Thursday, July 28, 2016

Наследничките на овцата Доли са в добро здраве




Четирите генетични копия на Доли - клонираната овца, която умря преждевременно през 2003 г., след като бе в лошо здравословно състояние, са на 9-годишна възраст и в добро здраве, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА. Деби, Дениз, Даяна и Дейзи, които се появиха на бял свят 11 години след Доли, са по-скоро в добро здравословно състояние, отбелязаха учени. Четирите овце са произлезли от същите клетки от млечна жлеза, довели до раждането на Доли - първия бозайник, клониран с помощта на технология, известна като трансфер на ядра от соматични клетки. Лошото здраве и преждевременната смърт на Доли предупредиха за свързаните с клонирането рискове за здравето. Кевин Синклер и колегите му от университета в Нотингам извършили задълбочено медицинско изследване на четирите овце, родени през юли 2007 г., както и на други 9 клонирани животни, произлезли от различни клетъчни култури. 13-те животни на 7-9-годишна възраст са се появили на бял свят в рамките на лабораторни изследвания, целящи да се подобри въпросната технология. Експертите изследвали толерантността към глюкоза, чувствителността към инсулин, кръвното налягане, здравината на мускулите и костите, за да направят първата глобална преценка на свързаната с възрастта болест при клонираните животни. Регистрирани са няколко случая на лека артроза и един на умерена форма на артроза, които не са необичайни за възрастта им.

www.novini.bg

Университетската ботаническа градина в Балчик навършва 61 години




На 27 юли 2016 г. Университетската ботаническа градина в Балчик ще отбележи своята 61-годишнина.

В годината, в която се навършват и 1 100 години от успението на патрона на Софийския университет Св. Климент Охридски Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва годишната с изложба, посветена на живота и дейността на светеца.

Празничната програма в Балчик ще започне от 17:30 часа с поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина. Тържествата ще продължат в „Градината на боговете“, където изпълнители от Народно читалище „Васил Левски“ гр. Балчик ще представят малка част от българското фолклорно творчество. В 19:30 часа струнен квартет „Алегро“ ще представи класически и модерни произведения сред цветна феерия от багри и аромати на градината.

nauka.bg

Monday, July 25, 2016

В Кувейт измериха най-високата температура на планетата




На територията на Кувейт - малко емирство на брега на Персийския залив, бе измерена най-високата температура на планетата за цялата история на метеорологичното наблюдение, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. Рекордната температура за повърхността на земята от 54 градуса над нулата по Целзий (129 градуса по Фаренхайт) е измерена в сряда - 20 юли, в Мутриба, Северозападен Кувейт. Тези данни за световен рекорд, представени от кувейтските метеоролози, към днешна дата са приети и потвърдени от Световната метеорологична организация, информира БТА. По-рано температура над 54 градуса (по Целзий) е била регистрирана само два пъти. На 10 юли 1913 година в американския щат Калифорния, в т. нар. Долина на смъртта температурите са достигнали 56,7 градуса, а на 13 септември 1922 година плюс 58 градуса са отчели италианските военни в база, разположена в либийската пустиня. И в двата случая обаче, според специалисти, измерванията са направени от аматьори, използвали уреди със съмнителна точност. Така че нито американската жега от 1913 година, нито либийската от 1922 година не може да бъде призната за достоверна, отбелязва ТАСС.

www.novini.bg

Wednesday, July 20, 2016

Стартира седмото издание на младежкия фестивал за изкуства The Bridge Fest



Стартира седмото поредно издание на The Bridge Fest във Видин и в рамките на следващата седмица крайдунавският град ще се превърне в поле за изява на артистичния талант на над 150 младежи на възраст от 14 до 21 години. В тазгодишното издание на фестивала ще бъдат организирани 12 творчески работилници на различни теми като фотография, театър, хип-хоп, китара, графити и танци. Всяка от тях ще бъде ръководена от млади български таланти, сред които Васил Крумов, Христо Михалков, Весела Бабинова, Алиса Атанасова, Неделя Ганчева и други. За първа година, лекторите на Sprite Graffiti Academy ще демонстрират какви чудеса могат да сътворят с флакони в ръка, особено когато са вдъхновени от свежата тема „Тайните на река Дунав“. В разгара на фестивала във вторник участниците ще могат да се включат в интерактивен уъркшоп "Открий тайните на река Дунав", в рамките на който, пред крепостта Баба Вида ще бъде нарисувана най-голямата карта на реката, покриваща цялата й дължина от 2 852 км (от извора до Черно море). Участниците ще бъдат разделени на екипи и всеки екип ще бъде отговорен да представи спецификите във флората и фауната, както и забележителностите по поречието в една от десетте държави, през които реката преминава. Целта на състезанието е младежите да научат повече за значението на реката за местните общности, а най-добрите ще получат награди като част от кампанията на Кока-Кола ХБК България за опазване на Дунав.
Събития, които ще бъдат отворени за жителите на града: • Понеделник, 18 юли - група "Оратница" Къде: Лятна сцена, крепостта Баба Вида Начало: 21:00 • Сряда, 20 юли - Boyana Zhelyazkova Band група Dead Man's Hat Къде: Понтона Начало: 20:00 • Четвъртък, 21 юли - "Самотни персонажи", режисьор: Васил Дуев Къде: Драматичен театър Видин Начало: 19:00 • Петък, 22 юли - Urban Night Графити, танцови битки, DJ party Къде: Сцената пред Художествената галерия Начало: 20:00 • Събота, 23 юли - Празничен концерт група Crack House Jam Ангел Ковачев Live Band Къде: Сцената пред Общината Начало: 19:00 The Bridge Fest се провежда за седма година на територията на Видин и ежегодно събира над 150 подрастващи на възраст 14-21 години, не само от региона, а и от цяла България. Това е най-мащабният младежки фестивал на изкуствата в областта, който се организира в партньорство с община Видин и с подкрепата на Кока-Кола ХБК България и насърчава творческите инициативи сред участниците.





www.novini.bg


В Рила ще бъде открит велопарк "Рилски езера"





Община Сапарева баня, съвместно със спортния клуб "Чемпиънс Фактори" и "Рила спорт" АД, изгражда велопарк в Рила планина, съобщиха от общината в Сапарева баня. Паркът се намира непосредствено под Седемте рилски езера и ще бъде открит на 6 и 7 август, на поляната при долната станция на лифта. На 6 август /събота/ посетителите на парка ще имат възможност за първи път да се спуснат по първите три изградени трасета. Едното от тях е предназначено за дисциплината "спускане". Другите две са туристически и са подходящи за начинаещи и среднонапреднали колоездачи. Предстои изграждането на останалите планирани трасета - за спускане, ендуро, крос кънтри, както и прочистване и маркиране на велотрасе от долната станция на лифта до град Сапарева баня. С изграждането на този маршрут посетителите на парка ще имат възможност да се спуснат от горната станция на лифта до Сапарева баня. Маршрутът ще бъде с дължина около 15 км и с постоянен лек наклон надолу. Целта е да се изгради добре структуриран велопарк, предлагащ удобства за посетителите. Той ще бъде ориентиран към възможно най-широк кръг от хора, занимаващи се с колоездене, както и към туристите, посещаващи уникалния природен феномен Седемте рилски езера.

www.novini.bg


Friday, July 15, 2016

Баба попълни кръстословица в музея, съсипа арт инсталация





Музейните работници в германския град Нюрнберг изпаднаха в ужас, след жена на 91 години попълни с химикалката си кръстословица, която всъщност се оказала изложена арт инсталация, предаде ДПА. Експонатът бил дело на авангардиста Артур Кьопке със заглавие "Попълни ме!". Бабата възприела призива на творбата буквално и попълнила празните квадратчета, повреждайки трайно експоната. Кураторите се възмутили от вандалския акт на пенсионерката. За всички било ясно, че изложените произведения не трябва по никакъв начин да се пипат. Повредената творба била застрахована за 80 хиляди евро и сега трябва да бъде реставрирана.

www.novini.bg


Thursday, July 14, 2016

Единствената детска шекспирова театрална школа представя уникален спектакъл под звездите на 22 и 23 юли





На 22 и 23 юли пазарджишкото село Паталеница кани всички любители на театъра в лятната си театрална сцена под открито небе. За седемнадесета поредна година Шекспировата театрална школа „Петровден“ ще изиграе уникален спектакъл на великия английски драматург и поет Уилям Шекспир. Комедията „Дванайсета нощ“ ще бъде пресъздадена от професионални актьори, които са част от театрите в София, Русе и Пазарджик. Заедно с тях на сцената ще бъдат и младите актьори от местната театрална школа „Петровден“. Освен с невероятна актьорска смес пиесата може да се похвали и с режисьора Тери Фендър, който е представител на родината на великия Шекспир. Тери Фендър е преподавател в Университета в Съри, Англия. Съпругата на Христо Церовски, основателят на уникалната селска Шекспирова школа „Петровден“, сподели че в Паталеница се случва магия, защото се прави нещо традиционно в нетрадиционна среда. Инна Церовска оглавява Младежкия дом в град Пазарджик.

Работата с вокалната техника на актьорите е поверена на Стере Майер, която е част от екипа на режисьора Рекс Дойл, който също е участвал в пресъздаването на Шекспир в Паталеница. Ако се чудите как да прекарате един летен уикенд, посетете село Паталеница и се насладете на уникалното преживяване да гледате комедия на великия Уилям Шекспир, изпълнена от българи и режисирана от англичани. Огненият български дух се съчетава с консервативната английска велика култура. Какво ли ще се получи, елате и вижте! За първи път тази година ще бъде организиран безплатен превоз от Пазарджик до село Паталеница. Автобусът ще потегли от старата автогара в 20 часа. Входът е свободен с начало 21:00 часа.


www.novini.bg

Tuesday, July 5, 2016

Сондата Джуно навлезе в орбита около Юпитер






Kосмическата сонда на НАСА Джуно изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер, предадоха световните агенции. Това стана след петгодишно пътуване до тази планета. Навлизането в орбита около Юпитер стана в 3,53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Джуно запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система. НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър. "Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", се казва в туита. За успеха на маневрата по позициониране в орбита Джуно подаде трисекунден радиосигнал.




Екзотични пеперуди показват в Бургас



Кръглата зала на експоцентър "Флора" в Бургас събра екзотични пеперуди от цял свят. 5   В изложбата са включени над 200 пеперуди, като всяка седмица те ще бъдат подменяни от нови екземпляри. 5 За насекомите са създадени условия, които в максимална степен пресъздават естествената им среда на живот. Тя включва тропическа растителност, висока влажност и температура над 30 градуса, пише "Булфото".






Bulphoto

Monday, July 4, 2016

Учените откриха нов цвят





През 2009 г. Мас Субраманиан, професор по материалознание в държавния университет в Орегон, провежда експерименти, насочени към създаването на нови материали за електрониката. По време на тези тестове той и екипът му се натъкват на едно неочаквано творение под формата на нов цвят. Наречен YInMn blue, пигментът най-накрая ще бъде на разположение на обикновените хора и производителите по-късно тази година чрез споразумение с базираната в Охайо Shepherd Color Company. Вижте още:  Новият нюанс на синьото е резултат от нагряване на смес от черен манганов оксид и други химикали. При този процес мангановите йони поглъщат червените и зелени нюанси, създавайки траен син цвят, който не избледнява, разтворен в масло или вода. Новият пигмент е с нетоксични съставки. "Още в миналото египтяните са разработили някои от първите сини пигменти, а днес индустрията се бори с проблеми като безопасност, токсичност и издръжливост", казва Мас Субраманиан. Смята се, че новият цвят е необикновено добър в отразяване на инфрачервена светлина, заради което може да се използва при направата на покривни материали, отразяващи слънчевата светлина и поддържащи ниски температури в сградите.

www.profit.bg

Sunday, July 3, 2016

Започва Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас





Деветото издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури официално ще бъде открито днес в 18.00 часа. Тогава всеки желаещ може да го разгледа безплатно.

Темата на фестивала тази година е "Кино герои". Тя вдъхнови 20 творци от 9 държави да изваят от пясък някои от най-популярните и любими персонажи от големия екран. Сред тях са Батман, Тарзан, Костенурките нинджа, пингвините от Мадагаскар, Рапунцел, Мечо Пух, Малкият принц, герои от филмите "Междузвездни войни" , "Зоотрополис", "Хотел Трансилвания", "Ледена епоха", "Замръзналото кралство".

Към миналогодишните 5 000 тона пясък са добавени още близо 500 тона. За разлика от предните издания, това ще бъде разположено на цялото пространство между тенис кортовете и конната база в парк "Езеро", пише "Булфото".


www.novini.bg


Saturday, July 2, 2016

4 влюбени в музиката котета слушат в захлас този уличен музикант



Не всеки ден е успешен за този малоазийски уличен музикант. Понякога хората просто нямат времето или възможността да спрат и да се заслушат в приятните ритми.

За щастие, винаги можете да разчитате на подкрепата на малките и сладки 3-месечни котенца.

Преди няколко дни те изникнаха от нищото и се превърнаха в най-верните фенове на музиканта. Те дори поклащаха глава в ритъма на мелодията, казва човекът, качил видеото в YouTube.

Сладко, нали?


www.obekti.bg

Friday, July 1, 2016

Хлебарките ще оцелеят дори и след взрив на дома





Имаме една лоша новина за жителите на Люлин! Дори и драстичните мерки не могат да преборят насекомите като хлебарките. Трима души решили, че е време да живеят сами, след като кафявите гадинки отказали да заплащат наем. Господата от Асбъри парк, Ню Джърси имали уникален план за преборване - взривяване на жилището. Господата не са имали тази идея, но след като експлозията се случила, установили, че хлебарките продължили да се радват на добро здраве. Тримата последователи на Садам, започнали да пръскат здраво в апартамента, но се оказало, че спрейовете са били силно запалими, резултатът бил впечатляващ, след като печката дала искрата на раздора, както и на мощния взрив. Пожарникарите дошли на адреса и бързо потушили огънят, но се оказало, че само хората имат леки наранявания. Напомняме на всички читатели, че хлебарката може да оцелее атомен взрив, следователно дори и тези жалки опити не могат да изгонят зловещите наематели!