни с обикновен микрофон без студийна обработка на записите.

Албумът включва композиции с чикагски блус и кавър версии на известни песни в този стил. В записите е участвал и Ерик Клептън.

Последният студиен албум на групата "A Bigger Bang" излезе през септември 2005 година.
pik.bg

Thursday, October 6, 2016

Най-красивите ботанически градини в Европа


Направихме една бърза обиколка над Стария континент, за да ви разкрием кои са най-забележителните градини, които си заслужава да видите на всяка цена




look here

Как една градинка увеличи присъствието в час от 40 на 93%




Стивън Риц е учител в Бронкс. С нищо не се различавал от останалите си колеги. Докато един ден не преживял най-лошото, което човек може да преживее – едно от децата му починало.

Тази лична трагедия имала огромно въздействие върху Стивън, но не го пречупила.

Скоро той концентрирал усилията си върху това да помага на децата с най-непривилегированите деца в квартала. Започнал да преподава в училище, в което само 17% от учениците завършвали училище – останалите не можели да си вземат изпитите и отпадали.

Училището било раздирано от насилие и бедност, а много от децата, които ходели там, всекидневно гладували въпреки безплатната храна в училище.

Бронкс е сред местата, които диетолозите наричат „хранителна пустиня“ – което значи, че жителите на района нямат възможност да си набавят здравословна храна. Голямата част от хората купуват евтини нездравословни продукти или бързи закуски от кварталните будки.

Лошото качество на храните, освен че причинява физически заболявания, може да доведе и до психологически проблеми, особено при дете, което не знае откъде идва яденето му.

Стивън преподавал на деца, страдащи от най-различни проблеми. Някои от учениците му били в приемни домове или дори бездомни. 70% от тях имали били с различни увреждания като пряк резултат от некачествено пренатално хранене.

Един ден на Стивън му хрумнала идея. Всичко започнало, когато някой му подарил кутия с луковици на нарциси. Той ги скрил в класната стая зад един радиатор, защото се опасявал, че децата ще ги открият и ще започнат да се замерват с тях. Скоро обаче те започнали да растат, след което и разцъфнали. Растежът им впечатлил децата до необичайна степен.

Стивън си помислил, че ако децата харесват нарцисите толкова много, вероятно ще се заинтригуват и от други растения – например такива, които стават за ядене. С други думи, децата ще могат да отглеждат сами да си отглеждат храна, в класната стая.

И така дава началото на благотворителната организация Green Bronx Machine. Тя учи децата и младежите основите на здравословното хранене, дава им възможност сами да отглеждат зеленчуци и да носят реколтата у дома, за да я споделят със семействата си. Така прави възможно да се създаде учебна програма, центрирана около здравословното хранене и градинарството.

Днес благодарение на тази програма днес има множество училищни градинки и оранжерии не само в Бронкс, но и в останалите части на Ню Йорк, както и в други градове в САЩ. Тази практика помага младите хора да се хранят по-здравословно и да се ангажират със смислена работа. Същевременно, тъй като здравословното хранене помага на децата с концентрацията и справянето с учебните задачи, днес както успехът, така и посещаемостта на часовете сред младите градинари е по-висока от всякога. В класът на Стивън посещаемостта се покачва от 40 на 93% и всички негови ученици успешно взимат изпитите си.

Ето какво казва Стивън:

Да осигуриш достъп на децата до здравословна храна; да я отглеждат; да я прогнозират, да я анализират, да я разбират; да се занимават с нея там, където имат най-голяма нужда: точно тук, в училище.

И да можеш да го правиш със система, която им позволява да я споделят с родителите си у дома?

Какво по-хубаво от това?

www.obekti.bg


Monday, October 3, 2016

Околосветско пътешествие с круиз струва 55 хил. долара





През 2017 г. имате шанса да обиколите света с круиз. Но сбъдването на тази мечта не е никак евтино.

Regent Seven Seas Cruises предлага 128-дневно околосветско пътешествие с кораба Seven Seas Navigator, пише CNN.

Корабът тръгва от Маями на 5 януари 2017 г., като ще посети шест континента, 31 страни и ще акостира най-малко на 60 пристанища.

 Желаещите могат да резервират място на круиза, като началната цена е 54 999 долара, а във всички цени са включени храната и бреговите екскурзии. Пътниците могат да заплатят за допълнителни пакети, които предлагат по-големи обиколки в някои градове.

"Търсенето е наистина добро“, коментира Джейсън Монтегю, президент и главен оперативен директор на Regent Seven Seas Cruises. ”Още преди да стартираме имаше интерес към близо половината места“.

Пътниците, които искат да получат по-голяма каюта, която включва и личен иконом, ще трябва да заплатят по 159 999 долара на човек.

Първата спирка от пътуването е в Карибско море и е последвана от посещения в Централна Америка, Хавайските острови, Нова Зеландия, както и части от Австралия. В Азия пътниците ще могат да видят Тайланд, Индия и Обединените арабски емирства, както и други страни. Европейските спирки включват Италия, Франция, Испания, Гърция и Гибралтар.

www.investor.bg