Tuesday, February 23, 2016

Най-старата рокля в света е на 5000 години




Най-старата тъкана дреха в света, наречена роклята от Таркан, вероятно е на 5 100 - 5 500 години и датира от зората на първото царство в Египет.

Снимка: Petrie Museum of Egyptian Archaeology, University College London
Нови тестове показват, че ленена рокля, намерена в една от египетските гробниц,и е на повече от 5000 години, което я прави най-старата тъкана дреха, намирана досега. Красиво ушита и плисирана, тя говори за сложността и заможността на древното общество, което я е направило.

„Дрехата, известна като роклята от Таркан, е изключително рядка находка. Много малко от първите дрехи, които били изработвани от растителни влакна или животински кожи, са оцелели до днес, а текстилните материи, откривани по време на разкопки, са на не повече от 2000 години", казва Алис Стивънсън, куратор на музея на Египетската археология Петри в Лондон и автор на ново проучване в изданието Antiquity, посветено на възрастта на роклята.

Дрехи с подобна датировка, които са оцелели до днес, са намирани и преди, но те най-често са били омотавани около тялото. Роклята от Таркан е древната висша мода. С ръкавите, деколтето и тънките плисета тя би била съвсем на място и в съвременен бутик.

Подобни прецизни детайли би могъл да измайстори единствено опитен занаятчия, а подобни хора се появявали единствено в процъфтяващи и йерархични общества като това на Древен Египет преди 5000 години - време, когато царството за първи път е било обединено от един единствен владетел.

Гънките на лактите и мишниците показват, че дрехата е била носена, a не е била само церемониална. „Тя прилича на дрипава риза, но е много вероятно първоначално да е била по-дълга", казва Стивънсън.


Ето и друг рекордьор: най-старите панталони в света. Те били намерени в гроба на странстващ овчар, погребан преди около 3000 години в днешен западен Китай, и вероятно са били предназначени за езда.

Снимка: Photograph by German Archaeological Institute (DAI)

Археолози изпратили роклята в Петри в началото на 1900 г., но тя била увита във вързоп с мръсни парцали и никой не й обърнал внимание. Едва след като вързопът бил разгънат през 1977 г. реставраторите попаднали на дрехата.

„Само върхушката би могла да си позволи подобна рокля. На надгробни камъни от приблизително същия период може да се видят изображения на хора с подобни одежди", казва Джана Джоунс от австралийския университет Макуори и добавя, че йероглифът за „рокля" фигурира в списъка с неща за отвъдното наред с храна и козметика.

www.nationalgeographic.bg

What Have Made up the Sykes Sisters 4 New Year?

Seize the (holi)day



it’s that time of year. that time when you get all kinds of warm fuzzies at the sight of twinkly lights and tear up like a baby watching ELF (not me mind you…but i have a friend…). of course, this time of year, the thing we all want the most is to seize the holiday. seize the moment. the spirit. we want to pause a little while and sing old fashioned Christmas carols…we want to sip apple cider…we want to spend time with our family and reminisce about the days before there was elf on the shelf (oh dear sweet baby Jesus….WHYYYYY? whyyyyyyy?).

well, ladies & gentlemen, i bring you good tidings. tidings of good cheer.



Thursday, February 18, 2016

14 невероятно сладки животни, които ще превземат света



Не всеки ден успяваме да направим колекция от подобни фотографии. Ако има конкурс за най-сладко животно на света, тези прекрасни космати същества със сигурност ще заемат челните позиции. Убедени сме, че ще ви харесат и ще разведрят и най-мрачните ви дни.

Вижте ги!




Sunday, February 14, 2016

10 традиции за Свети Валентин от цял свят



По повод деня на свети Валентин художничката Мари Муравски илюстрира специално за Bored Panda традиционните и по-нови традиции за празника на любовта от цял свят.

Колекцията от илюстрации започва с България:

На 14-и февруари българите празнуват Св. Трифон Зарезан, известен още като деня на винарите. Затова двойките най-често празнуват любовта си един към друг с по чаша-две от вкусните български вина.


Saturday, February 13, 2016

14 сладки кучета, получени след кръстоски между различни породи





Мечтаете си за идеалното куче? Вижте тези невероятно сладки хибриди.

Не искате ли да гушнете всяко едно от тези животинчета?





Tuesday, February 9, 2016

Фантастични цветни облаци украсиха небето над Великобритания


Миналата седмица жителите на Шотландия и Северна Англия станаха свидетели на необичайно пъстро небе, пише My Modern Met.

След бурята Хенри, в страната нахлу студен въздух, който, в комбинация с високите географски ширини, позволи образуването на “седефени облаци”. Това рядко явление, прави така, че небето изглежда нарисувано с пъстроцветни, лъскави облаци.

Такива калейдоскопични формации са видими, само когато слънцето залязва, тъй като светлината преминава през ледените кристали, които се придвижват с въздуха. Благодарение на едновременно случващите се химически и атмосферни промени, жителите имаха рядката възможност да се насладят на многоцветно небе, което създаде прекрасни условия за красиви кадри.






www.obekti.bg





Monday, February 8, 2016

9 FEB ЛЮБОВНА АФЕРА - с Ернестина Шинова и Димитър Баненкин



Ернестина Шинова - брилянтна и много секси, олицетворение на силната и огнена жена, без задръжки и скруполи... Димитър Баненкин - студен, сдържан, премерен, трудно вярващ в чуствата си мъж... Една истинска и жива любовна афера с всичките й нюанси, представена чрез умелото режисьорско решение на Елин Рахнев и изключителна актьорска игра!
Гледайте този спектакъл!
Билетите са в продажба на касата на ОбКЦ от понеделник, 25ти януари.


Театрално музикален център Разград

Friday, February 5, 2016

Джоан Роулинг откри четири нови училища за магия



Светът стана малко по-вълшебен, след като Джоан Роулинг разкри четири нови училища за магия по целия свят. Кой се нуждае от заграден замък, когато може да провежда учебните си занятия във вулкан?
На 29.01. (петък) по време на честванията за Хари Потър в Universal Orlando Resort актрисата Евана Линч, която изигра героинята Луна Лъвгуд във филмите от поредицата, разкри имената и местоположенията на четири училища за магия. Британците не са единствените, които могат да владеят умения с магическа пръчка.
Учебните заведения са Ilvermorny, американско училище, намиращо се в Нова Англия, Castelobruxo в Бразилия, Mahoutokoro в Япония и най-голямото училище за магия – Uagadou в Африка.
В допълнение към това уебсайтът Pottermore публикува на страницата си в социалната мрежа Туитър карта, на която са показани местоположенията на училищата, и сподели някои от по-широките им описания.

Ilvermorny в Северна Америка
Американското училище, което ще бъде представено и във филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, се намира някъде в Нова Англия. Няма много информация за него, но Роулинг намеква за връзките му с имигрантската култура, както и за корените му в магията на индианците.

Mahoutokoro в Япония
Ако сте мислели, че провеждането на учебни занятия в заграден и внушителен замък е готино, изчакайте, докато видите училището, разположено на вулканичен остров. Японското училище има най-малък брой ученици в сравнение с останалите по целия свят. Учащите се тук са особено умели в куидича.

Uagadou в Африка
То е най-голямото от всички училища, а единственото му разкрито местонахождение е “Mountains of the Moon” (Планините на луната). Посетители го описват като постройка на планински склон, която сякаш плува във въздуха. Тук идват ученици от целия континент и правят магии без помощта на магически пръчки.

Castelobruxo в Бразилия
Castelobruxo е скрит дълбоко в дъждовните тропически гори на Бразилия и казват, че изглежда като храм. Учениците тук са специализирани в билкологията, а самото училище предлага обменни програми за европейски магьосници, които желаят да изучават южноамериканската флора и фауна.

lira.bg

Monday, February 1, 2016

Марсохода "Кюриосити" си направи поредното селфи



Апаратът на американската космическа агенция НАСА „Кюриосити“ си направи ново селфи на повърхността на Марс. Съобщението е качено на официалния туитър на научната мисия. Този път марсоходът се е запечатал на фона на дюната Набим. Селфито е получено от 57 изображения, заснети на 19 януари от камера на апарата и изпратени на Земята. „Кюриосити“ усъвършенства изкуството на селфито на нова снимка на марсианска дюна – са написали от НАСА в официалния микроблог на агенцията. Космическият старт на мисията "Марсианска научна лаборатория" се състоя на 26 ноември 2011 г. На 6 август 2012 „Кюриосити“ направи меко кацане на повърхността на Червената планета. /БГНЕС

 www.bgnes.com