Friday, December 30, 2016

2016 година ще е по-дълга с една секунда




2016 година ще бъде по-дълга с една секунда. Тя ще бъде добавена към последния ден - 31 декември, обясни физикът от БАН Пенчо Маркишки пред Нова телевизия. Решението за добавянето на допълнителната секунда беше оповестено още през юни тази година от Международната служба за изчисляване на въртенето на Земята (IERS). Допълнителните секунди компенсират забавянето на въртенето на нашата планета, заради гравитационното влияние на Луната. За първи път високосна секунда се добавя през 1972 година. Оттогава насам към стандартното време са били добавени общо 26 високосни секунди.

novini.bg


Monday, December 19, 2016

Безумни клишета, в които българите масово вярваме




1. Където е била България, след това изчезва. Ако ЕС се разпадне, това ще се случи, защото ние сме там.

Явно някой се е пошегувал преди години. Сега обаче впечатление прави, че високо образовани и на пръв поглед интелигентни хора, твърдят това с напълно сериозни изражения. След това започват да цитират исторически примери... Византия ни е завладяла, сега я няма. По същия начин са Османската империя, Комунистическия блок и Нацистка Германия. Който е бил съюзник с нас, губил войните. Сега Запада се хванал с нас и нищо чудно да пропаднел с такива слаби съюзници. Включително политици и писатели публично акцентират без капка хумор на това твърдение. Естествено всеки човек, който има поне малко логическо мислене и минимално понятие от история, би се присмял на всички тези хора и обратната им логика. Нека разгледаме няколкото споменати примери.



Thursday, December 15, 2016

Детският хор на БНР изнесе концерт в ЕП




link

Националната галерия е номинирана за престижна европейска награда





Европейския музеен форум (EMF) под егидата на Съвета на Европа през 1977 г. Наградата „EMYA” (European Museum of the Year Award) е смятана за най-авторитетното европейско музейно отличие с вече 40-годишна история. Мотото на тазгодишното й издание е: „Новоизградените музеи – средища на добри практики”. Официалната церемония по присъждане на наградата „EMYA” 2017 ще се състои на специална церемония по време на Европейския музеен форум на 6 май 2017 година в хърватската столица Загреб. Високото отличие се дава на новооткрити или основно преустроени музеи, които допринасят с уникалната си атмосфера, с богатото въображение, тълкуване и представяне на колекцията, с творческия подход към образованието и социалната отговорност за привличане на нови публики и удовлетворяване очакванията на посетителите. Наградени през последните години са следните музеи: ПОЛИН - Музей за история на полските евреи във Варшава (2016), Рийксмузей в Амстердам (2015), „Музей на невинността” в Турция (2014), Шотландски музей на транспорта и пътуването (2013), Музей „Мадинат Ал Захра” в Кордоба, Испания (2012), Гало-римски музей в Тонгерен, Белгия (2011). От Министерството на културата съобщиха, че 2017 г. е специална за Европейския музеен форум – именно тогава ще бъде отбелязана и чествана 40-годишнината от учредяването на Европейската музейна годишна награда /European Museum of the Year Award/. Националната ни галерия /в състава на която е и „Квадрат 500”/ е номинирана за престижната награда „EMYA” заедно с още 45 музея от 24 страни.

novini.bg


Пластична операция за коледен подарък



Винаги сме смятали, че външният вид не е всичко и светът със сигурност щеше да е далеч по-красиво място, ала уви. За да угоди на своята щерка и да я превърне в по-сексуален обект, един татко от Англия заплаща сумата от 21 000 паунда, с които да направи пластична операция, която да премахне коремчето, сътворено изцяло с безалкохолно, да оформи бюста и да я превърне в далеч по-привлекателна жена, отколкото е била.

Томас Йорк е решил да изпълни желанието на дъщеря си Хайлън, която искала да работи като модел. До тези мерки се е стигнало, след като девойката изпивала повече от 5 литра безалкохолно на ден. Наднорменото тегло започнало сериозно да се отразява на нейното тяло и това я мотивирало да започне да тренира малко по-усърдно. След свалянето на определени килограми, таткото решил да помогне допълнително, предлагайки операцията, която да отстрани висналата кожа. С това най-накрая се доказва, че грозните хора просто не съществуват - на тях им липсват пари, за да направят пластичната операция. 



men.hotnews.bg

Tuesday, December 6, 2016

Текстове на Ерик Клептън и Боб Дилън на търг в тръжна къща Сотбис




Оригиналните тетрадки с текстове на песни на Боб Дилън и Ерик Клептън ще бъдат представени на търг като част от колекция с рок сувенири, съобщи аукционната къща „Сотби“ в Ню Йорк
Сред вещите е и тетрадка на Дилън, съдържаща една от най-известните му песни Blowin' in the Wind. По данни на "Сотсби" ще бъде продадена за цена между 300 000 и 500 000 долара по време на неделната разпродажба. В тефтерът текстът на песента е написан с молив и дори включва редакциите, които той е нанасял. 
Друг ръкопис на Нобеловия лауреат включва песента This Wheel's on Fire, като тя е оценена между 40 000 и 60 000 долара. Търгът ще предложи и портрети на Боб Дилън и Джоан Бейз, които двамата са си нарисували един на друг през 1963г., докато са били двойка. Цената на общо седемте рисунки се оценява на около 30 000 – 50 000 долара. Друг предмет от рок меморабилията е първият вариант на песента Layla, написана от Ерик Клептън през 1970 г. на хартия за писма с емблемата на „Тъндърбърд мотел“ в Маями. Първоначалната оценка на аукционната къща е между 50 000 и 70 000 долара. Става въпрос за едно от най-известните заглавия на британския певец, написано за Пати Харисън. По това време тя е била омъжена за неговия приятел и член на „Бийтълс“ Джордж Харисън. По-късно Ерик Клептън се жени за нея 1979 г. , а през 9 години по-късно се и развеждат. Заглавието е вдъхновено от поема на персийския поет Тезами Ганджави.
Освен на Боб Дилън и Ерик Клептън, търгът ще изложи и вещи, принадлежали на Елвис Пресли и музикантите от „Бийтълс“, включително пианото, на което Джон Ленън написва невероятната песен Lucy in the Sky with Diamonds. Стойността му е изчислена на 1,2 - 1,8 млн. долара. /АФП