Wednesday, June 29, 2016

Признаха официално Пуми за 190-ата порода кучета





Американският киноложки клуб обяви, че признава официално 190-ата порода кучета - Пуми, съобщава "Метро". Пумитата са традиционна унгарска порода от групата на териерите и овчарките. Те са с дълга козина и много симпатична муцуна с трогателни клепнали уши. Много са енергични и верни към стопаните си. Породата се появява през XVIII век, но по света се разпространява чак от 90-те години на миналия век, припомня БТА. Включването на пумитата в списъка на Американския киноложки клуб ще им даде възможност да участват в състезания в САЩ и ще увеличи много популярността им по света.

Tuesday, June 28, 2016

В Бургас откриват уникална изложба на живи пеперуди



Впечатляваща изложба на живи пеперуди предстои да бъде открита за трета поредна година в Бургас.
Дом на екзотичните видове пеперуди този път ще бъде експозиционен център „Флора“ в морската градина. Тропическите красавици отново ще се излюпват от специално доставени какавиди и ще летят свободно в помещение, което ще бъде превърнато в истински тропически рай, съобщи директорът на регионалния исторически музей Милен Николов.
Планираме много по-мащабна да бъде изложбата. Говорим за постоянно присъствие на поне 100-120 пеперуди, не както досега около 50.
Посетителите ще могат да видят пеперуди от Северна и Южна Америка, Африка и Азия.
Изложбата с живи пеперуди ще бъде открита на 4-ти юли и ще продължи до края на месец август.

www.cross.bg

4 ЮЛИ - 31 АВГУСТ

Красива, впечатляваща и много цветна - това са думите, с които може да бъде определена предстоящата изложба на пеперуди в експо център Флора.

В продължение на цели два месеца, от 4 юли до края на месец август, кръглата зала във вътрешния двор на експо центъра ще бъде дом на екзотични видове от целия свят.
Пеперудите ще летят свободно из залата, която специално за тях ще бъде превърната в екзотичен тропически рай.

Отбележете уникалната изложба като задължителна спирка в летните си приключения и не пропускайте възможността да запечатате в снимка срещата с прекрасните видове!

Организатори: Община Бургас и Регионален исторически музей Бургас

www.burgas.bg


Thursday, June 23, 2016

Да, има синьо вино



Всички знаят, че червеното вино върви с червеното месо, а бялото с бяло, а розето – кой знае, може би с десерта. А синьото вино? С какво върви то, нямаме идея. Досега не се е налагало да мислим за това, защото нямаше такова нещо, пише Bored Panda. Но вече го има.

Защото, вярвате или не, синьото вино съществува, благодарение на Gik, стартираща испанска компания, която иска да промени представите ни за пиенето. Те го постигат в сътрудничество с Университета на Страната на баските и Azti Tecnecalia, екип за хранителни изследвания. Виното представлява комбинация от бели и червени сортове от различни региони на Испания.

Синият цвят е комбинация от антоцианин (пигмент в кожата на гроздовите зърна) и оцветител „индиго“. Както обяснява компанията в сайта си – цветът представлява „движение, иновация и безкрайност“. Виното скоро ще излезе на пазара в избрани европейски страни и ще струва 8 английски лири.

Satin P. S. Може би синьото вино ще върви със синьо сирене .


www.obekti.bg



Родиха се напълно идентични тризнаци





Изключително рядък случай на напълно идентични близнаци - тризнаците Грейс, Стела и Емили се раждат преди един месец в семейството на Гавин и Кимбърли Фрадълс, в Северна Каролина, предаде БТВ. За да не ги бъркат родителите им, всяка малка госпожица си има гардероб в съответния цвят - зелено за Грейс, розово за Стела и бяло за Емили. Така се лакират и нокътчетата на крачетата, за да няма изненади, когато дечицата са голи и идва ред за смяна на памперси. Трите бебета имат и идентичен белег по рождение. Семейство Фрадълс имат и 2-годишен син. Гавин и Кимбърли са изключително щастливи от случващото се, защото могат да разчитат на помощ от роднини, близки и съседи.

Wednesday, June 22, 2016

June Solctice Full Moon



За всеки, който живее в Северното полукълбо на Земята, днешният понеделник е най-дългият ден в годината, пише Science Alert.

Нещо повече – за първи път от 49 години насам събитието ще съвпадне с т.нар. „ягодова“ луна. Тези две явления протичат в един и същи ден приблизително веднъж на поколение.

Сама по себе си ягодовата луна не е рядкост. Така се нарича всяко пълнолуние през месец юни. Кръстено е по този начин от коренните жители на Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон.

Слънцестоенето пък настъпва два пъти в годината. Веднъж през зимата и веднъж през лятото – когато нашата звезда престане да пътува на север и се насочи отново на юг.

В случая обаче е рядкост ягодовата луна да съвпадне с лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Последният път, когато двете явления са съвпаднали, е било през 1967 година. Те дават началото на прословутото „лято на любовта“. Следващият път, когато това ще се случи, е 21 юни 2062 г.

Затова за мнозина от нас днес е последният път, в който можем да видим двете астрономически събития едновременно.

За да отпразнуват случая, Slooh възнамеряват да проведат онлайн стрийм от своята обсерватория на Канарските острови.

Съвпадението на двете явления не единственото специално нещо. Тази вечер Луната ще има специфичен златист оттенък заради позицията си спрямо Слънцето. С други думи – тази нощ определено си заслужава да излезете навън и да погледнете към небето.


www.obekti.bg

Tuesday, June 21, 2016

Покажи София през своите очи в конкурс за късометражен ням филм на фестивала 180°




Фестивалът за съвременно изкуство 180° продължава с артистичните предизвикателства към гражданите и гостите на столицата още преди официалния си старт в края на юли. В новата провокация на организаторите са поканени да се включат визуални артисти, любители и всички запленени от градското очарование на София. Те трябва да покажат града през своите очи (и обективи) в рамките на триминутен късометражен филм без звук. “Покажете на нас и нашата публика какво мислите и чувствате към София, как тече забързаният живот на столичани според Вас, какво Ви вдъхновява и какво Ви натъжава в града. Темата е по Ваш избор и няма теми табу”, споделят какво търсят организаторите. Всички получени филми ще бъдат първоначално селектирани от жури на 180° в състав Светослав Драганов (режисьор), Александра Генова (сценарист) и Майке Хойзлинг (визуален артист). Те ще подберат десетте най-добри филма, които ще бъдат показани в рамките на фестивала от 23-и до 27-и юли 2016 г. След избора на журито публиката ще избере на свой ред с гласуване три филма, които ще бъдат импровизационно озвучени от музикантите на ансамбъл 180°. Филмът, събрал най-много гласове на публиката, ще получи и парична награда от 500 лв. Всички, желаещи да се включат в конкурса, могат да го направят без ограничения за възрастта и професионалния профил. Условията са видеото да не надвишава 3 минути и да няма звук, а само образи. Форматът на файла може да е .mp4, .m4v и .mov. Късометражните филми трябва да бъдат изпратени до 15 юли 2016 (включително) на info@180-degrees.org. Ако файлът е прекалено голям, филмът може да се изпрати и с линк чрез някой от сайтовете за споделяне на файлове. За Фестивал 180° Фестивал 180° ще се проведе за трета поредна година в София между 23-и и 27-и юли 2016 г. Всяка година събитието добавя нови дисциплини и въвежда софийската публика в света на съвременното музикално изкуство. По време на фестивала в София гостуват артисти от над десет страни, които показват най-новите международни тенденции. Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Гьоте иниститут София и програма “Култура” на Столична община.

www.novini.bg

Monday, June 20, 2016

Волейболистка получи предложение на терена




Топнападателката на националния отбор на България Емилия Николова със сигурност ще запомни датата 19 юни 2016 г. Но не защото с екипа на страната си игра мач от Световното Гран При и завърши с 19 точки, а заради неочакваната изненада, която получи след края на двубоя срещу Пуерто Рико в Двореца на културата и спорта във Варна.

След последната точка говорителят в зала "Конгресна" помоли Еми Николова да излезне отново на игрището, защото има специална новина за нея. А тя бе от нейния приятел Денислав Димитров, който я очакваше с предложение за брак. Предложение, на което няма как да се откаже, а емоцията бе невероятна, както за Емилия, така и за нейните роднини и по-специално за нейната баба, която стана свидетел на живо на романтичния жест.

Националките отстъпиха на Пуерто Рико с 1:3 (25:23, 22:25, 21:25, 22:25) в мач за трето-четвърто място от финалите на втора група на Световното Гран При.

Мачът бе и последен за Мария Филипова и Ева Янева за националния отбор.

www.mila.bg

Sunday, June 19, 2016

Да застанеш до бъдещата тъща преди цели 16 години




Aко сте скептични относно съдбата, запознайте се със следващата история. Двойка в Китай подготвяла сватбата и се опитвала да открие правилните снимки, които да предостави на фотографите, когато се оформя сватбения филм. Разглеждайки кадрите, съпругът Хедонг Жанг показва снимка на гигантската статуя на Буда, която е посетил през 2000-а година. Когато годеницата се загледала в снимката, разпознала жената в червеното палто - майка й. Тъщата Лу веднага извадила стария албум, за да докаже теорията - и двамата са били там преди 16 години. А в двете снимки има и снимка на преминаваща жена с черно палто - свекървата. Семействата успели дори да проверят автобусната компания, с която са пътували, за да осъзнаят, че преди толкова време дори са били в един автобус. Младото семейство ще разказва тази история на сватбата си, доказвайки, че няма нищо случайно. 


Friday, June 17, 2016

Добре дошли в селцето без улици


За Холандия казват, че е едно от най-зелените и красиви места в Европа, но не предполагахме, че е чак толкова красиво. Попаднахме на няколко снимки, сякаш излезли от книга от рода на "Властелинът на пръстените". Селцето Гиеторн няма нито една улица и жителите му се придвижват от едно място на друго с малки лодки с абсолютно безшумни двигатели. Туристите са приканвани да паркират колите си извън селцето и да използват единствено този вид транспорт. На сайта на селцето предупреждават, че най-силният звук, който можете да чуете там е този на крякаща патица. Малки крайбрежни алеи за тичане се спускат покрай реката, а през зимата "Холандската Венеция" дори се превръща в невероятна ледена пързалка. 176 моста свързват пространството между къщичките, извисявайки се над приказните тънки канали.











Когато това момиченце моли майка си за фотосесия на новороденото ѝ котенце, тя няма как да не се съгласи




Малката дъщеричка на Каси Борчердинг от щата Мисури наскоро се е сдобила с нов приятел - новородено котенце на име Елза. За момиченцето няма нищо по-сладкото от този неочакван другар и то моли майка си, която е професионален фотограф, да направи истинска фотосесия на животното, пише Bored Panda.

И тя, разбира се, се съгласява, а резултатът е изключително сладък.

"Първоначално бе трудно, но след като я облякох, Елза само мъркаше непрекъснато", разказва Каси.

Ние се свързахме с нея и помолихме за разрешение да публикуваме тази готина фотосесия.

"Разбира се, може да го направите и ви благодаря за интереса", отговори Каси, чиито Facebook профил може да разгледате тук за още интересни снимки от богатото ѝ творчество.


Monday, June 13, 2016

"Легендите" посрещат Джулая в Шабла




Предстоящият концерт от националното турне на супергрупата "Легендите" ще ги отведе в най-източната точка на българското Черноморие за Джулай Морнинг. Поканата e отправена от община Шабла, която иска да превърне рок традицията в незабравимо и емоционално преживяване.

Йордан Караджов от "Сигнал", Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от "Тангра" ще излязат на сцената в нощта на 30 юни срещу 1 юли, под звездите на централния плаж на къмпинг "Добруджа" (на 6 км от Шабла) точно в 3 часа след полунощ.



Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс




Започна събирането на мостри на български ракии за участие в един от най-известните световни конкурси за спиртни напитки в света - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. 17-то издание на Конкурса ще се проведе от 24 до 26 август в Мексико, град Текила. „Целта на Spirits Selection е да бъде ориентир за потребителите и да гарантира безпристрастност при избора им на качествени спиртни напитки. За производителите спечелването на медал от Конкурса означава, че техният продукт става популярен в целия свят.”, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“, официалният партньор на Конкурса в България. Спиртните напитки се състезават в категориите: уиски, коняк, бренди (включително ракия), ром, водка, джин, писко, грапа, байжиу и текила. Регистрация за участие в Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles може да се направи до 17 юни 2016 г. на интернет адрес: www.spiritsselection.com/en/registration. Крайният срок за изпращане на мостри е 30 юни 2016 г. Мострите се изпращат на адрес: VINOPRES - SPIRITS SELECTION, Rue de Mérode 60, 1060 Brussels-Belgium. Телефонът за връзка е: +325332767. Таксата за участие за една мостра е 186 евро, като при повече от 3 мостри от един производител, се ползва отстъпка. 1400 мостри от цял свят се бориха за отличие в миналогодишното издание на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе в Китай. Българските производители извоюваха 4 медала през 2015 г. - 3 златни и 1 сребърен. Спиртните напитки ще бъдат оценявани от 84 опитни международни експерти от 23 националности. Сред членовете на журито са международни търговци, инженери-технолози по спиртните напитки, журналисти, преподаватели и изследователи, представители на браншови организации, изявени специалисти по коктейли. Spirits Selection се организира за първи път през 1999 г., като част от най-престижния независим винения конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles. Поради големия интерес, от 2003 година събитието за спиртните напитки се провежда самостоятелно. Последните три издания се състояха в Китай (2015), Бразилия (2014), Тайван (2013). Тази година домакин на събитието е град Текила в Мексико, който е дал името на най-известната мексиканска спиртна напитка – текила.

www.novini.bg

Wednesday, June 8, 2016

По-малко популярните туристически прелести в Европа



Брюж, Белгия Botond Horvath

Приказни къщи, романтични улички, свързани със сводести мостове и обширна мрежа от канали е това, което направи Брюж "Венеция на Севера". Много хора приемат града като един от най-красивите в Европа и ние с готовност се съгласяваме с тях.


Лятото наближава и няма съмнение, че вече сте замислили следващата дестинация за ексурзия. Обикновено хората избират най-популярните туристически места за своята почивка. Но защо не опитате нещо ново това лято?

Редакторитре на Bright Side са съставила списък на няколко невероятно красиви градчета из Европа, които остават малко встрани от вниманието на туристите. Макар в последните години популярността им да набира рейтинг, все още те остават почти неизвестни за широката публика.

Вероятно някои от тях са ви вече познати, но може да ви хрумне идея за някое от следващите ви пътешествия.


Синтра, Португалия Mikadun

Удивително светла и необичайна, Синтра ще ви накара да вярвате, че сте попаднали в приказка. Със своите помпозни цветни замъци и екзотични градини, този град не трябва да се пропуска.

www.manager.bg

Friday, June 3, 2016

Отчаяна жена пише на софтуерна компания и получава брилянтен отговор




Млада жена търсела отговор на следния въпрос: как да поддържаш дълготрайна връзка, когато тя не работи безупречно. Сетила се, че има техническа поддръжка, която неуморно помага на клиентите да се справят с проблемите. Изпратила имейл, описвайки подробно случая. Скоро получила и отговор.

Не пропускайте тази поучителна кореспонденция.

Уважаема Софтуерна компания,

Преди година ъпргрейднах от Гадже 5.0 до Съпруг 1.0 и забелязах отчетливо забавяне в цялостната работа на системата. Приложенията Цветя и Бижута не тръгват изобщо, а работеха безпроблемно под Гадже 5.0.

Като добавка Съпруг 1.0 деисталира много други важни програми, сред които Романтика 9.5 и Персонално внимание 6.5, след което инсталира нежелателни програми като NFL 5.0, NBA 3.0, и Мач 9.0

Разговор 8.0 вече не работи, а Чистене вкъщи 2.6 просто разбива системата. Обърнете внимание, че вече опитах да пусна програмата Натякване 5.3, за да поправя проблемите, но напразно.
Какво да правя?

Подпис,
Отчаяна

Отговор:

Драга Отчаяна,

Имайте предвид, че Гадже 5.0 е програма за развлечение, докато Съпруг 1.0 е операционна система.

Въведете команда: Мислех Че Ме Обичаш.html и се опитайте да свалите Сълзи 6.2. Не забравяйте да инсталирате и обновената версия на Вина 3.0. Ако това приложение проработи по предназначение, Съпруг 1.0 автоматично ще включи приложенията Бижута 2.0 и Цветя 3.5.

Въпреки това имайте предвид, че ако претоварвате Съпруг 1.0, то може по подразбиране да се активизират програмите Сърдито Мълчание 2.5, Бар 7.0, или Бира 6.1. Последната е лоша програма, която инсталира Силно Хъркане и Шумно П*рдене Бета.

При никакви обстоятелства НЕ ИНСТАЛИРАЙТЕ Тъща 1.0 (в нея има вирус, който в крайна сметка ще поеме контрол над цялата система). Освен това, моля, не се опитвайте да инсталирате отново Гадже 5.0. Тези приложения не са съвместими със Съпруг 1.0 и ще съсипят системата ви.

Накратко, Съпруг 1.0 е страхотна програма, но има ограничения в паметта и не може да учи нови приложения бързо. Може да закупите допълнителен софтуер, който да подобри паметта и работата на системата ви. Препоръчваме ви Готвене 3.0 и Изкусително Бельо 7.7.

Успех!

BrightSide

Wednesday, June 1, 2016

The Summer Help - Trailer


Every summer, thousands of international students descend upon America’s summer resorts to clean hotel rooms and wash dishes. Elena and Nikoleta are college freshmen from small towns in Eastern Europe who need to earn money to pay tuition and help their struggling families. It will be their first international trip, their first time on a plane, and it will be a dream come true … even if they are just going to work as hotel maids in South Carolina. At their university in Bulgaria, they are future bankers and journalists. In America they are just “the help."


Американка направи потресаващ филм за две българки на бригада в САЩ


70-минутен документален филм, заснет от преподавателка в АУБ, за две българки, студентки в същия университет, се превърна в истински хит тази пролет в САЩ и благодарение на него Благоевград стана най-разпознаваемият български град за американците, пише struma.bg.
Още след първите 10 прожекции, организирани в Чикаго, Сан Франциско и Делауеър, филмът "The Summer Help" попадна в топ 25 на най-гледаните и коментирани в социалните мрежи документални филми в Сан Франциско и в момента продължава да дърпа напред в класацията.

Филмът е заснет от Мелъди Гилбърт на 2 континента и разказва за съдбата на стотици български семейства, чиито деца идват на летни бригади в САЩ. Идеята се ражда, докато Гилбърт е преподавател по журналистика в АУБ и през 2012 г. чува за първи път за програмите Work and Travel, които са част от живота на хиляди български студенти, които през лятото ходят на летни бригади в САЩ, мият чинии и тоалетни, чистят стаи и въобще вършат черната работа, с която американците не желаят да се захващат.

„Бях заинтригувана, че студенти от моя университет в Благоевград всъщност плащат такса - често повече от $1000, за привилегията да отидат в САЩ в продължение на 3 месеца, за да сервират храна или да правят пици за минимална работна заплата”, разказва Мелъди в многото интервюта за американски медии, които дава, откакто филмът тръгна по киноекраните на Америка.



„Въпреки това тези студенти печелят повече за едно лято, отколкото техните родители в България за 1 година. Повечето от тях използват парите, за да помогнат на своите родители и да си платят обучението. И това също така означава, че благодарение на тяхната усилена работа аз получавам заплатата си в АУБ. Може би не знаете много за сервитьорите, които ви носят храната или ви правят пицата, но след като сте видели този филм, ще разберете, че това са бъдещите политици, журналисти и банкери на България”, казва Мелъди.

Във филма режисьорката проследява летните бригади на Елена Иванова от гр. Кресна и приятелката й Николета Ганчева - и двете студентки в АУБ, които миналата година се дипломираха в Благоевград. Лентата започва с раздялата с родителите им, първото и за двете качване в самолет и 3-месечната им работа в Мъртъл Бийч, Южна Каролина, като камериерка и продавачка в пицария.

Сред десетките социални теми, които засяга филмът, е и ниското заплащане в България.

Едното от момичетата работи в пицария, където й плащат по 8 долара на час, но майка й е шивачка и работи за 8 долара на ден, направила е паралел Мелъди. В една от любимите й сцени Елена се радва на това, което е прибрала от хладилника в хотела, докато го чисти, защото оставената от гостите храна ще й позволи да спести някой долар. По думите на Гилбърт сцената е тъжна и радостна в същото време и в нея проличава един от многото аспекти на така характерния български дух.

„Всеки български студент, с когото се срещнах - всички те са истински бойци. Удивена съм - на три-четири места работят, понякога без да спят, никога не бих могла да си обясня как се справят. Иска ми се, след като изгледат филма, американците да бъдат повлияни от две неща - да видят какво е всъщност да бъдеш в позицията на тези студенти и как те виждат нас, американците. Не мисля, че ние знаем как изглеждаме в очите на гостите ни”, казва режисьорката.

Освен заради кадрите в Кресна и в студентското градче Скаптопара, Благоевград трупа точки в САЩ и заради краткия документален филм, който се излъчва, преди да се завърти лентата с двете български момичета. Това филмче се нарича „Живот през обектива“ и е правено от друг бивш студент на АУБ - Игор Маякотин, който дава свой прочит на Благоевград през обектива на бащината му камера.

В момента Елена отново не е в Кресна, а в САЩ, където учи магистратура. Девойката продължава да работи на няколко места, за да се издържа. Игор е аспирант - също в Америка.

www.24chasa.bg