Wednesday, August 31, 2016

Тримата братя и тяхната съпруга


В продължение на няколко години 24-годишният индиец Сохан Сингх се изтормозил до крайност, опитвайки се да си намери съпруга. Той се рекламирал като кандидат-жених с помощта на популярна местна брачна агенция, после наел традиционен сватовник, който да разпространи из града новината, че е подходящ ерген за жененe. Роднините му също помагали, като претърсили околността със снимката и родословието му в ръка в опит да му намерят жена. Сингх дори се отказал да иска зестра, за да не отпъжда по-скромните булки. Но нямал никакъв успех.

Най-накрая, напълно отчаян, младият индиец се предал. Единственото, което му оставало, било да се съюзи с брат си – 30-годишния Мохан, за да направи немислимото доскоро – да си поделят съпругата му. А самата 26-годишна Ману Канвар нямала никакъв друг избор, освен да приеме ситуацията – да има двама съпрузи. „Трябваше да се подчиня на двамата”, признава тя, криейки лицето си зад традиционния индийски воал.


Tuesday, August 30, 2016

Откриват „Клубът“ на 1 септември




На 1 септември в зала „Байер“ в Стара Загора ще бъде открита изложба фотографии „Клубът“. В нея ще бъдат представени 10 автори – Цветан Четъшки, Илия Дечев, Светлозар Недев, Любомир Арабаджиев, Георги Кацарски, Лазарин Ранчев, Атанас Жеков, Кирил Тенев, Людмила Манолова и Петьо Турлаков.

Изложбата се организира от Община Стара Загора. Официалното откриване е на 1 септември, четвъртък, от 18 ч. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят „Клубът“ до 10 септември.

www.npb.bg

Загадъчното и невероятно красиво явление, което разрушава Земята




Понякога през зимата, след залез слънце или преди зазоряване, невероятно ярко оцветени облаци се формират на частично тъмното небе. Този рядък вид облачни образувания са известни като "полярни стратосферни облаци" или "седефени облаци". Те могат да се видят само в райони като Исландия, Аляска, Северна Канада, Скандинавските страни и Антарктика.




Wednesday, August 24, 2016

Паметниците на културата да се дигитализират, иска Даниел Панов


Приоритетното създаване на работеща дигитална база с данни за всички паметници на културата предлага кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов. Позицията е по повод пожара в Пловдив, унищожил емблематичните Тютюневи складове. „Дигитализацията на този фонд ще позволи всяка една сграда да е налична със своята история, данни за собствениците, исканите промени по архитектурата и устройството й в годините, както и строителните планове. Цялата синхронизирана информация ще улесни органите на реда да търсят отговорност от собственици на паметници на културата, които не полагат необходимите грижи за опазването им”, посочи Даниел Панов. „Общините с недвижимо културно наследство имат стратегия за опазването му. Стотици са запуснатите частни сгради в общините и кметовете знаем колко трудно е да издирим и да комуникираме със собствениците им относно издадените предписания за укрепване. Създаваме регистри, които се актуализират постоянно. Тези данни са налични в общинските администрации. Нужно е НИНКН да ги изиска и да ги обедини в работеща дигитална база”, добави още той. Отскоро в сила са новите промени в Закона за културното наследство, предвиждащи глоби от 3000 до 10 000 лева за физически лица, които не полагат нужните грижи за културните паметници, и до 30 000 лева за юридически лица. „Настоявахме за създаване на регионални звена, които вече ще са факт в шест общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Новите структури ще помогнат за по-бързото и оперативно решаване на проблемите със старите къщи и за превенция върху културно-историческото наследство. Уверен съм, че местната власт разполага с необходимата експертиза да се справи”, завърши Даниел Панов.

www.newspaper.bg



Българин влезе в "Гинес" с най-голямата кръстословица в света




Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд, съобщи БТА като се позова на сайта на "Гинес".

Кръстословица се простира точно върху 1 001 листа и е с дължина 300 метра.Това, по думите на нейния автор не е случайно, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 метра, а 1001-те листа символизират приказките от "Хиляда и една нощ".

Размерът на кръстословицата е стандартен 8х8 мм, като процентът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на кръстословицата.

Христо се захваща с грандиозния проект през 1997 г. и го приключва през лятото на 2011 година. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", след което рекордът е признат на 3 юни 2014 година и Йоницов получава сертификата две години по-късно. Прекарва стотици часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини, уточнява той.

Попитан какво го е накарало да се захване с тази трудоемка задача, Христо разказва за БТА, че съставянето на кръстословици е дългогодишно негово хоби, като има публикувани в редица издания.

Основната му мотивация да се бори за световен рекорд са желанието му да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България и името и да се споменава с хубави неща.

www.manager.bg

Saturday, August 20, 2016

Българче на 10 години реши наум 25 задачи на Олимпиада по математика в Сингапур



10 годишният Виктор Шаовчев реши 25 задачи наум и се върна с медал. При това в конкуренция с още 760 деца, съобщава "Нова телевизия".

„На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва Виктор Шаовчев.

След 18 часа във въздуха, изпълнен с очаквания и с празен стомах, Виктор отива да прави това, което умее най-добре - да смята. Не предполага обаче, че за разлика от другите състезатели, ще му се наложи да го прави наум. „Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: „Нямах листове”.

Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал поне бронз”, разказва Силвия, майката на Виктор. А любовта на Виктор към математиката идва случайно - вдъхновява го сестра му Мила. „В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите”, разказва още Виктор.


Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци. Пътят до Сингапур обаче се оказва дълъг. Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в Олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства. На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал.

www.zajenata.bg

Tuesday, August 16, 2016

Най-голямото британско семейство отново се увеличава



Най-голямото британско семейство става още по-голямо, след като стана ясно, че Ноел и Сю Радфорд очакват още едно внуче. Най-голямата им дъщеря – София, която е на 21 години, е бременна с третото си дете. Момичето споделя, че то определено ще бъде последното, но посочва, че не може да каже същото за майка си и баща си. Радфорд, които имат 17 деца, са известни не само с броя им, но и с факта, че отказват каквито и да било помощи от държавата. Издържат се от пекарната си. Софи, която се омъжи за съпругата си Джо по-рано този месец, също помага в семейния бизнес.

Семейството на сватбата на Софи Пред ​​Sun тя казва: "Мама винаги се шегува, че аз няма да се спра до три. Тя си мисли, че ще имам осем деца, но това определено не може да се случи.“ Г-н и г-жа Радфорд приветстваха последното си бебе през юни - момиче, наречено Хали, което е 17-ото им дете. Двойката се е посветила на отглеждането на Крис (26), Софи (21), Клоуи (19), Джак (17), Даниел (15), Лука (14), Мили (13), Кейти (12), Джеймс (11), Ели (9), Ейми (8), Джош (7), Макс (6), Тили (4), Оскар (3), както и на двегодишния Каспар и бебето Хали. Смята се, че те си докарват около 30 000 паунда годишно (около 70 хил. лв) от пекарната, които инвестират в отглеждането на децата си. Това включва организирането на рождени дни с бюджет от 100 паунда (около 230 лв) за всяко дете, както и подаръци за Коледа на стойност от 100 до 250 паунда (от 230 до 580 лв) за всеки член на семейството. Освен това ходят на почивка в чужбина всяка година, пише Daily Mail. Сю забременява с най-големия си син - Крис, когато е само на 13 години. Последното си дете (засега) ражда на 41-годишна възраст. Двойката признава, че първоначално планират да имат три деца, но голямото семейство им харесало толкова много, че просто продължили да го увеличават.

В основата на това стои желанието да се възпитават деца с помощта на семейни доходи, а не разчитайки на помощи от държавата. От своя дом с десет спални в Моркамб, Ланкашър, Сю казва: "Важно е, че децата ни виждат да работим. Когато те са достатъчно възрастни, също трябва да работят. За големите семейства хората си казват: "Те трябва да са на обезщетения", но има много трудолюбиви големи семейства, които се издържат сами. " След като денят му в пекарната започва в зори, Ноел Радфорд се връща у дома всеки ден в 7.45 ч., за да приготви децата и да ги заведе на училище. Закусват на две смени, като всяка сутрин за целта се изразходват две кутии зърнени храни и 18 литра мляко. Потеглят за училище в деветместен микробус, който има право да използва автобусните ленти. Трите най-малки деца - Оскар, Гаспар и Хали, остават у дома със Сю. Семейството се справя с между 6 и 12 пранета на ден, за което са нужни 30 опаковки прах всеки месец, както и четири рула тоалетна хартия на ден. Двамата успяват да изхранят семейството с 250 паунда (около 580 лв) на седмица. Ритуалът по вечерно къпане пък започва около 18:00 ч., като по-малките са в леглото около 19:00 ч., а по-големите деца не заспиват до 21:00 ч. Родителите лягат около час по-късно.

www.profit.bg

Monday, August 15, 2016

Someone Is Crocheting REAL Pokémon Toys And Leaving Them At PokeStops For Others To Find

If you live in Texas and you like Pokémon Go then you might be in for a nice surprise the next time you visit your local PokeStop, because somebody is crocheting tiny Pokémon characters and leaving them for trainers to find while out trying to catch ’em all.

The “self taught and generally crafty person” behind them is a mum of two who goes by the name of Knotty Nicole. She refers to herself as an “avid gamer, foodie, and crafty geek” and her adorable crocheted creations are just as collectible as their virtual counterparts. They’re part of a project she calls #CrochetGo and so far she’s made everything from Tangelas to Magicarps, Oddishes to Jiggly Puffs. She’s even made her designs available for free online, so if you don’t live in Texas then don’t worry because you can still crochet ’em all.


Sunday, August 14, 2016

Задава се най-мащабният гейминг фестивал в България





Първото издание на Game Evolution – най-мащабният фестивал за електронни и традиционни спортове в страната, ще се проведе в зала „Арена Армеец София“ между 9-11 септември 2016 г. Билетите за него вече са в продажба и до края на месеца се предлагат на промоционална цена от 20 лв. за трите дни на фестивала. Входът за деца до 6 години е свободен, а пенсионерите и хората с увреждания ще се възползват от намаления до 50%. Билетите могат да бъдат закупени от www.eventim.bg, както и на място по време на събитието. Дългоочакваният фестивал, който се провежда с подкрепата на Община София и Фондация „София – Европейска столица на спорта“, ще предложи вълнуваща програма от активности за цялото семейство. Посетителите ще могат да преборят умения в любимите си League of Legends, CS:GO, Hearthstone, Overwatch, Warcraft 3 и FIFA и да спечелят дял от гарантирания награден фонд в размер на 21 000 лева. Също така ще се насладят на хип-хоп битки и демонстрации по уличен баскетбол, екстремни спортове, американски футбол и други, ще се потопят във виртуалния свят чрез високотехнологични очила, ще могат да се състезават в специална рейсинг зона и да се снимат с любим герой от участниците в косплей конкурса. Организаторите са подготвили и експлозивна церемония по откриването на събитието с внушителна триметрова изненада, музика и танци, както и томболи и игри с предметни награди в рамките на целия фестивал.

www.novini.bg


Wednesday, August 10, 2016

10-те най-търсени български покемони





Опитни геймъри твърдят, че България е уникално място за търсене на особени покемони. Необичайни видове анимираните човечета могат да бъдат открити с насочен дисплей на смартфона навсякъде и наблизо. В гейм индустрията смятат, че в страната ни има най-малко 10 подскачащи събратя на прословутия Пикачу, пише "Флагман". Те не могат да бъдат забелязани с невъоръжено око, но след инсталиране на играта изведнъж изпълват всякакви познати пейзажи. Ето ги. 1. Политикачу Политикачу е най-популярният български покемон. Представлява малко човече в светлосив костюм, хитри очи, обиграна в кражби ръчичка. Има недобра слава, но това почти не го вълнува - политикачу е станал такъв по други причини, различни от моралните. Очевидци са забелязали, че 240 политикачу щъкат често в парламента и могат да бъдат открити там (не и сега обаче, политикачу имат по-дълга лятна почивка от повечето обикновени граждани). Геймърите твърдят, че политикачу е един от най-трудните за хващане покемони. Причината: за да бъде заловен, трябва да се намеси темидачу - друг покемон, който е такава дружка с политикачу, че въобще не ги търси да се ловят едни други. Единственият вариант да пипнеш тези редки човечета, е всеки шибан път, когато ти нарушат правата, да умееш да им отвърнеш с протест - трудно, неблагодарно, почти изтезаващо усилие, но друг начин няма. Бъди внимателен - вземеш ли да се успиваш и десетки политикачу веднага ще ти се качат на главата.





Thursday, August 4, 2016

Световният ден на динята е




На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

www.novini.bg