Sunday, January 31, 2016

Това сладко коте е родено с очи, изглеждащи постоянно разтревожени




Запознайте се с Бум – котето, известно още като „Разтревожените Очи“. То е било донесено в приюта, докато е било едва на 4 седмици. За отрицателно време спечелва сърцата на всички около себе си заради своя разтревожен поглед. Няма за какво да се тревожите обаче – този малък сладур вече си има свой дом, пише Bored Panda.

„Срамежлив е с нови хора, но веднъж щом те познае, става наистина любвеобилен - казват от San Diego Humane Society пред Love Meow. – Обича сутрешните гушкания, както и да спи под завивките. Освен това обожава други котки, особено мъничетата. Помогна при отглеждането на няколко котила и дори прекара време с онези, които са получили наранявания или са били при нас за рехабилитация.“



www.obekti.bg


Thursday, January 28, 2016

27 януари – Годишнина от рождението на Моцарт и Луис Карол



На 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, е роден Волфганг Амадеус Моцарт, обявен по-късно за дете-чудо. Той проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, композира на 5, а когато е на 6, свири пред австрийското кралско семейство.

Баща му го учи да чете и пише, да свири на клавесин, цигулка и орган. В Англия малкият Моцарт е предмет на научни изследвания, а духовенството вижда в неговата необичайна и изключителна дарба Божията намеса.

Моцарт е надарен с изключителна музикална дарба и успява да изсвири дадено музикално произведение след като го е чул само веднъж. Характерна за него е и изключителната му импровизаторска способност. Известно е, че Моцарт не е ползвал чернова и е композирал някои от оперите си само за седмици.

Музиката му е своеобразен и типичен пример на класическия стил. Когато започва да композира, Европа е завладяна от галантния стил, своеобразна негативна реакция, насочена против стила барок. Моцарт успява да върне сложността на епохата на барока, като го обогатява с нови музикални форми и го адаптира към новата социална среда.

Моцарт е многостранен и гъвкав композитор, който пише във всички музикални жанрове, познати тогава - концерти, опери, симфонии, но им придава техническа сложност, изтънченост и емоционален заряд. Той пише също така и религиозна музика, включително меси, но и танцова музика, дивертименто, серенади и други развлекателни жанрове.

Всички основни характеристики на класическия стил присъстват в музиката му - чистота, баланс, прозрачност, сила. Особено в последните години от живота си Моцарт издига хроматизма до нова, непозната дотогава степен на артистичност. Той запазва през целия си живот способността и дарбата да запомня и адаптира ценни части от музиката на други композитори, за което допринясят несъмнено и многобройните му пътувания.

Едни от най-известните му произведения са оперите "Сватбата на Фигаро", "Вълшебната флейта" и "Дон Жуан", както и Симфония 40.

На 27 януари 1832 г. в Деърсбъри, графство Чешър, Англия, е роден "бащата" на Алиса, Луис Карол.


Всъщност името, с което всички го познаваме, е псевдоним. Променя името си, защото иска да се представя като детски автор, без това да се разбира в Оксфорд, където той е преподавател по математика.

Истинското име на писателя е Чарлс Латуидж Доджсън. Освен пистател, Луис Карол е философ, математик, логик и фотограф.

Неговите най-известни произведения са "Алиса в Страната на чудесата" (1865) и "Алиса в Огледалния свят" (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава когато е на четири години. Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава.

www.obekti.bg

Wednesday, January 27, 2016

Снежната буря в САЩ, заснета от борда на Международната космическа станция



Снежната буря, обхванала САЩ, е била уловена на снимка от космонавтите на МКС, съобщава ITV, цитирани от агенция Фокус. „Голямата снежна буря, обхващаща Източния бряг на САЩ се вижда ясно от космическата станция. 

ww.obekti.bg

Sunday, January 17, 2016

Art Has Got No Limits


В изкуството няма граници, няма пол, няма националност. Това е свобода на изказ. Тази свобода не може да бъде ограничавана, защото нейната природа е друга.
Войн де Войн, познат повече в чужбина, и изложба му в галерия Васка Емануилова, бе неформална жертва на поставянето на граници. Затова ние събрахме екип и помогнахме на каузата за свободата на словото, израза и изкуството. Радваме се, че границите се стесняват и тези, които до вчера ни ги поставяха, днес осмислят тяхното безсмислие. Това е нашата мисия и послание. Ето и резултата, които споделяме.

"Изложбата на Войн де Войн участва в този съвременен дебат за естетическите и политически не/възможности за продължение на проекта Интернет като авангардно начинание, но прави това като се връща назад.
Говори едновременно за човешкото и за божественото сътворяване, за възможността на Бога-Човек да създава светове.
Подсказано от самото заглавие - Disconnecting Intergod, посланието й е свързано с даването или по-скоро с осмислянето на възможността постоянно да се връщаме към себе си и собствените си тела; с други думи, с опцията да се дискънектнем", Владия Михайлова (куратор).

От името на Арт Фондация ДОМА, благодарим на целия екип, който се отзова и направи този репортаж реалност: Николай Димитров, Михаил Новаков, Войн де Войн, Владия Михайлова.
<< Ние сме свободни, защото така сме се родили >>

Doma Art Festival Official Facebook Page



Vaska Emanouilova Gallery presented "DISCONNECTING INTERGOD" by Voin de Voin. The exhibition is part of the "Meetings", a platform for young artists and contemporary art.
"The exhibition feels like starting where we expect the end of the story and takes us back to the mythological, spiritualistic and existential questions about the origins. From the cup-of-coffee icon, collaged using Photoshop in one of the photographs, back to the idea of the Digital God and the emptiness of creation, the works shown in it represent “icons” in an everyday temple/gallery. They “speak” simultaneously about the human and the divine creation, about the ability of the God-Man to create worlds.
The painting is an image (QR code) which the viewers may scan with their phones, the photographs show contemporary Adam and Eve as appliqué figures compiled using simple Photoshop commands in an artificial and rather unreal environment, part of the installations and images are generated through data and codes."
Text by Vladiya Mihaylova

DISCONNECTING INTERGOD
Exhibition by: Voin de Voin
Curator: Vladiya Mihaylova
Reporter: Martina Stefanova
Operators:
Nikolay Dimitrov
Mihail Novakov
Edit: Nikolay Dimitrov

Sunday, January 3, 2016

Небесни явления през януари 2016


Кометата Лавджой



C/2014 Q2 или кометата Лавджой е открита през август 2014 г. от Тери Лавджой, с което тя става петата комета, открита от астронома. Нейният синьо-зелен отенък е в резултат на органичните молекули и водата, които кометата изпуска; минавайки през космоса, те попадат под силната ултравиолетова светлина на Слънцето и създават тази визия.

Кометата Каталина


Новата 2016 г. година ще започне с възможност, която се предоставя веднъж в живота - жителите на Северното полукълбо ще могат да видят за първи и последен път кометата Каталина, пише Dnes.bg.

Наричана една от най-красивите комети, откривани някога, Каталина за първи и последен път ще премине през вътрешната част на Слънчевата система, преди да я напусне завинаги.

Първата възможност кометата да бъде видяна в небето ще бъде на 1 януари. Най-добрият шанс за наблюдението й ще е на 17 януари, когато Каталина ще се намира най-близо до Земята - на 100 000 000 километра от Северното полукълбо. Разстоянието може и да изглежда огромно, но според космическите стандарти е близко за комета.

Кометата Каталина е достатъчно ярка, за да бъде забелязана с просто око. Специалистите обаче препоръчват за по-сигурно желаещите да наблюдават рядкото явление да се снабдят с бинокли или малки телескопи.

Ако искат да видят кометата, жителите на Южното полукълбо ще трябва да "прескочат" до Северното, шегуват се астрономите.

Астрономът Фил Плейт обяснява, че кометата Каталина изглежда така, сякаш има две опашки - една от газ и една от прах, ориентирани в различни посоки.

obekti.bg


Предсмъртните желания на султан Сюлейман и поуката от тях



Преди смъртта си султан Сюлейман повикал началника на армията и му казал трите си желания, пише dama.bg:

1. Той завещава, ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

2. Второто му желание било по целия път, по който носят ковчега му, да се разпръскват златни монети и скъпоценни камъни.

3. Той завещава през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.

Когато началникът на армията смутено попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман обяснил:

Нека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че
дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта.

Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят.

Нека всички да видят ръцете ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце.

www.obekti.bg

Extra Original XMas Cards