Wednesday, March 29, 2017

Млади виртуози от 35 страни мерят таланта си в София




От 30 март до 8 април 2017 г. ще се състои тринадесетото издание на международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието ще се проведе в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Камерна зала „България”, то е част от календара на културните събития на Столичната община и е под патронажа на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите цигулка, виолончело, флейта и кларинет, в които 153-ма млади таланти ще представят уменията си пред авторитетно международно жури и публика. Броят на участниците е рекорд – те идват от 35 страни, сред които Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия, Р. Македония, Мексико, САЩ, Южна Корея, Япония, България и др.

Възрастовите категории на кандидатите за международно признание и професионално развитие са разпределени в 4 групи – съответно до 11 г., 15 г., 19 г. и 26 г., а според организаторите от фондация „Млади виртуози“ конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща. Наградният фонд от 84 600 лв. е съпътстван и от редица специални отличия, сред които са и Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е международният конкурс „Млади виртуози“. Тържественото откриване на конкурса е на 30 март в зала „България” с концерт на Софийска филхармония със солисти: цигуларката Ели Чой, носител и на голямата награда „Откритие на конкурса” от международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната наградата на Софийска филхармония, и пианиста Асен Танчев – носител на 1 награда и наградата на Софийската филхармония.

Церемонията по награждаването и галаконцертът на лауреатите ще се състои на 8 април, събота, от 11 ч, отново в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

trud.bg

Tuesday, March 28, 2017

Филмът „Плевен – вълни по равнината“ е номиниран за награда




Той участва в категория „История и култура“ и се конкурира с ленти от Сърбия, Армения, Малайзия

Филмът „Плевен – вълни по равнината“, създаден по поръчка на Община Плевен в партньорство с Продуцентска къща „Файв Стар Медиа“, е номиниран да продължи съревнованието в програмата на XIII Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ и да се състезава за награда, съобщиха от пресцентъра на Общината. Стана ясно, че тази година селекцията е направена измежду 91 филма от 18 държави. Номинираните продукции ще имат свободни прожекции за широката публика.
„Плевен – вълни по равнината“ участва в категория „История и култура“, подкатегория „Научно-популярен и документален филм“ в конкуренция с ленти от Сърбия, Армения, Малайзия. „Важна е не толкова наградата, а стъпките ни за съживяване на туристическия бранш“, коментира кметът на община Плевен Георг Спартански.
Жури в състав от филмови професионалисти, академични преподаватели, представители на туристическия бизнес избира да награди най-добрите филми във всяка категория. Председател на журито на състезателните програми се избира на ротационен принцип от членовете. „На източния бряг на Европа“ е фестивал за рекламни видеопродукции, представящи туристически дестинации от цял свят. Темите обхващат всички видове туризъм.
Церемонията по награждаването на XIII Международен фестивал на туристическия филм – България ще е от 18.00 часа на 6 април 2017 г.
Величка БОЖИКОВА

forum-sever.com

Tuesday, March 21, 2017

Национална кампания ще брои врабчетата у нас



С 30 процента е намалял броят на врабчетата през последните десет години, затова Българското дружество за защита на птиците започва национална кампания "Броим врабчетата", съобщи БНР.
 
Преброяването ще бъде на 8 април, между 9 и 12 часа. Ще се броят представители на трите вида, срещащи се у нас - домашното врабче, полско врабче и испанско врабче. "Домашното най-често се различава по сивото теме, което има отгоре.", поясняват от дружеството за защита на птиците.
Данните ще се събират на сайта врабчета.бг.
Намаляването на броя на врабчетата се дължи на лошите условия на живот в градовете, коментират специалистите.
Кампанията за преброяване на врабчетата е свързана и със специално издание на книгата на Йордан Радичков "Ние, врабчетата".


manager.bg

Отбелязваме деня на хората със Синдром на Даун




Да обуем шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун. Призивът е по повод международния ден, посветен на хората с генетичната малформация. Идеята е на финалистите в социалния проект на NOVA - "ПРОМЯНАТА" – Краси и Силвена. Чрез забавни клипове в интернет те разказват за живота на сина си Крис и дъщеря си Микаела, която е със Синдром на Даун. Идеята на семейството е да превърне 21 март в пъстроцеветен празник, в който всички хора като малката Микаела да усетят огромна подкрепа. Инициативата вече има много последователи, а клипчетата на "Живот със Синдром на Даун" събират все по-голяма аудитория.

За да отбележат Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март и да покажат, че светът е шарен и различен, децата от ДЦДУ в Свищов посетиха общинската администрация, където се срещнаха с кмета Генчо Генчев и служители. Представителите на Дневния център за деца с увреждания залепиха два ръчно изработени плаката във фоайето на сградата.
На единия плакат бяха отправени топли и сърдечни поздрави към децата и семействата със Синдром на Даун, а на другия бяха изобразени двойки шарени чорапки във формата на специфичната хромозома при хората с този синдром. Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка и именно за това датата – двадесет и първо число на третия месец, не е избрана случайно.
За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел приобщаване и помощ на хората със Синдром на Даун. Отбелязването на този ден преминава под мотото: „Обуйте своите шарени чорапи на 21 март, за да покажете, че светът е шарен и различен!”.
Благодарение на големите сърца и високия професионализъм на служителите в ДЦДУ – Свищов, децата с увреждания откриват, в лицето на директорката Теменужка Тодорова и целия и екип, незаменима упора и верни приятели.

novini.bg
trud.bg




Saturday, March 11, 2017

Наградиха българка, създала първия таблет за незрящи





Носителите на тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са:
• Първа награда (100 000 евро): Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.
 • Втора награда (50 000 евро): Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.
• Трета награда (30 000 евро): Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.
През тази година бе учредена още една награда — за изгряващ предприемач, която се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Първият носител на тази награда в размер на 20 000 евро е Кристина Цветанова от България, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

novini.bg


Sunday, March 5, 2017

Любимите десерти на зодия Риби



Рибите са честни хора и често склонни към компромис във всяко едно от отношение, от работа, до вкусове в храненето. Представителите на тази зодия са едни от най- големите фенове на сладките изкушения. Най- важното за тях е да има голямо изобилие и сладкия бар да е винаги зареден. И въпреки това те не са лакоми и могат да се изправят срещу всяко изкушение. Foodpanda, подбра кои са любимите десерти на зодия риби.  
      Крем карамел – Крем карамелът издава чувствителния нрав на представителите на зодия риби. Екзотичният вкус на карамела събужда всичките им сетива.   
     Цедено мляко с боровинки- Рибите са ценители на натуралните продукти и домашно приготвените десерти. Ето защо те биха се зарадвали на купичка с цеден кисело мляко, гарнирано с домашно сладко от боровинки.   
     Чийзкейк- Съчетанието между сладко и солено, не се харесва на всеки, но определено е сред топ пет десерти на представителите на зодия Риби, особено за мъжката половина.  
      Шоколадови бисквити – Кой не обича шоколад? Особено, ако е натурален. Хрупкав блат и шоколад, съчетани в една бисквита биха разтопили сърцето на рибите 
       Тиква- Печена тиква с мед и орехи, често присъства в менюто на зодия Риби, особено през студените месеци. Това е здравословен десерт, които освен, че е много вкусен и засищащ е и полезен за организма.


Friday, March 3, 2017

Слоновете страдат от безсъние





Африканските слонове в природата спят средно едва два часа на денонощие и често остават будни в разстояние на близо 48 часа, сочат резултатите от изследване, информира Франс прес, цитирана от БТА. Това ги превръща в бозайниците, които страдат най-много от безсъние. Редица проучвания за свързаните със съня навици са извършени върху слонове в плен. Резултатите показаха, че тези животни спят около 4-6 часа на денонощие. Учените обаче не успели ясно да разграничат периодите на отдих и на активност. За целите на новото изследване учени от университета Витватерсранд в РЮА следили 35 дни две слоници от стадо слонове в националния парк Чобе в Ботсвана. Слониците били снабдени с устройства, напомнящи часовници Actiwatch и имплантирани в хоботите им - най-мобилната част на тези животни, когато са будни. Двете слоници били снабдени също с нещо като колиета с жироскопи, за да се следи дали спят прави или легнали. "Изследването разкрива, че в естествения им хабитат дивите слонове спят само два часа на денонощие - заяви ръководителят на изследването Пол Мейнджър. - Става въпрос за най-краткия сън сред изследваните бозайници, който може да е свързан с голямото им телесно тегло." Няколко пъти по време на наблюденията слониците дълго будували, понякога в разстояние на 46 часа, като се придвижвали на разстояние от около 30 километра вероятно за да избегнат бракониери или лъвове. Освен това спели само 1 час на земята веднъж на всеки 3-4 дни. През останалото време спели прави. Това вероятно намалява възможностите за парадоксален сън, известен също като сън с бързи очни движения и свързан със сънища, отбелязаха учените.

novini.bg